Ocean Rodeo Roam review: filmpje en verslag Roam A-Series test

Ocean Rodeo Roam review
Links: gespot tijdens de review door fotograaf Marcel Berrevoets.

Welkom bij dit Ocean Rodeo Roam review. Ik hou van testen en het schrijven over kitesurfen is voor mij een kroon op het kitesurfen zelf. Zo kreeg ik de kans om de Roam te testen in de Aluula versie: de zogenoemde Roam A-Series. Een kite die Ocean Rodeo bestempeld als Freeride Foil Board en Wave kite. Via Oceanrodeo.eu las ik dat de freeride eigenschappen ook top moesten zijn. Ook weet ik dat wave-type kites over het algemeen heel fijn zijn om kiteloops mee te maken en leren. Zo gezegd, zo gedaan: ik ging voor een freeride sessie met de Roam.

Ook interessant: Zo leer je een kiteloop

Omstandigheden Ocean Rodeo Roam A-Series review

Ik had een 10 meter Roam en het waaide ongeveer 16 knopen met vlagen c.q. windstoten tot 19 knopen. Daarnaast weeg ik ongeveer 87 kilo en dat is nog altijd twee kilo te zwaar naar mijn zin. 😉 Als kiteboard gebruikte ik de Naish Drive 138 x 41,5 cm. Bij deze wind ga ik tegenwoordig vaker wingfoilen dan kitesurfen of pak ik van oudsher een grote kite. Bijvoorbeeld een 13,5 meter. Het was dus een echte test om eens te zien wat een 10 meter ‘Formule-1 kite’ zou doen in deze omstandigheden. Ik kan je vast verklappen dat ik zeer positief verrast ben. Eerst nog wat achtergrondinformatie.

Formule-1 kites

Aluula is het geheim achter de beste kites ter wereld. We noemen het maar even Formule-1 kites want dat zijn het. Kites voorzien van Aluula hebben een enorm goede sterkte-gewichtverhouding dat ten goede komt aan de eigenschappen van deze kites. Deze en andere technologieën maakt een kite ook ontzettend duur. Natuurlijk rijden we niet allemaal in een Formule-1 als auto. Kites zonder Aluula ontwikkelen ook door en zijn goed voor misschien wel 95% van alle kitesurfers. Én ook nog eens een stuk goedkoper. Zo is er ook een Ocean Rodeo Roam in een normale en nog steeds heel goede versie. Dit is bijna 30% goedkoper.

Ocean Rodeo Roam review
Zo dun is ‘leading edge’ van deze 10 meter Roam A-Series

Ook interessant: Ode aan Aluula

Dubbele kiteloop

We gaan nog een stapje verder met de Formule-1 kites. We noemen dit ook wel Lite-Surf. Nadat we de Ocean Rodeo Rise hadden getest is er heel wat gebeurd. Na de review gaf ik de Rise mee aan Bram Sanstra, een van mijn grote voorbeelden dicht bij huis.

Bram zei letterlijk: “Wat een bloedsnelle kite, je zou er zo een dubbele kiteloop mee maken.”

Het was nog geen week later en onze Giel maakte de eerste dubbele kiteloop en zette daarmee het hele kitesurfen op zijn kop.

Ook interessant: Ocean Rodeo Rise review

Veel plezier bij weinig wind tijdens de Ocean Rodeo Roam review. Lees de bevindingen hieronder.

Ocean Rodeo Roam review

Extreem licht met dieper en smaller profiel

De Roam A-Series is dus extreem licht voor een 3-strut kite. De 10 meter weegt slechts 1.90 kilo. Aan de vorm van de Roam kan je direct opmaken dat het een kite is geschikt voor wave-kitesurfen en het freeride foilen. De Roam heeft een wat dieper en smaller profiel.

Stuurt bijzonder snel, vloeiend en gecontroleerd

Daarnaast heeft de Roam een bijzondere toom die de helpt in het bochtenwerk. De Roam stuurt bijzonder snel en vloeiend. De kite draait ook ontzettend snel om zijn as. Je ziet mij bij deze wind zelfs nog wat kiteloops maken. Dit gaat er eigenlijk heel erg lekker en makkelijk mee.

Ocean Rodeo Roam review: perfect voor juiste timing

Door zijn snelheid kon ik makkelijk momenten overbruggen als de wind even wegzakte. Met wat stuurmanskunst als ervaren kitesurfer pakt de Roam dit soort moment bijzonder goed op. Ook de bochten op een golf zijn perfect te timen door de snelheid en na een golf stilvallen hoeft niet met de Roam. Je ziet het allemaal in het filmpje voorbijkomen.

De Ocean Rodeo Roam laat zich snel sturen voor een perfecte timing
De Ocean Rodeo Roam laat zich snel sturen voor een perfecte timing. Bekijk ook het filmpje.

Hoogte lopen en zeer stabiel

De diameter van de ‘leading edge’ is opvallend dun. Het viel mij op dat daardoor de Roam heel makkelijk door het windvenster vliegt. De combinatie met zijn lichte gewicht gaf en wat ervaring als kitesurfer gaf mij de indruk dat hij heel makkelijk gebruik maakt van de schijnbare wind. Je loopt bij relatief weinig wind makkelijk hoogte.

Weet zijn plek in de wind

Daarnaast is zoals het gezegd het profiel wat dieper. Dit in combinatie met bovenstaande zorgt ervoor dat de kite niet te ver en te snel doorschiet naar de rand van het windvenster en daar onstabiel wordt, maar goed in positie blijf.

Wanneer ik ruime bochten maakte achter de kite aan bleef de Roam altijd in de wind. Geen backstalling, geen onbestuurbare momenten. Dit zal alles te maken met het profile van de kite, de kleine diameter van de leading-edge en struts en zijn lage gewicht. Ik kan mij goed voorstellen dat dit heerlijk is in de golven bij het wave-kitesurfen.

Ocean Rodeo Roam Aluula review

Gemiddelde tot lichte bardruk

De bardruk is niet hoog of laag maar ergens ertussenin. Door de snelheid van de Roam kan je hem heel strak sturen om kracht te genereren. Bij minder wind ga je dan ook gebruik maken van de snelheid. Ik voelde goed hoe de kracht gedoseerd werd en heb geen verrassing ervaren. Ik voelde altijd waar de kite in de wind stond. Dat gaf vertrouwen. Bij veel wind zal het snelle vliegeren minder nodig zijn. Maar voor timing van een sprong, kitefoilen of wave-kitesurfen verwacht ik dat dit ook heel fijn zal zijn.

Conclusie Ocean Rodeo Roam review

Dat ik bij zo weinig wind zo’n gave sessie kon hebben met een 10 meter had ik niet gedacht. Ik noem de Aluula kites vaak Formule-1 kites. De Roam heeft dit beeld toch een beetje bijgesteld want alhoewel deze kite met de beste en duurste materialeren is gebouwd is het een heel laagdrempelige kite. Hij stuurt uiterst soepel en betrouwbaar. De Roam is ontzettend snel als je dit ever nodig hebt en met zijn dunne leading-edge snijdt hij door wind zonder aan de rand van de wind zenuwachtig te worden.

Ook heb ik de Roam leren kennen als een allemansvriend waarbij kiteloops en mijn tricks direct lukte. De Roam is gepositioneerd als een freeride foil en wave-kitesurfen kite. Ik weet zeker dat de Roam daarvoor zeer geschikt is. Mij is de Roam ontzettend goed bevallen bij het freeriden en ik zou er graag nog een paar keer mee kitesurfen. Review geslaagd dus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde blogs en reacties

Ozone Vortex Ultra-X
nvision naish pivot review
ALUULA Composites