Gewijzigd programma Olympisch kitesurfen Parijs 2024

Op naar Olympisch kitesurfen Parijs 2024. Foto: Peter van der Klooster tijdens Nederlandse Kitefoil Cup Holland 2020.
Op naar Olympisch kitesurfen Parijs 2024. Foto: Peter van der Klooster tijdens Nederlandse Kitefoil Cup Holland 2020.

In juni 2021 was er goed nieuws voor het Olympisch kitesurfen Parijs 2024 en zeilen. De Olympische Commissie (IOC) communiceerde namelijk een gunstig besluit voor de Olympische zeilcompetitie van Parijs 2024. Het Mixed Offshore zeilen en Mixed Kiteboarding werden dan wel definitief van het Olympisch programma gehaald maar er kwam wat moois voor terug. Namelijk dat er zowel voor heren als dames een medaille beschikbaar gesteld wordt. Dit geldt voor de kitefoil discipline ‘Formula Kite’ alsook voor de zeilcategorie ‘470 Dinghy’.

Wedstrijdvorm Olympisch kitesurfen Parijs 2024 aangepast

De gemengde estafette, de zogenoemde ‘mixed relay’, is vervangen door Olympisch kitefoilen met zowel een wedstrijd voor mannen als voor vrouwen. Eén team bestond bij de ‘mixed relay’ vorm uit een man en een vrouw die in estafettevorm racen. Bij de nieuwgekozen vorm hebben mannen en vrouwen elk een eigen wedstrijd. De overtuiging is dat dit zorgt voor een breder en sterker veld op het hoogste niveau voor zowel vrouwen als mannen. De kitefoilers die we kennen en nauw betrokken zijn bij Olympisch kitesurfen gaven ons deze feedback eerder al. Het zou voor sommige landen lastig zijn om zowel een sterke man als vrouw te selecteren voor één team in de oude situatie. De nieuwe wedstrijdvorm zal dit vergemakkelijken.

'Formula kite' racen. Foto: Peter van der Kloostert tijdens Nederlandse Kitefoil Cup Holland 2020.
‘Formula kite’ racen. Foto: Peter van der Kloostert tijdens Nederlandse Kitefoil Cup Holland 2020.

Wijzigingen noodzakelijk

In december 2020 vroeg het IOC aan World Sailing het ‘mixed offshore’ evenement verder te onderzoeken. Ondanks dat daarvoor was gekozen, en hier veel voorstanders voor zijn gebleven, bleek het geen optie te zijn om te organiseren. Met name het Mixed Offshore zeilen, wat een spectaculaire meerdaagse rond de klok zeilrace is, was een grote uitdaging. World Sailing werd zodoende gevraagd om alternatieve voorstellen in te dienen voor de 10e medaille van zeilen op de Olympische Spelen van Parijs 2024. Daarbij was de vraag om meer overeenstemming te krijgen met andere sporten. Ook werd gevraagd nog eens goed te kijken naar elementen als veiligheid, complexiteit, kosten en uitzendmogelijkheden.

De beslissing voor de wijzigingen werd genomen tijdens de vergadering van de Raad van Bestuur van het IOC op donderdag 10 juni 2021 in Lausanne, Zwitserland. Dit na een aanbeveling van de IOC programmacommissie.

Nederlandse kitefoil wedstrijd. Foto: Peter van der Kloostert tijdens Nederlandse Kitefoil Cup Holland 2020.
Nederlandse kitefoil wedstrijd. Foto: Peter van der Kloostert tijdens Nederlandse Kitefoil Cup Holland 2020.

Tomeloze energie kitefoilers

We hebben ook in Nederland een zeer actieve kitefoil groep die zich onuitputtelijk voorbereid op Parijs 2024. Daarover houden we je regelmatig op de hoogte.

Dat we van één naar twee medailles gaan met kitefoilen is natuurlijk prachtig. De landenteams zullen zich vanuit de teamgedachte nu vast meer op de individuen gaan richten voor ontwikkeling en progressie.

We kijken er naar uit om de kitefoilers te steunen op de reis naar Olympisch kitesurfen Parijs 2024. Het is de bedoeling dat dan in het zuiden van Frankrijk in de buurt bij Marseille het Olympisch kitesurfen geracet wordt. De sport zal vast goed in de schijnwerpers komen te staan. Hoe gaaf is dat!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde blogs en reacties

Wedstrijdkalender-Nederlandse-Kampioenschappen-kitesurfen Red Bull Megaloop
Overzicht alle kitesurf merken wereldwijd
Annelous Lammerts pakt goud