Slingshot kites. Overzicht en uitleg 6 unieke kites

slingshot kites

Slingshot heeft momenteel 6 type kites in het assortiment. Een aantal daarvan zijn doorontwikkelde kites en dus nieuwe versies. Dat Slingshot niet stilzit op dit gebied is duidelijk. De ontwikkelingen stapelen zich op en dat is terug te zien. Betere kites, kwalitatievere kites, breder inzetbare kites en veiligere kites. Daar gaat het allemaal om bij de ontwikkeling van bijvoorbeeld dunnere toomlijnen zonder rek, het aantal delen spinnaker reduceren en de geometrie aanpassen. In dit kitesurfblog een beknopte uitleg over de verschillende Slingshot kites.

Slingshot kites

Machine v1 – robuuste 5-struts allemansvriend

De Machine v1 is een snelle en stevig gebouwde kite geschikt voor hang-time en big-air. Hoog gaan, lang in de lucht blijven hangen in combinatie met je mooiste tricks doen dus. De Machine v1 is volgens Slingshot technisch gezien de meest geavanceerde kite die ze ooit heeft gemaakt. Overal is aan gedacht: van het reduceren van het aantal delen spinnaker tot en met het verlagen van de rek in de lijnen aan de kite. Daardoor zou de kite onder andere zeer gemakkelijk te herstarten zijn en heel betrouwbaar zijn in verschillende omstandigheden. Dit is Slingshot’s Red Bull King of the Air type kite.

Machine v1 geschikt voor: hang-time, big-air, performance freeride

Slingshot Machine v1

Machine LW v1 – Speciaal voor weinig wind

Dan is er ook nog de speciaal ontwikkelde Machine LW v1. Dit is de ‘light wind’ kitesurfen freeride variant van de Machine v1. De Machine LW heeft 3 struts in plaats van 5 en de geometrie van de Machine LW is specifiek ontwikkeld voor het genereren van slimme kracht om zo snel mogelijk goed te kunnen opkruisen. De Machine LW v1 kite is er in 15 meter en 17 meter. De 17 meter weegt slechts 4.1 kilo en zou al vanaf 6 knopen presteren.

SST v6 – wave-kitesurfen anno 2022

De zesde generatie van de SST wave-kite borduurt voort op de ooit ontworpen kite met de wave-kitesurf goeroe Ben Wilson. Inmiddels is het wave-kitesurfen niet uitsluitend in de golven meer. Nee, het speelt zich ook af hoog boven de golven. De wave-kitesurfers surfen, maar schansen ook over de golven om vervolgens met het wave-kitesurf board tussen de benen prachtige tricks te doen. De kites moeten ontzettend snel sturen, heel goed ontkracht kunnen worden, snel en makkelijk kunnen herstarten, goed kunnen opkruisen en daarnaast ook nog goede lift kunnen genereren voor big-air en hang-time. De SST v6 is af te stellen voor een optimale afstelling per sessie en omstandigheden.

SST v6 geschikt voor: wave-kitesurfen

Slingshot SST v6 kite

Slingshot kite UFO v2 – kitefoil-kite zonder struts

De UFO v2 is kortgezegd een minimalistische kite. Zo is de UFO v2 helemaal gestript tot een zo licht mogelijke kite. Wij noemen dit concept ‘lite surf‘ en zo weegt een 9 meter UFO v2 volgens Slingshot slechts 1.9 kilo. De UFO v2 is speciaal ontwikkeld voor kitefoilen en om bij zo min mogelijk wind te kunnen presteren.

UFO v2 geschikt voor: kitefoilen

Slingshot UFO v2

Ghost v2 – lichte en snelle single strut kite

Net als de UFO is de Ghost v2 een lichtgewicht kite. De Ghost v2 heeft één zogenoemde ‘luff-strut’. Deze is met ruimte tussen het doek verbonden. Dit staat voor een natuurlijke aerodynamica, wendbaarheid en gemoedelijke controle. Onze ervaring is dat een ‘luff-strut’ ook goed werkt bij het absorberen van windvlagen. Met de Ghost zouden kitesurfers ook bovengemiddeld gemakkelijk kunnen opkruisen tegen de wind.

Ghost v2 geschikt voor: kitefoilen, kitesurfen

Slingshot Ghost v2

RPX v1 – open C-shape kite freestyle en performance freeride

Waar de RPX Slingshot kite nog speciaal ontwikkeld was voor freestyle, is de RPX v1 doorontwikkeld voor performance freeride kitesurfen. Dit is feitelijk de vaarstijl die helemaal in is momenteel. Hoog gaan, lang in de lucht blijven hangen en ondertussen de mooiste trucks doen. Eventueel zelfs in combinatie met een kiteloop of megaloop. De RPX was al snel. De RPX v1 zou door de innovaties een nog constantere kracht moeten generen en ontzettend betrouwbaar moeten zijn. Zelfs tijdens uitdagende omstandigheden.

RPX v1 geschikt voor: freestyle, performance freeride

Slingshot RPX v1

Rally GT v2 – allround cross-over Slingshot kite

De Rally GT v2 is de kite die door Slingshot wordt aangeprezen als ultieme allround kite geschikt voor het leren kitesurfen waarop je niet snel uitgekeken raakt. Het is een veelzijdige kite die kitesurfers moet ondersteunen bij hetgeen ze willen doen op het water terwijl ze maximale controle houden. De Rally GT v2 zou het snelst en gemakkelijkst moeten herstarten van alle Slingshot kites. Ook zou de Rally GT v2 een lichte bardruk hebben en zeer stabiel zijn waardoor hij vertrouwen geeft aan kitesurfers.

Rally GT v2 geschikt voor: beginners, performance freeride

Slingshot Rally GT v2

Conclusie Slingshot kites 2022

We hadden de behoefte om de Slingshot kites anno 2022 te verkennen. Met name de verschillen per kite. Dit hebben we gedaan en daarmee hebben we je hopelijk kort en bondig uitleg gegeven over de Slingshot kites in 2022 en hun belangrijkste eigenschappen. Wat ons betreft 6 prachtige kites met voor ieder wat wils. Natuurlijk is dit een theoretische verkenning. We hebben immers geen kite zelf in onze handen gehad. Hopelijk kunnen we binnenkort zelf eens een review plaatsen over een van de kites. Tip: bezoek ook slingshot.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *