Kitesurfen november – Dit staat je te wachten

Kitesurfen november
Kitesurfen november - Kitesurfer gaat te water bij Rockanje op 1 november

Het Corona (Covid-19) virus slaat weer flink om zich heen en roert zich in onze vrijheden. Of we het nu leuk vinden of niet. De kitesurfwedstrijden in Nederland zijn doorgeschoven naar 2021. Mede door de Corona (Covid-19) beperkingen zijn er meer actieve kitesurfers dan ooit. Kitesurfen doe je tenslotte buiten en op afstand van elkaar. In kitesurfblog kitesurfen november gaan we daarom ook niet in op kitesurfvakanties. Nee, we hopen je inzicht te geven in hetgeen dit seizoen je als kitesurfer te wachten staat in Nederland.

Gemiddelde temperatuur november daalt

De gemiddelde temperatuur in oktober was 10 graden volgens knmi.nl. Voor november is het langjarig gemiddelde 6,7 graden. Dat is best frisjes en even wennen voor ons na een warme zomer en relatief warm oktober. Gelukkig is de gemiddelde watertemperatuur hoger. Dit is fijn voor beginnende kitesurfers. Dan lig je natuurlijk nog vaker in het water.

Kitesurfen in Corona (Covid-19) tijd. Oktober telde meest actieve kitesurfers ooit
Kitesurfen november is kitesurfen in Corona (Covid-19) tijd. Oktober telde meesten actieve kitesurfers ooit.

Gemiddelde watertemperatuur november daalt

De gemiddelde temperatuur van het zeewater in oktober was 17,2 graden. In november is dit 13 graden. De gemiddelde temperatuur van de binnenwateren is 10 graden. Nog een stukje kouder dan de Noordzee dus. Aan het begin van de maand kan de temperatuur van het zeewater nog iets hoger zijn. Aan het eind van de maand kan de watertemperatuur gedaald zijn tot circa 8,8 graden aan zee en circa 5 graden op de binnenwateren. Dit hangt mede af van de extremen qua weer gedurende de maand.

Even stoppen en opwarmen zodra je merkt dat je vermoeid begint te raken is het advies.

Feit is dat de temperatuur van het water de komende weken snel zakt. Je lichaam raakt in het water veel sneller warmte kwijt dan in de lucht. Opletten dus want onderkoeling is een risico dat vaak te laat wordt onderkend. Even stoppen en opwarmen zodra je merkt dat je vermoeid begint te raken is het advies. Lees meer over of het verstandig is om te gaan kitesurfen, kitesurfen in de winter en de windchill-factor.

Gemiddelde windkracht kitesurfen november stijgt

In september waaide het 59% van de tijd meer dan 7 knopen. Dit is zo’n beetje de ondergrens om te kunnen kitefoilen. In oktober is dit gemiddeld 67% en in november 68%. Iets meer kans op wind dus ten opzichte van oktober en veel meer dan tijdens de zomermaanden.

Juiste dikte wetsuit kitesurfen november

Dat het kouder wordt is een feit. Je merkt het al goed op een regenachtige dag. Daarvoor hoef je niet eens aan zee te zijn. Het is zodoende weer tijd voor een 5/4 mm wetsuit. We hebben advies over de juiste dikte wetsuit voor je. Neopreen surfschoentjes zullen worden gebruikt door een groep kitesurfers, niet door iedereen, voor extra isolatie. Ook zal je kitesurfers zien met neopreen caps en handschoenen. Die zagen we eind oktober al.

Kitesurfen in de winter
Kitesurfen in de winter. Lees het item kitesurfen in de winter over safety via de link onderaan het kitesurfen november blog.

Kitesurfen november – Dit jaar is het anders

Onze ervaring is dat als het weer omslaat sommige kitesurfers het voor gezien houden. Er is ook een groep kitesurfers die selectiever wordt. Zodoende pakken ze alleen de echt mooie dagen. In oktober is het vaak nog gezellig. Zeker tijdens de herfstvakantie. In november wordt het vaak rustiger. Maar dit jaar kan het zomaar anders zijn. Als gezegd: mede door de Corona (Covid-19) beperkingen waren er meer actieve kitesurfers dan ooit. Kitesurfen doe je tenslotte buiten en op afstand van elkaar. Je hoort het regelmatig op de kitespots ‘heb je het ooit zo druk gezien’. Zodoende kan november dit jaar ook anders zijn dan andere jaren. We hopen nog veel kitesurfers te ontmoeten in november.

Safety tips voor kitesurfen in de winter →

Interessant? Deel dit met anderen...

FacebookTwitterPinterestLinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *