Kitesurfen november – Dit staat je te wachten

Kitesurfen november

Eind oktober sloeg het weer ineens om en werd het een stuk kouder. De schoentjes gingen weer aan! Daarvoor was het nog bijzonder warm met temperaturen van 20 graden. Nu is het herfst en dat is merkbaar voor kitesurfers en wingfoilers in Nederland. Zo waait het gelukkig heel vaak hard genoeg. In dit kitesurfen november blog gaan we niet in op kitesurfvakanties. Nee, we hopen je inzicht te geven voor kitesurfen in november in Nederland.

Oktober telde minder kitesurfers

Op het water was het midden oktober nog flink druk. Niet zo druk al tijdens Covid. Toen telden we recordaantallen kitesurfers op het water.

In oktober 2021 was het rustiger dan in oktober 2020. Toen telden we er eens ongeveer 790 op de Maasvlakte.
In oktober was het rustiger dan in oktober 2021. Kitespot: Maasvlakte.

Gemiddelde temperatuur november daalt

Met een gemiddelde temperatuur van 13,2°C in De Bilt, tegen 10,9 °C normaal, was oktober zeer zacht. De maand eindigt daarmee op de zesde plek in de top tien van warmste oktobermaanden sinds 1901 volgens knmi.nl. Voor november is dit op basis van de huidige voorspelling in combinatie met het langjarig gemiddelde 7,2 graden. Dat is best frisjes en even wennen voor ons na een warme zomer en relatief warm oktober. Gelukkig is de gemiddelde watertemperatuur hoger. Dit is fijn voor beginnende kitesurfers. Dan lig je natuurlijk nog vaker in het water.

Gemiddelde watertemperatuur november daalt

De gemiddelde temperatuur van het zeewater in oktober was 18 graden. In november is dit 13 graden. De gemiddelde temperatuur van de binnenwateren is 10 graden. Nog een stukje kouder dan de Noordzee dus. Aan het begin van de maand kan de temperatuur van het zeewater nog iets hoger zijn. Aan het eind van de maand kan de watertemperatuur gedaald zijn tot circa 8,8 graden aan zee en circa 5 graden op de binnenwateren. Dit hangt mede af van de extremen qua weer gedurende de maand.

Even stoppen en opwarmen zodra je merkt dat je vermoeid begint te raken is het advies.

Gezien de hoge temperatuur eind oktober zou je het niet verwachten maar het feit is dat gemiddeld genomen temperatuur van het water de komende weken snel zakt. Je lichaam raakt in het water veel sneller warmte kwijt dan in de lucht. Opletten dus, want onderkoeling is een risico dat vaak te laat wordt onderkend. Even stoppen en opwarmen zodra je merkt dat je vermoeid begint te raken is het advies. Lees meer over of het verstandig is om te gaan kitesurfen, kitesurfen in de winter en de windchill-factor.

Kitesurfen november - Kitesurfer gaat te water bij Rockanje
Kitesurfen november – Kitesurfer gaat te water bij Rockanje

Gemiddelde windkracht kitesurfen november stijgt

In september waaide het 59% van de tijd meer dan 7 knopen. Dit is zo’n beetje de ondergrens om te kunnen kitefoilen. In oktober is dit gemiddeld 67% en in november 68%. Oktober was geen slechte maand voor kitesurfers. In november hebben we nog iets meer kans op wind ten opzichte van oktober.

Juiste dikte wetsuit kitesurfen november

Dat het kouder wordt is een feit. Je merkt het al goed op een regenachtige dag. Daarvoor hoef je niet eens aan zee te zijn. Het is zodoende weer tijd voor een 5/4 mm wetsuit. We hebben advies over de juiste dikte wetsuit voor je. Het is ook de tijd om kleine gaatjes en scheurtjes in je neopreen te lijmen. Neopreen surfschoentjes zullen worden gebruikt door een groep kitesurfers voor extra isolatie maar nog niet door iedereen. Ook zal je kitesurfers zien met neopreen caps en handschoenen. Die zagen we eind oktober ook al.

Trainen voor de board off zonder schoentjes. Zou de trick in de winter met schoentjes aan ook lukken?

Kitesurfen november 2023

Onze ervaring is dat als het weer omslaat sommige kitesurfers het voor gezien houden. Er is ook een groep kitesurfers die selectiever wordt. Zodoende pakken ze alleen de echt mooie dagen. We hopen weer veel kitesurfers te ontmoeten in november en op een aantal gave kitesurfsessies.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde blogs en reacties

Winter wetsuit kiezen - Zo kies je het juiste winter surfpak
kitesurfen maart nederland
Kitesurfen op zee leren