Olympische spelen kitesurfen

Olympische spelen kitesurfen tijdens Olympische spelen 2024
Olympische spelen kitesurfen tijdens Olympische spelen 2024

Tijdens de Olympische spelen 2024 zal kitesurfen zijn intrede doen op het olympisch zeilprogramma. Dit zal gebeuren onder de officiële naam ‘Men’s and Women’s Kiteboarding’, ook wel de Formula Kite Olympics. We volgen dit op de voet. De olympische spelen kitesurfen is daarmee eindelijk een feit binnen het zeilprogramma. Op deze pagina vind je alle wetenswaardigheden in opmaat naar de olympische spelen kitesurfen 2024.

Publiciteit voor zeilen en kitesurfen

Dat kitesurfen in de volle omvang meer publiciteit zal krijgen nu kitefoilen een Olympische sport wordt is wel duidelijk. Dit geldt natuurlijk net zo goed omgekeerd: omdat de kitesurf race discipline aan het zeilen is gekoppeld, zal ook het zeilen meer publiciteit krijgen. En laten we eerlijk zijn, het kitesurf racen ziet er toch ontzettend spectaculair uit.

'Formula kite' racen. Foto: Peter van der Kloostert tijdens Nederlandse Kitefoil Cup Holland 2020.
‘Formula kite’ racen. Foto: Peter van der Kloostert tijdens Nederlandse Kitefoil Cup Holland 2020.

Men’s and Women’s Kiteboarding (Formula Kite) officiële term

Tot dusver spreken we telkens over de Olympische spelen kitesurfen. Dit is ook hoe de media er vaak over schrijft. Internationaal is de naam die vaak gebruikt wordt ‘Formula Kite’. De Executive Board (EB) of the International Olympic Committee (IOC) noemt het in de verslagen ‘Men’s and Women’s Kiteboarding (Formula Kite)’.

Formula Kite materiaal geselecteerd

Zo kon kitesurfen Olympisch worden

De enige manier waarop kitesurfen zijn intrede kon doen was via het zeilen. Binnen de zeilklassen was het meest logisch dat kitesurf-race zou worden geselecteerd als Olympische discipline. Dus geen vaarstijlen als freestyle, big air of wat dan ook maar racen.

Omdat initieel het aantal zeilmedailles niet mocht groeien, zijn de twee 470-klasse boten samengevoegd tot één gemengde tweepersoonsboot. Een boot met één man en één vrouw dus. Zo heeft de zeildiscipline één van de te vergeven olympische medailles ter beschikking gesteld aan kitesurfen. Windsurfen staat overigens ook nog gewoon op het programma met de IQfoil vaarstijl. Inmiddels zijn een aantal wijzigingen doorgevoerd. Deze lees je hieronder.

Wedstrijdvorm Olympisch kitesurfen Parijs 2024

Na Parijs in 2024 is de verwachting dat kitefoilen ook in 2028 in Los Angeles en in 2032 in Brisbane op het programma staat van de Olympische Spelen.

Nederlandse kitefoil wedstrijd. Foto: Peter van der Kloostert tijdens Nederlandse Kitefoil Cup Holland 2020.
Nederlandse kitefoil wedstrijd. Foto: Peter van der Kloostert tijdens Nederlandse Kitefoil Cup Holland 2020.

‘Mixed relay’ vervangen door Olympisch kitesurfen voor mannen en vrouwen

Verzoek IFKO om eigen discipline voor kitesurf racen

Ondertussen wordt er nog discussie gevoerd door International Federation Kitesports Organisations (IFKO) met het verzoek het kitesurf-racen met de kitefoil los te koppelen van het zeilen. Voor de ontwikkeling van de sport benadrukt de IFKO dat deze als een zelfstandige sport moet worden bezien. Dus niet gekoppeld aan het zeilen. We houden je op de hoogte over de voortgang.

Bekijk hoe een Formula Kite race eraan toe ging tijdens de Europese Kampioenschappen in 2020.

Kitefoil Cup Holland verenigt met kitesurf vereniging NKV

Mixed Kiteboarding tijdens de Olympische spelen kitesurfen

Toewerken naar Olympische spelen 2024

Ode aan oprichters Kitefoil Cup Holland

Kite Foil Team Nederland

Feit is dat in Nederland een groep getalenteerde kitesurfers al een tijd bezig is met deze nieuwe discipline. Zo is er in 2020 een Europees Kampioenschap geweest. Daarnaast stond Formale Kite meermaals op het programma van grote zeilevenementen. Het ultieme doel van Kite Foil Team Nederland is natuurlijk een medaille op de Olympisch spelen 2024.

Windsurfen ook windfoilen op Olympische Spelen 2024

Veel huidige windsurf kampioenschappen, bijvoorbeeld de Olympische klasse RS:X, is nog met traditionele windsurfboards. Dit type windsurfboard wordt voor de Olympisch Spelen 2024 echter vervangen door een olympische surfplank: de windfoil. De olympisch klasse wordt iQfoil genoemd. Net als bij het kitefoilen zweeft bij het wingfoilen de windsurfer boven het water dankzij de speciale foil constructie (mast, fuselage, frontwing en backwing). Dit iQfoil klasse wingfoil materiaal maakt het wingfoilen een race en gaat ontzettend snel.

Olympische spelen kitesurfen blogs