Gewicht kites lichter. Zijn kites op dieet ook beter?

Gewicht kites. Voorbeeld van een lichte kite is Ozone Enduro V3
Kites worden lichter en tegelijk sterker, stabieler en betrouwbaarder. Foto van Sean Overbeek met de lichte Ozone Enduro v3 door Koldnagel@coldnail.

De motor van technologische ontwikkelingen in de kitesurfindustrie draait op volle toeren. Kites moeten lichter en tegelijk sterker, stabieler en betrouwbaarder. Materiaal en productieprocessen moeten milieubewuster. Het maakt de kites meestal niet goedkoper maar de eigenschappen verbeteren enorm. We staan stil bij wat wij ‘lite surf’ noemen. Het concept waarmee we stellen dat kites op dieet zijn.

Diversiteit in vaarstijlen en wind

Laten we Slingshot even als voorbeeld nemen. Slingshot heeft momenteel 6 verschillende kites om uit te kiezen. Hiermee is Slingshot geen uitzondering. Je zou denken, is dit niet wat veel. Ja en nee. Ja, want het is lastig kiezen. Nee, want elke kite is ontwikkeld voor een bepaald doel en met een reden. Dit is juist om de diversiteit van kitesurfers en waarnaar die op zoek zijn te ondersteunen. Kitesurfers met verschillende vaarstijlen die bij veel verschillende windkracht het water op willen. Voor ieder wat wils en voor ieder een geschikte kite dus.

Waarom moeten kites lichter en tegelijk sterker, stabieler en betrouwbaarder? Kitesurfer Jamie Overbeek met de Ozone Enduro v3. Foto door Koldnagel@coldnail.

‘Lite surf’ welke kites vergeleken

We hebben in het kader van ‘lite surf’ drie kites uitgezocht ter vergelijk. Drie kites omdat we van soortgelijke andere kites van andere merken het gewicht niet hebben kunnen achterhalen. We gaan hier niet in op speciale kites voor weinig wind of kitefoilen. De vergeleken kites zijn de Duotone Evo SLS, Ozone Enduro V3 en Ocean Rodeo Rise A-series. Allround kites met 3 struts en in de versie 12 meter zodat het vergelijk zo eerlijk mogelijk is.

Lite Surf - Duotone Evo weegt 3.08 kilo
Lite Surf – De Duotone Evo SLS 2022 12 meter weegt 3.08 kilo

Bij het vergelijk van deze kites gaan we specifiek in op het frame van de kites. Het proces van lichter, sterker en beter gaat echter niet alleen over het frame.

Er wordt op letterlijk alles doorontwikkeld. Denk aan spinnaker doek, lijnen en bevestigingspunten aan de kite bevestigd, bladders, ventielen etc.

Vergelijk Duotone Evo SLS, Ozone Enduro v3 en Ocean Rodeo Roam A-series

Duotone Evo SLS 12m. Gewicht: 3.08 kilo

Om dit te bereiken heeft Duotone onder andere het dacron vervangen. Dacron wordt voornamelijk gebruikt als frame om de tubes heen. Nu is het dacron van de hoofdtube en de middentube vervangen door Penta TX. Penta TX zou 15% reductie opleveren op het totaalgewicht van de kite. Daarnaast zou het 50% minder rekken dan standaard dacron en heeft het een 5 maal hogere scheurweerstand. Penta TX is bovendien zeer stijf, wat leidt tot minder vervorming van de algehele structuur van de kite.

Lite Surf – De Duotone Evo SLS 2022 12 meter weegt 3.08 kilo

Ozone Enduro v3 12m. Gewicht: 3 kilo

De Ozone Enduro v3 maakt gebruik van het speciaal ontwikkelde triple rip-stop dacron voor de struts en de leading edge. Het zou 15% sterker zijn en de kite bovendien een stuk stijver en stabieler maken. Daarnaast is gebruik gemaakt van een ultraflex-coating die ook bij windstoten moet helpen deze zachter over te brengen. Verder zou het materiaal steviger zijn, daarmee minder snel stuk gaan en de levensduur van de kite verlengen.

Lite Surf – De Ozone Enduro v3 12 meter weegt 3 kilo

Ocean Rodeo Roam A-series. Gewicht: 2.18 kilo

Dit zou de lichtste kite ooit moeten zijn binnen de criteria die we stellen: 3 struts en 12 meter. De Ocean Rodeo Roam A-series kite weegt 2.18 kilo. Het frame zou door het zogenoemde ALUULA materiaal 50% lichter zijn en tweemaal zo sterk als normaal. De ontwikkeling van de met ALUULA composiet uitgeruste kites is revolutionair te noemen. Er is daarnaast letterlijk over alle details nagedacht tot aan de stiksels aan toe.

Lite Surf – De Ocean Rodeo Roam A-series 2022 12 meter weegt 2.18 kilo

Wat heb je aan een lichtere kite?

Je vraagt je misschien af wat het punt is dat we willen maken. Wat heb je eraan als het gewicht van kites omlaag gaat. Waarom moeten kites lichter en tegelijk sterker, stabieler en betrouwbaarder. We hebben een aantal voordelen op een rij gezet.

  • Een lichtere kite valt minder snel uit de lucht bij minder wind en een combinatie van weinig wind en windvlagen. In het bijzonder bij kitesurfen in de golven is een zo licht mogelijk kite van belang. Als je dit met een allround kite wilt doen, dan is een lichte allround kite aan te bevelen.
  • Een stijvere kite helpt je bij het timen van een sprong of trick doordat elke stuurbeweging directer wordt opgepakt door de kite.
  • Een stijvere kite helpt bij het nauwkeuriger besturen van de kite en is dus betrouwbaarder.
  • Sommige materialen die een kite zwaarder maken zoals rubber bumpers, verstevigingen zijn niet nodig voor de gevorderde kitesurfer. Die laten hun kite niet meer over het strand slepen.
  • Lichtere, stijvere en hypermoderne kites hebben een groter windbereik. We voorheen kitesurfers veelal 3 kites hadden om zoveel mogelijk te kunnen kitesurfen, zou je met de nieuwe generatie kites het afkunnen met 2 kites. Dit scheelt in kosten en ruimte.
  • Last but not least: een lichtere kite vermindert je kilo’s aan bagage mocht je op kitesurf-vakantie willen gaan.

Conclusie gewicht kites

Allereerst een compliment aan de drie merken omdat ze transparant zijn over het gewicht van hun kites. Zowel Duotone, Ozone als Ocean Rodeo ontwikkelen keihard door. Ze hebben technologische ontwikkeling hoog in het vaandel staan. Qua gewicht is er feitelijk nauwelijks verschil tussen de Duotone Evo SLS en Ozone Enduro V3. De Ocean Rodeo Roam A-series is wereldwijd de lichtst kite binnen de gestelde criteria. Zelfs de 5-struts Ocean Rodeo Rise 12 meter weegt slechts 2.95 kilo. Bekijk de Ocean Rodeo Rise review. Je leest al, het is een nek-aan-nek race en die nog niet gelopen is.