Olympische spelen kitesurfen

Olympische spelen kitesurfen tijdens Olympische spelen 2024
Olympische spelen kitesurfen tijdens Olympische spelen 2024

Tijdens de Olympische spelen 2024 zal kitesurfen zijn intrede doen op het olympisch zeilprogramma. We volgen dit op de voet. De olympische spelen kitesurfen is daarmee eindelijk een feit binnen het zeilprogramma. Op deze pagina vind je alle wetenswaardigheden in opmaat naar de olympische spelen kitesurfen.

Publiciteit voor zeilen en kitesurfen

Dat kitesurfen in de volle omvang meer publiciteit zal krijgen is wel duidelijk. En natuurlijk ook omgekeerd. Want doordat de kitesurf race discipline aan het zeilen is gekoppeld, zal ook het zeilen meer publiciteit krijgen. En laten we eerlijk zijn, hoe gaaf ziet het kitesurf-racen er wel niet uit.

Formula Kite materiaal geselecteerd

Voor de zogenoemde Formula Kite voldoet het materiaal waarmee gesurft om de medailles aan strenge criteria. Dit om een gelijk speelveld te creëren voor alle teams. Om dit te realiseren is een inschrijving en selectieprocedure gevolgd. Daaraan kon de kitesurfindustrie en -leveranciers meedoen. De International Kitesurfing Association (IKA) die de inschrijving en selectie heeft verzorgt heeft de keuzes gecommuniceerd. Zodoende zijn Levitaz R5, Bionic P110 HW en de Ozone R1V4 goedgekeurd met draagvleugelsystemen en een foil kite (RAM-air).

Zo kon kitesurfen Olympisch worden

De enige manier waarop kitesurfen zijn intrede kon doen was via het zeilen. Binnen de zeilklassen was het meest logisch dat kitesurfen binnen het zeilprogramma kitesurf race als uitgangspunt zou nemen. Dus geen vaarstijlen als freestyle, big air of wat dan ook maar racen. Omdat het aantal zeilmedailles niet mocht groeien, zijn de twee 470-klasse boten samengevoegd tot één gemengde tweepersoonsboot. Een boot met één man en één vrouw dus. Zo heeft de zeildiscipline één van de te vergeven olympische medailles ter beschikking gesteld aan kitesurfen. Windsurfen staat overigens ook nog gewoon op het programma. Bekijk meer uitleg en een video over hoe kitesurfen Olympisch is geworden.

Bekijk hoe een Formula Kite race eraan toe ging tijdens de Europese Kampioenschappen in 2020.

Kitesurfen olympisch: vorm ‘Kitefoil mixed relay’

De ‘kitefoil mixed relay’ is de nieuwe Olympische discipline. In de ‘kitefoil mixed team relay’ bestaat ieder team uit één man en één vrouw. Het is een estafette- c.q. aflossingsrace waarbij teams het tegen elkaar opnemen. In 2020 is hier door het Nederlandse duo Sven van de Kamp en Mariska Wildenberg al mee geoefend. Dit was tijdens het Europees Kampioenschap kitefoilen. Bekijk meer uitleg over de kitefoil mixed relay wedstrijdvorm.

Mixed Kiteboarding officiële term

Tot dusver spreken we telkens over de Olympische spelen kitesurfen. Dit is ook hoe de media er vaak over schrijft. Internationaal is de naam die vaak gebruikt wordt Formula Kite. De Executive Board (EB) of the International Olympic Committee (IOC) noemt het in de verslagen ‘Mixed Kiteboarding’.

Mixed Kiteboarding tijdens de Olympische spelen kitesurfen

Kitefoil Cup Holland verenigt met kitesurf vereniging NKV

De Kitefoil Cup Holland is in Nederland afgelopen 4 jaar enorm gegroeid als organisatie van kitefoil wedstrijden in Nederland. In deze periode heeft het kitefoilen in Nederland maar ook internationaal een enorme vlucht genomen. Niet alleen omdat kitefoilen het kitesurfen enorm verrijkt. Je kan immers al beneden de 10 knopen heel veel plezier hebben. Maar juist ook omdat kitefoilen een Olympisch discipline kitesurfen binnen het zeilprogramma wordt tijdens de Olympische spelen 2024.

Toewerken naar Olympische spelen 2024

De organisatie van vrijwilligers werkt al een tijd intensief samen met het Watersport Verbond. Dit ter voorbereiding op de Olympische spelen 2024 waar Nederland natuurlijk ambitie heeft om terug te komen met goud.

Ode aan oprichters Kitefoil Cup Holland

Evan Kruger, Koen Boterman en Sander de Kok verdienen een dik compliment voor het brengen van Kitesurf Cup Holland waar het nu staat. Met de ondersteuning van het NKV kunnen zij zich 100% blijven concentreren op de wedstrijden. Veel succes en we volgen jullie op de voet. Bekijk meer informatie over het opgaan van Kitefoil Cup Holland in de NKV Kitefoil Cup Holland.

Kite Foil Team Nederland

Feit is dat in Nederland een groep getalenteerde kitesurfers al een tijd bezig is met deze nieuwe discipline. Zo is er in 2020 een Europees Kampioenschap geweest. Daarnaast staat Formale Kite bij het WK Zeilen 2022 in Den Haag ook op het programme. Het ultieme doel van Kite Foil Team Nederland is natuurlijk een medaille op de Olympisch spelen 2024.

Windsurfen ook windfoilen op Olympische Spelen 2024

Veel huidige windsurf kampioenschappen, bijvoorbeeld de Olympische klasse RS:X, is nog met traditionele windsurfboards. Dit type windsurfboard wordt voor de Olympisch Spelen 2024 echter vervangen door een olympische surfplank: de windfoil. De olympisch klasse wordt iQfoil genoemd. Net als bij het kitefoilen zweeft bij het wingfoilen de windsurfer boven het water dankzij de speciale foil constructie (mast, fuselage, frontwing en backwing). Dit iQfoil klasse wingfoil materiaal maakt het wingfoilen een race en gaat ontzettend snel.

Olympische spelen kitesurfen blogs

Interessant? Deel dit met anderen...

FacebookTwitterPinterestLinkedIn