Kitesurfen november – Dit staat je te wachten

Kitesurfen november

Het is herfst en dat is merkbaar voor kitesurfers in Nederland. De wind is helemaal terug maar oktober was ook een maand van veel regen. Het kwam letterlijk op veel momenten met bakken uit de hemel. Of we het nu leuk vinden of niet. In dit kitesurfen november blog gaan we niet in op kitesurfvakanties. Nee, we hopen je inzicht te geven voor kitesurfen in oktober in Nederland.

Oktober telde minder kitesurfers

Op het water is het minder druk dan vorig jaar oktober. Toen telden we recordaantallen kitesurfers op het water. Dit omdat kitesurfers meer mogelijkheden om andere dingen op te pakken. Covid restricties zijn immers gematigd. Er is veel meer mogelijk en daarom kijken we uit naar nog een aantal kitesurfwedstrijden.

In oktober 2021 was het rustiger dan in oktober 2020. Toen telden we er eens ongeveer 790 op de Maasvlakte.
In oktober 2021 was het rustiger dan in oktober 2020. Toen telden we er eens ongeveer 790 op de Maasvlakte.

Gemiddelde temperatuur november daalt

De gemiddelde temperatuur in oktober was 12,5 graden volgens knmi.nl. Voor november is dit op basis van de huidige voorspelling in combinatie met het langjarig gemiddelde 7,2 graden. Dat is best frisjes en even wennen voor ons na een warme zomer en relatief warm oktober. Gelukkig is de gemiddelde watertemperatuur hoger. Dit is fijn voor beginnende kitesurfers. Dan lig je natuurlijk nog vaker in het water.

Gemiddelde watertemperatuur november daalt

De gemiddelde temperatuur van het zeewater in oktober was 16 graden. In november is dit 13 graden. De gemiddelde temperatuur van de binnenwateren is 10 graden. Nog een stukje kouder dan de Noordzee dus. Aan het begin van de maand kan de temperatuur van het zeewater nog iets hoger zijn. Aan het eind van de maand kan de watertemperatuur gedaald zijn tot circa 8,8 graden aan zee en circa 5 graden op de binnenwateren. Dit hangt mede af van de extremen qua weer gedurende de maand.

Even stoppen en opwarmen zodra je merkt dat je vermoeid begint te raken is het advies.

Feit is dat de temperatuur van het water de komende weken snel zakt. Je lichaam raakt in het water veel sneller warmte kwijt dan in de lucht. Opletten dus, want onderkoeling is een risico dat vaak te laat wordt onderkend. Even stoppen en opwarmen zodra je merkt dat je vermoeid begint te raken is het advies. Lees meer over of het verstandig is om te gaan kitesurfen, kitesurfen in de winter en de windchill-factor.

Kitesurfen november - Kitesurfer gaat te water bij Rockanje
Kitesurfen november – Kitesurfer gaat te water bij Rockanje

Gemiddelde windkracht kitesurfen november stijgt

In september waaide het 59% van de tijd meer dan 7 knopen. Dit is zo’n beetje de ondergrens om te kunnen kitefoilen. In oktober is dit gemiddeld 67% en in november 68%. Oktober was geen slechte maand voor kitesurfers. In november hebben we nog iets meer kans op wind ten opzichte van oktober.

Juiste dikte wetsuit kitesurfen november

Dat het kouder wordt is een feit. Je merkt het al goed op een regenachtige dag. Daarvoor hoef je niet eens aan zee te zijn. Het is zodoende weer tijd voor een 5/4 mm wetsuit. We hebben advies over de juiste dikte wetsuit voor je. Het is ook de tijd om kleine gaatjes en scheurtjes in je neopreen te lijmen. Neopreen surfschoentjes zullen worden gebruikt door een groep kitesurfers voor extra isolatie maar nog niet door iedereen. Ook zal je kitesurfers zien met neopreen caps en handschoenen. Die zagen we eind oktober ook al.

Trainen voor de board off eind oktober. Zou die straks in de winter met schoentjes aan ook lukken?

Kitesurfen november 2021

Onze ervaring is dat als het weer omslaat sommige kitesurfers het voor gezien houden. Er is ook een groep kitesurfers die selectiever wordt. Zodoende pakken ze alleen de echt mooie dagen. Ook hebben kitesurfers nu de Covid gerelateerde restricties gematigd zijn, net als ieder ander, weer meer om het hand. Zo druk als vorig jaar november verwachten we het dit jaar niet. Toch hopen we weer veel kitesurfers te ontmoeten in november en op een aantal gave kitesurfsessies.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde blogs en reacties

Kitesurfen op zee leren
Neopreen hoodie review
Kitesurfen april in Nederland