Nvision Aluula review – Bevindingen Naish Pivot Nvision

nvision naish pivot review

Inmiddels heb ik ervaring met vijf series van de Naish Pivot en nu had ik de kans om met de Naish Pivot Nvision 9 meter te kitesurfen. De Nvsion staat bij Naish voor de Aluula-versie van een kite. Eerder was ik enthousiast over de Naish Pivot 2024. De doorgevoerde verbeteringen waren goed merkbaar. Zo maakte ik dankzij deze verbeteringen voor het eerst in mijn kitesurf-carrière prachtige kiteloops met een 11 meter Pivot. In dit Naish Pivot Nvision review lees je mijn bevindingen van dit paradepaardje van Naish.

Kites op dieet. Wat heb je eraan?

De motor van technologische ontwikkelingen in de kitesurfindustrie draait op volle toeren. Kites moeten lichter en tegelijk sterker, stabieler en betrouwbaarder. Materiaal en productieprocessen moeten milieubewuster. Het maakt de kites meestal niet goedkoper maar de eigenschappen verbeteren enorm. Lees meer over het concept dat ik ‘lite surf’ noem. Het concept dat stelt dat kites op dieet zijn. Lees eventueel ook meer over Aluula waarvan ook de Naish Pivot Nvision is voorzien.

Aluula Pivot - Naish Pivot Nvision uitgerust met Aluula
De Naish Pivot Nvision is uitgerust met Aluula (geel).

Wat heb je aan een lichtere kite?

Je vraagt je misschien af wat het punt is dat we willen maken. Wat heb je eraan als kites lichter worden? Waarom moeten kites lichter en tegelijk sterker, stabieler en betrouwbaarder. We hebben een aantal voordelen op een rij gezet.

 • Een lichtere kite valt minder snel uit de lucht bij minder wind en bij een combinatie van weinig wind en windvlagen. In het bijzonder bij kitesurfen in de golven en bij weinig wind is een zo licht mogelijk kite van belang. Als je dit met een allround kite wilt doen, dan is een lichte allround kite aan te bevelen.
 • Een stijvere kite helpt je bij het timen van een sprong of trick doordat elke stuurbeweging directer wordt opgepakt door de kite.
 • Een stijvere kite helpt bij het nauwkeuriger besturen van de kite en is dus betrouwbaarder.
 • Dunnere tubes en een dunnere leading edge maken dat de kite veel minder weerstand en drag heeft. Het proces van aankanten en springen is zodoende makkelijker waardoor het makkelijk wordt om hoger te springen. Ook bij hardere wind.
 • Een stijvere kite behoudt zijn vorm veel beter in hard wind en bij windvlagen.
 • Sommige materialen die een kite zwaarder maken zoals rubber bumpers, verstevigingen zijn niet nodig voor de gevorderde kitesurfer. Die laten hun kite niet meer over het strand slepen. Lichte kites zijn vaak geminimaliseerd.
 • Lichtere, stijvere en hypermoderne kites hebben een groter windbereik. Waar voorheen kitesurfers veelal 3 kites hadden om zo vaak mogelijk te kunnen kitesurfen, zou je met de nieuwe generatie kites het wellicht afkunnen met 2 kites. De allerbeste kites zijn duur maar dit scheelt dan wel weer iets.
 • Last but not least: een lichtere kite vermindert je kilo’s aan bagage mocht je op kitesurf-vakantie willen gaan.

Naish Pivot Nvision review bevindingen

Aanpassingen aan een kite luisteren natuurlijk erg nauw. Voordat je het weet veranderen ook de karakteristieken van een kite en sluit het gedrag van de kite niet meer aan bij de verwachtingen van kitesurfers. Naish heeft naar mijn mening met de Pivot Nvision heel goed werk geleverd.

De Nvsion heeft een iets lichtere bardruk maar verder is het nog steeds de Pivot zoals ik hem ken. Het zijn dezelfde karakteristieken maar dan allemaal sterk verbeterd.

Bevindingen

 • Klimt sneller. De Naish Pivot Nvision klimt, na bijvoorbeeld een kiteloop, razendsnel omhoog zodat de landing daarna makkelijk kan worden opvangen met een heliloop of downloop.
 • Draait sneller. De Naish Pivot draaide altijd al snel en dat is een van de redenen van diens naam. Echter, de Nvision draait nog veel sneller prachtig en moeiteloos om zijn as.
 • Sprongen efficiënter. De Nvision beweegt met zijn uiterst slanke leading edge heel makkelijk vanuit de hoek van de wind omhoog voor het maken van een sprong. Hij trekt je niet over je board als je dat niet wilt waardoor je kan blijven edgen voor een goede afzet en een hoge sprong. Op het juiste moment kan je de bar aantrekken om gelanceerd te worden.
 • Freeriden en high performance freeriden makkelijker. Met de Nvision kan je langzaam cruisen maar ook uiterst agressief kitesurfen. Je ziet het op het filmpje.
 • Valt niet uit de wind. Volgens Naish is de Pivot Nvision 50% lichter dan een normale Pivot. Zo lichte kite is als een veertje in de wind. Als je hem na een sprong uit de wind trekt omdat je alle kracht uit de kite perst vliegt hij snel met de wind mee en start niet neer.

Conclusie Naish Pivot Nvision review

De Naish Pivot Nvision is naar mijn mening een van de meest ultieme kites voor ambitieuze kitesurfers die het maximale uit de sport willen halen. Tricks als kiteloops en combinaties gaan er voortreffelijk mee en als kitesurfer biedt de Pivot je maximaal vertrouwen. Daarnaast is de Pivot Nvision uitermate geschikt voor kitefoilen, wave kitesurfen en kitesurfen bij minder wind. De kite heeft weinig wind nodig en laat zich makkelijk sturen. Als laatste vind ik de Nvision heel veelzijdig voor kitesurfers met een twintip. De bardruk is iets lichter dan van een normale Naish Pivot en met de Nvision kan je zowel rustig freeriden als zeer actief high performance freeriden.

Meer informatie over Nvsion op Naish.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde blogs en reacties

Ozone Vortex Ultra-X
ALUULA Composites
Kitesurfen november