Wedstrijdkalender Nederlandse Kampioenschappen kitesurfen update

Wedstrijdkalender-Nederlandse-Kampioenschappen-kitesurfen Red Bull Megaloop
Red Bull Megaloop 2019. Foto: Red Bull

Hierbij een update en vooruitblik 2022-2023 van de kitesurf-wedstrijden zoals deze op dit moment bekend is. Word jij de nieuwe Nederlands Kampioen Kitesurfen? Waag het erop en schrijf je in voor een van de wedstrijden in de wedstrijdkalender Nederlandse Kampioenschappen kitesurfen hieronder. Voor de niet deelnemers zijn de kitesurf-wedstrijden ook aan te bevelen om te volgen en eens te bezoeken als toeschouwer. Ze bieden gegarandeerd inspiratie en een leuke dag.

Groen = gepland

Rood = nog niet gepland of gecanceld

NK Kitesurfen 2022

Het Nederlands Kampioenschap Freestyle kitesurfen stond gepland van 16 t/m 24 oktober voor het strand van Hoekipa Dijk (Lelystad). Aanvankelijk zouden er twee stops gepland worden maar dit is er in 2021 niet van gekomen. We volgen de opties voor een NK kitesurfen 2022 op de voet maar dit event is vooralsnog niet gepland.

Nederlands Kampioenschap Freestyle kitesurfen (jeugd)

De Nederlandse Kampioenschappen Freestyle kitesurfen (jeugd) stond gepland in de weekend in de periode van 30 oktober t/m 28 november 2021 op en voor het strand van Schoorl / Camperduin. Inschrijven kon bij de Jongens uit Schoorl. Helaas kon het NK Kitesurfen voor de jeugd niet doorgaan. We volgen de opties voor een NK kitesurfen 2022 op de voet maar dit event is vooralsnog niet gepland.

Nederlands Kampioenschap Big Air kitesurfen

Het Nederlands Kampioenschap Big Air kitesurfen 2021 stond gepland bij een mogelijkheid van 5 september t/m 18 oktober op en voor het strand van Castricum aan zee. Waar eerder in verband met het Covid-19 geen mogelijkheid was een mooi NK Big Air neer te zetten keken we daar in 2021 wel naar uit. Helaas heeft de organisatie geen mogelijkheid gevonden de kitesurf wedstrijd te organiseren. Ook voor 2022 staat er niets concreets gepland.

Wedstrijdkalender-Nederlandse-Kampioenschappen-kitesurfen-2020
Kitesurf wedstrijden – Informatie over Nederlands Kampioenschap Big Air op nk-bigair.nl

Open NK Kite Wave

Het Open NK Kite Wave 2022 was na 3 jaar weer een feit. Hoe gaaf was dat! Met 27 deelnemers, golven hoger dan 3 meter en goede wind. Bekijk een kort verslag en de uitslag van het Open NK Kite Wave 2022.

Open NK Kite Wave 2022
De trotse winnaars van het Open NK Kite Wave. Foto: NKV

We kijken nu uit naar het Open NK Kite Wave 2023 en houden je daarover op de hoogte op deze pagina.

Nederlands Kampioenschap Foil (NK Foil)

De Open Nederlands Kampioenschap Kitefoilen staat gepland onder voorbehoud gepland van 17 t/m 19 september te Hellevoetsluit. Meer informatie over het Open NK Foil wordt binnenkort verwacht. Update 19 september: het windraam is inmiddels gesloten. Lees binnenkort of er nog een mogelijkheid wordt geboden.

Red Bull Megaloop – Kitesurf wedstrijden

Het windraam voor de Red Bull Megaloop is geopend tussen 1 april en 1 november. Dit kitesurfevenement wordt afhankelijk van de perfecte omstandigheden gehouden. De perfecte omstandigenheden voor de Red Bull Megaloop zijn natuurlijk 35+ knopen aan wind en een zee met mooie golven om op af te zetten voor de gaafste sprongen. Met de Red Bull King Of The Air 2021 nog vers in het geheugen kijken we uit naar KOTA 2022 en de Red Bull Megaloop.

Volle bak actie tijdens de Red Bull Megaloop
Volle bak actie tijdens de Red Bull Megaloop 2019. Foto: Jarno Schurgers / Red Bull

Hoek tot Helder – Kitesurf downwinder

Hoek tot Helder is een downwinder waarbij meer dan 400 kitesurfers van Hoek van Holland naar Den Helder kitesurfen. Helemaal in het teken van de Hartstichting. Hoek tot Helder redt mensenlevens. In 2021 kitesurfte er 450 kitesurfers mee die samen 602.665 Euro aan sponsorgeld hebben opgehaald voor de Hartstichting. Wat een prachtige prestatie voor deelnemers, helpers en organisatie. We kijken uit naar Hoek tot Helder 2022. Het windraam van de 5e editie gaat open op 20 augustus 2022 en loopt tot 6 november 2022. 

Kite Wave op Scheef

Kite Wave op Scheef kon helaas niet doorgaan in 2021. Het windraam was open in de volgende weekenden: 23 & 24 oktober, 30 & 31 oktober, 6 & 7 november, 13 & 14 november. Aanmelden kon via jumpteam.nl. Blijf op de hoogte over de mogelijkheden voor een Kite Wave op Scheef in 2022.

Europees Kampioenschap kitefoilen

Het Europees Kampioenschap kitefoilen 2021 is gekitefoild van 6 tot 12 september te Montpellier in Frankrijk. De opzet is een individuele ‘formula kite’ race zoals deze in 2024 op de Olympisch Spelen gepland staat. Van 11 tot 17 oktober 2021 was het wereldkampioenschap gepland in Italië. We interviewden na afloop Annelous Lammers over haar ervaring.

De eerst volgende Formula Kite wedstrijd in Nederland staat gepland van 8 juli tot en moet 15 juli te Scheveningen.

Terugblik 2020 – De beste kitefoilers van Nederland waren in 2020 van 18 tot en met 23 augustus in actie op het Europees Kampioenschap in Puck, Polen. Een schitterde toevoeging aan de kitesurf wedstrijden. Vervolgens stond van 15 tot en met 20 september het Europees Kampioenschap ‘mixed relay kitefoil’ op de agenda. Deze was gepland op de Traunsee in Oostenrijk. Deze wedstrijdvorm is tevens in 2024 en 2028 een nieuwe olympische discipline.

Kitefoil Cup Holland

De stops van de Kitefoil Cup Holland staan doorlopend gepland en zijn soms ook ad hoc. Daabij zijn er soms tevens wedstrijden waaraan elke kitefoiler kan meedoen. Hoe gaaf is dat. De tweede stop in 2022 staat gepland op 16 en 17 juni tijdens het Waves festival op Texel. Lees het bericht en schrijf je in. Blijf op de hoogte via kitefoilcupholland.nl.

De tweede stop in 2022 staat gepland op 16 en 17 juni tijdens het Waves festival op Texel.
De tweede Kitefoil Cup Holland stop in 2022 staat gepland op 16 en 17 juni tijdens het Waves festival op Texel.

Formula kite kitesurf wereldkampioenschappen in Nederland

Den Haag organiseert deze 50ste editie van het Jeugd Wereldkampioenschap Zeilen. Tijdens deze editie wordt voor het eerste het formula kite kitesurfen toegevoegd in opmaat naar de Olympische Jeugdspelen van 2026 in Dakar. De World Sailing Council (WSC) heeft twee kitesurf-evenementen bevestigd. Een tijdens de jaarlijkse wereldkampioenschappen Jeugd Zeilen vanaf 2022 in Den Haag (Nederland). En nog een tijdens de Olympische Jeugdspelen van 2026 in Dakar (Senegal).

  • WK Jeugdzeilen 2022: voorjaar of zomer 2022. Hieraan is kitesurfen toegevoegd. De Formula Kite wedstrijd in Nederland staat gepland van 8 juli tot en moet 15 juli te Scheveningen.
  • WK Zeilen 2023: donderdag 10 tot en met zondag 20 augustus.

We houden je hier zo goed mogelijk op de hoogte over de voortgang van de kitefoil wedstrijden en evenementen in Nederland.

Kitesurfen Olympische Sport
Kitesurf wedstrijden. Foto: In opmaat naar Kitesurfen als Olympische Sport – Formula kite kiteboarding

Open Militair Kampioenschap (OMK) Kitesurfen

In 2021 organiseerde de Koninklijke Landmacht en de Nederlandse Kitesurf Vereniging het eerste Open Militair Kampioenschap (OMK) Kitesurfen in Bloemendaal. Het was een twintip race voor iedereen die kan kitesurfen, werkzaam is bij defensie en/of veteraan is. Inschrijven kon op NLveteraneninstituut.nl en het was een gaaf evenement. Bekijk de beelden en het verslag van het OMK Kitesurfen 2021. De organisatie heeft laten weten dat het OMK Kitesurfen 2022 weer op het programma staat. Deze staat gepland in week 38 en inschrijven kan tot en met 4 september. Bekijk de informatie.

Wedstrijdkalender Nederlandse kampioenschappen kitesurfen

Word jij de nieuwe Nederlands Kampioen Kitesurfen? Waag het erop en schrijf je in voor een van de wedstrijden. Bekijk ook de wedstrijdkalender op de site van de Nederlandse Kitesurf Vereniging (NKV) of lees meer over de NKV. Keer nog eens terug naar deze pagina om de wedstrijdkalender Nederlandse Kampioenschappen kitesurfen te blijven volgen.

Van beginner naar gevorderd

Bekijk de niveaus in het kitesurfen en lees wanneer jij volgens ons beginner af bent. Een lijvig maar heel interessant en leerzaam stuk over kitesurfen.

Kitesurfen voor beginners - de niveaus
De levensloop van een kitesurfer met een indicatie van het vaardigheidsniveau.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde blogs en reacties

Kitesurf Vereniging. Steun het NKV en wordt lid. Foto: zomaar een zomerse dag op kitespot Brouwerdam
KOTA 2022
kitesurf onderzoek