Naish Triad review: 10 bevindingen voor ambitieuze kitesurfers

Naish Triad review

Aan het uiterlijk van Naish kites zie je op het eerste gezicht misschien weinig verschil. Ze hebben immers per seizoen nagenoeg hetzelfde uiterlijk qua patroon. Echter, als je ermee kitesurft ervaar je grote verschillen. Dat is nu juist precies de bedoeling. Zoals veel kitesurf merken wil Naish ook voor elke kitesurfer de perfecte kite leveren. Noem de vaarstijlen als freestyle, wave kitesurfen, kitefoilen, freeriden maar op, en er is een kite in het assortiment die daarvoor geschikt is. De nieuwe Naish Triad s26 positioneert Naish echter als dé geschikte kite voor 99% van de wereldbevolking. Dat is nogal wat en daarom deze Naish Triad review.

Vooraf: mijn ambitie met de Triad

Ik heb nu 4 maal met de Naish Triad gekitesurft: tweemaal met de 12 meter en tweemaal met de 9 meter. Alle keren met 20 meter lijnen en een kitebar van 55 centimeter breed. Ik kitesurf al een tijdje en heb de afgelopen jaren met de Naish Pivot gekitesurft. Ik ben van plan een tijdje met de Triads te kitesurfen en je vraagt je misschien af waarom want ik ga feitelijk met een minder extreme kite kitesurfen. Goed punt. Voor mij is het inderdaad een stapje terug met als doel daarmee een paar stappen vooruit te zetten. Zoals je weet ga ik voor de ‘megaloop’, ‘board off’ en andere gave trucs. Ook kitesurf ik tijdens de zwaarste stormen met windstoten van meer dan 100 km/uur. Voor dergelijke doelen heb ik als kitesurfer vertrouwen nodig. Met de Triad hoop ik een sprong vooruit te gaan maken.

Naish Triad s26 review

Allereerst over de focus van de review. In deze review ga in op de eigenschappen van de Naish Triad tijdens het kitesurfen. Ik ga niet in op kwalitatieve aspecten zoals de kwaliteit van het doek, de constructie, het gewicht et cetera. Naish is een zogenoemd A-merk onder de kitesurf merken waarvan ik acht dat dit soort zaken 100% in orde zijn.

De Naish Triad 12 meter. Lees verder en bekijk het filmpje over de prestaties van deze kite.
De Naish Triad 12 meter. Lees verder en bekijk het filmpje over de prestaties van deze kite.

‘Sheet in and go’ geen loze kreet

De Triad geeft snel kracht bij het aantrekken van de bar. Naish noemt dit ‘sheet in and go’. Dit is goed merkbaar. Dit is niets nieuws hoor ik je denken, want kitesurf kites generen kracht als je de bar aantrekt. ‘Sheet in and go’ dus. Toch valt het bij de Triad op dat als je bar aantrekt, de Triad er niet met veel voorwaartse snelheid vandoor gaat en toch kracht opbouwt. De kracht is er bij de Triad vrijwel direct zonder dat hij veel voorwaartse snelheid maakt.

Dat het concept ‘sheet in and go’ geen loze kreet is heeft te maken met de zogenoemde ‘luft strut’…

Pluspunten ‘sheet in and go’

  • Ideaal als je gaat beginnen met kitesurfen, dan hoef je niet telkens heel hard in te sturen als je kracht moet opbouwen of er even om verlegen zit. Heel goed en nauw stuurmanskunst is dus minder nodig.
  • Ook fijn voor de gevorderde kitesurfer: daar waar een kite tijdens een truc, een windvlaag, het omsturen over de top van het windvenster of een combinatie hiervan nog weleens onverwachts hard vooruitschiet en de hoek induikt, heeft de Triad dit niet. Die zal je niet ongewenst verrassen.
  • Dat het concept ‘sheet in and go’ geen loze kreet is heeft te maken met de zogenoemde ‘luft strut’. De middelste strut is niet direct op het doek bevestigd maar daar zit een stukje doek tussen. Dus tussen de strut en het doek. Hierdoor kan de kite feitelijk ademen zonder veel voorwaartse snelheid.
Naish Triad review: kitesurfen met de Triad s26 12 meter

Zeer stabiel bij windvlagen

Ik ga nog even door over de impact van de ‘luft strut’ in deze Naish Triad review. Ik neem mijn ervaring met de 9 meter Triad bij ongeveer 29 knopen en windstoten van meer van 40 knopen. De Triad ging hier tijdens deze ervaring verrassend goed mee om. Hij bleef rustig en je zag hem letterlijk de windstoten absorberen zonder dat de kite zelf heel onrustig werd. Dat was gaaf om te ervaren. Bovendien gaf deze stabiliteit veel vertrouwen op het water. Ik wil niet te enthousiast overkomen en hem eerst nog eens testen bij windvlagen boven de 100 km/uur. Want dan spant het er voor mij om wat een kite te bieden heeft op dit gebied qua stabiliteit en vertrouwen op basis van het gedrag van de kite.

Mijn conclusie is alvast wel dat als je kite op spots met windvlagen wat bijvoorbeeld typerend is voor Nederland en op binnenwater, de Triad hier zeer geschikt voor is.

Ik denk ook te kunnen concluderen dat de Triad recht boven je door de werking van de ‘luft strut’ stabieler is. Ondank dat het natuurlijk ten strengste af te raden is je kite recht boven je te houden bij windvlagen en boven land.

Stuurt fijn en niet te snel of radicaal

Zoals gesteld: als je de bar aantrekt voel je de kracht snel vrijkomen zonder dat de Triad snel van zijn plek vliegt. Dit komt denk ik met name door het diepe profiel van de kite en de zogenoemde ‘luft strut’. Zo is de Triad bijvoorbeeld een stuk minder breed en slank dan de Naish Pivot. Dat is goed te zien. Er zit meer stof in het midden van de kite tussen de bovenkant (‘leading edge’) en onderkant van de kite (‘trailing edge’). De Naish Triad s26 is zodoende niet te snel. Echter, zoals op het filmpje te zien is, de 12 meter is snel genoeg om veel plezier mee te hebben.

Hier loop je als gevorderd kitesurfer tegen een paar tegenstellingen aan. Zoals Johan Cruijff stelde: ‘Elk voordeel heeft zijn nadeel’. Bekijk zelf hoe de Naish Triad hiermee omgaat.

Bekijk mijn eerste ervaring met de Naish Triad 9 meter. De kite waarmee ik de megaloop onder controle wil krijgen.

Ik leg dit zo goed mogelijk uit op basis van mijn kennis en ervaring. Wat opvalt aan de Naish Triad s26 is dat:

  • Als je springt geleidelijk de hoogte in gaat. Je wordt niet van het water afgerukt en de lucht in geschoten zoals andere kites dat wel doen. Dit is fijn voor heel veel kitesurfers. Er zijn echter ook kitesurfers die wel snoeihard de lucht in willen worden getrokken. Want dan ga je vaak extra hoog. Je kan heel hoog springen met een Triad. Mijn ervaring is dat hij minder direct is en daardoor minder hoog springt dan bijvoorbeeld zijn broer, de Naish Pivot. Minder direct betekent minder verrassingen maar ook minder freestyle. Tussen de golfjes een golfje uitkiezen en in een fractie van een seconde je kiteboard aankanten en je kite omsturen om vervolgens een truc te doen vergt net iets meer timing en vooruitdenken met de Triad. Dat het er ook gewoon mee lukt zie je goed op de filmpjes.
  • Eenmaal in de lucht blijft de Triad in zijn geleidelijkheid lang lift geven. Je blijft zodoende redelijk lang in de lucht hangen. Ideaal voor het leren van trucs. ‘Hang time’ is heerlijk voor ‘air style’ trucs. De glijvlucht naar beneden is gemoedelijk en dat is ook veel waard.
  • De Triad is vanzelfsprekend minder snel dan de zogenoemde ‘high performance freeride’ kites. Dat is fijn en geeft vertrouwen om trucs te leren. Ik maak met meer vertrouwen een hoge sprong met een rotatie bij hardere wind omdat ik weet dat de kite er bij een windvlaag of onhandigheid niet ineens vandoor gaat. Voor extremere trucs zoals kiteloops heb je echter een kite nodig die snel draait. Bij de Triad 9 meter houd ik de bar setup breed om zodoende deze snelheid te hebben. Je ziet ook in de filmpjes dat ik met de 9 meter een kiteloop maak en land terwijl het niet eens heel hard waait. Met de 12 meter zie je dat transities in combinatie met een loop netjes te maken zijn. De Triad is dus snel genoeg om dergelijke trucs mee te doen. Zelfs de 12 meter.
  • Het diepe profiel, een brede setup van de bar en de wat mij betreft gemiddelde bardruk maken dat je goed voelt dat je een kite in je handen hebt. Het grote voordeel vind ik dat ik goed kan aanvoelen waar de kite zich bevindt in het windvenster en minder voor verrassingen komt te staan op dit punt.
De Naish Triad heeft een diep profiel en een 'luft strut'. Bekijk wat je eraan hebt in de bovenstaande punten.
De Naish Triad heeft een diep profiel en een ‘luft strut’. Bekijk wat je eraan hebt in de bovenstaande punten.

Conclusie Naish Triad s26 review

Dat de Triad een goede beginners kite is, was al duidelijk. Dat ik als gevorderde kitesurfer met de Triad ben gaan kitesurfen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Mijn eerste indruk is dat mijn inschatting goed is geweest.

De Triad gaat mij helpen om mijn kitesurf ambities stap voor stap waar te maken.

Waarbij ik de genoemde trucs naar mijn inschatting eerder en met meer vertrouwen onder de knie zal krijgen dan met een directere en agressievere kite. Foutjes worden niet direct hard afgestraft en dat geeft vertrouwen om dingen opnieuw te proberen en uit te bouwen. Het is lang geleden dat ik beginner was. Maar ik schat in dat de Triad een heel fijne kite is om mee te beginnen waarop je niet snel uitgekeken raakt.

Je ontstijgt de Naish Triad niet snel en kan er zodoende mee doorgroeien tot een zeer gevorderd kitesurfer.

Interessant? Deel dit met anderen...

FacebookTwitterPinterestLinkedIn

200.000+ lezers. Ontvang nieuwe blogs direct via:

Gerelateerde blogs en reacties

Naish Pivot review
Naish Motion kiteboard review
Kitesurfen in storm Bella
Kitsurfen, Kitesurfen, Kiteboarden
Kitesurfen november

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *