Naish Drive review – Bekijk de bevindingen

Naish Drive review

Ben je op zoek naar een Naish Drive review? Dan zit je goed omdat we met dit kiteboard inmiddels een aantal sessies hebben gekitesurft. Temeer omdat ik een aantal andere kiteboards van Naish heb gebruikt en je zodoende wat verschillen kan aangeven. De Naish Drive is het “High Performance Freeride” kiteboard van Naish. Een twintip ontworpen om alles mee te kunnen doen op het water en dan wel in de “hoogste versnelling”. Lees de bevindingen in deze Naish Drive test.

Bevindingen Naish Drive review

Naish Drive grote broer van Naish Motion

De vorm van de Naish Drive is gebaseerd op die van de Naish Motion. Hij ziet er dus ook hetzelfde uit qua vorm. Dit is goed te zien aan de ronde hoeken, de bewerking van de boven- en onderkant van het board en de handige verdunningen in het board speciaal voor ’board-off’s’ etc. Ook de 5 centimeter vinnen zijn dezelfde maat.

Bekijk ook: Naish Motion review

Dit maakt de Naish Drive uniek

Licht en oersterk kiteboard: Naish Drive review

Allereerst is de Naish Drive het lichtste kiteboard van Naish. Een licht kiteboard is natuurlijk heel fijn. Hoe lichter hoe beter zou je zeggen. De Naish Drive heeft zijn lichte gewicht te danken aan de constructie waarin carbon en glasvezel is verwerkt. Op deze wijze is de combinatie van licht én sterk gerealiseerd.

Naish Drive Big Air
Met de Naish Drive spring ik hoger…

Stijf en toch flexibel: hoe dan?

Kitesurfers die vanuit het verleden gekitesurft hebben met carbon boards denken wellicht direct aan hoe stug zo’n kiteboard kan zijn. Extreem direct en fijn voor een perfecte afzet voor een sprong maar fijn voor de knieën en enkels was het niet altijd. De Naish Drive is natuurlijk een stuk stijver dan de Naish Motion. Toch valt het mij op dat de Drive enigszins flexibel is en veel flexibeler dan de carbon kiteboards van vroeger. Dit heeft vast ook te maken met de juiste verhouding van de rocker. Dit zorgt ervoor dat de Drive nog speels aanvoelt. De combinatie met de Naish Apex voetbanden in de softe configuratie maakt dat het board niet voelt als te stug voor de enkels en knieën.

Naish Apex voetbanden
Naish Drive in combinatie met de Apex bindingen

Zwakke enkels of knieën?

Heb je gevoelige knieën of enkels en is kitesurfen in de meest extreme vorm niet jouw ambitie. Dan is zijn broertje, de Motion, wellicht al helemaal top voor je. De Naish Drive is gewoon een stuk stijver en zodoende is de landing na een sprong harder tenzij je jezelf aanleert om zachter te landen. Je krijgt er echter ook veel voor terug. Dat lees je hieronder.

Extra grip en dus extra hoog gaan

De Naish Drive heeft channels in het midden van het board en aan de randen. Deze ‘edging channels’ zien eruit als groeven. Weliswaar niet heel diep, zoals bij de Naish Monarch, maar diep genoeg voor extra grip. De combinatie met carbon maakt dat je het kiteboard maximaal kan opladen voor ‘big air’ sprongen. Ik sprong er zo significant hoger mee dan met de Naish Motion. Dit kwam met name door een nog strakkere afzet.

Naish Drive review -m channels in de Naish Drive
Channels in de Naish Drive

Mijn sessies zijn vaak zeer actief en duren ongeveer 1,5 uur. Ik merkte met de Motion dat ik aan het einde van een sessie, als ik vermoeider begon te raken, meer moeite kreeg om een perfecte afzet voor een hoge sprong in te zetten. Het proces van timen en druk houden op het board voor een perfecte afzet kost nou eenmaal energie. Met de Naish Drive vind ik dit makkelijker. Het board is van zichzelf stijver en het lijkt een stuk minder energie te kosten om een perfecte afzet te realiseren voor een hoge sprong. De Drive kan zodoende ook fijn zijn in combinatie met een grotere kite bij minder wind. Voor een sprong moet je dan wat langer aankanten terwijl de grote kite hard voorwaarts begint te trekken.

Speelsheid van de Naish Drive

Met de Naish Drive lukt het met gemak mooie bochten te maken of een golf aan barrels te breken met een agressieve turn. Zoals ik al stelde komt dit denk ik mede door de rocker van het board. Ik wil hier nog wat meer ervaring mee opdoen. Feit is wel dat de Drive minder speels dan zijn broertje, de Naish Motion.

Overpowered is de Naish Drive in zijn element

De Naish Drive komt uitstekend tot zijn recht bij harde wind en daarbovenop nog eens windvlagen. Je voelt elke beweging dan goed aan en het kiteboard is goed weg te duwen in het water zodat je grip houdt en af kan remmen als dit nodig is. Het kiteboard is lekker om druk te zetten voor een sprong of trucje, maar ook om voldoende tegendruk te geven wanneer je wind toeneemt.

Hoogte lopen

De vinnen zijn 5 centimeter hoog. Dit is best hoog waardoor je goed op de vinnen kan varen. Je kan daardoor ook fijn contact houden met het water als je een golf overgaat of stukken met veel kleine golfjes hebt. Dit helpt ook om scherp aan de wind te kitesurfen en maximaal hoogte te lopen. Wat ook opvalt is dat het een vrij snel kiteboard is. Het board nodigt uit om op snelheid mee te kitesurfen. Ik weeg zelf 86 kilo en ben 1.87 meter land. De Naish Drive 138 x 41.5 is voor mij de juiste maat.

Conclusie Naish Drive kiteboard review

Het Naish Drive kiteboard review is geslaagd. Ik kitesurf vanaf 1999 en verwacht veel van een kiteboard. De Drive is dit seizoen mijn enige kiteboard en dat zegt voor mij genoeg. Het board heeft alles dat ik wens: nog harder en hoger gaan, freestyle trucs, de storm trotseren etc. Ik ben bijzonder onder de indruk van zijn lichte gewicht en dat ik er nog hoger mee kan springen zonder dat dit teveel energie kost als ik vermoeid begin te raken. Ondanks de voordelen van de Drive hoop ik komende periode nog meer ervaring op te doen met de Drive in de golven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde blogs en reacties

Ocean Rodeo Roam review
Ocean Rodeo Poptart
Stig Hoefnagel interview over maat kite keuze