Kitesurfen maart – Dit staat je te wachten in Nederland

kitesurfen maart nederland

In dit kitesurfblog kitesurfen maart gaan we niet in op kitesurfvakanties. Nee, we hopen je inzicht te geven wat je te wachten staat als kitesurfer in maart in Nederland. Zou er nog een kans voorbij komen om te gaan snowkiten, ijskiten en / of ijswingen? Het zou kunnen maar de kans is een stuk kleiner geworden. Ook de tijd wordt verzet eind maart en daardoor kunnen we ook weer in de avonden gaan kitesurfen. We focussen ons dus vooral op het kitesurfen zelf.

Winter 2023-2024 extreem nat en weinig zon

Wind hebben de deze winter zeker gehad. Echter, de omstandigheden die het wat aangenamer maken voor kitesurfen in maart in Nederland waren deze winter niet opperbest. Ze werd op RTL nieuws gemeld dat de winter 2023 – 2024 extreem nat was en de zon ongeveer 20 procent minder heeft geschenen. We hebben veel somber weer gehad.

Kiten in maart begint koud

We zijn maart niet met lenteweer begonnen. De verwachting tot medio maart zijn temperaturen tussen de 0 en 13 graden. We hopen op een mooi zonnetje en natuurlijk wind.

Gemiddelde temperatuur maart stijgt

De gemiddelde temperatuur in maart over de afgelopen 10 jaar is 6,4 graden. In april is dit 10,2 graden. In februari was dit nog 3,9 graden. Echter, februari was heel zacht met gemiddeld 8,2 graden volgens KNMI. Dit is nog hoger dan de gemiddelde temperatuur in maart van 6,5 graden.

De gemiddelde temperatuur in maart is 6,5 graden.

Extra isolatie in de winter is geen overbodige luxe.

Gemiddelde watertemperatuur stijgt

De gemiddelde temperatuur van het zeewater in februari was circa 5 graden. In maart is dit 5,7 graden en in april 7,3 graden. Eind december was het zeewater echter nog zo’n 9,3 graden. Dat was een stuk warmer dan het huidige gemiddelde. De gemiddelde temperatuur van de binnenwateren is in maart nog iets kouder. Wil je gaan kitesurfen in maart in Nederland? Bekijk dan de tips hieronder.

Kitesurfen maart: de maanden met de koudste watertemperatuur hebben we achter ons gelaten maar het is nog steeds koud.

Wees verstandig als je gaat kitesurfen in maart

Feit is dat de temperatuur van het water de komende weken nog steeds koud is. Je lichaam raakt in het water veel sneller warmte kwijt dan in de lucht. Opletten dus want onderkoeling is een risico dat vaak te laat wordt onderkend. Korte sessies dus en op tijd stoppen en opwarmen. Zeker als je merkt dat je vermoeid begint te raken. Ook niet te ver uitvaren en alleen het water op gaan is uit den boze. Wat natuurlijk sowieso altijd onverstandig is.

Must read: 12 tips kitesurfen in de winter

Dit blog gaat specifiek over wat je kan verwachten qua weer, wind en water in februari. Een must read voor kitesurfen in de winter is onze kitesurfen in de winter special met daarin 12 tips voor een geslaagde wintersessie.

Gemiddelde windkracht daalt

In maart waait het gemiddeld 66% van de tijd meer dan 7 knopen. 7 knopen is zo’n beetje de ondergrens om te kunnen kitefoilen. In februari was dit nog 72%. Het waait gemiddeld 17 knopen in februari voor Noordwijk. De kans op wind neemt dus ten opzichte van februari iets af. Maar de kans op wind is veel groter dan tijdens de zomermaanden.

Juiste dikte wetsuit kitesurfen maart

We zitten nog steeds in de koudste maanden. Je merkt het al goed op een bewolkte regenachtige dag. Daarvoor hoef je niet eens aan zee te zijn. Het is zodoende nog steeds de tijd voor minimaal een 5/4 mm wetsuit. We hebben advies over de juiste dikte wetsuit voor je. Je kan feitelijk ook niet om het gebruik van neopreen surfschoentjes heen. Daarnaast zie je bijna alle kitesurfers met neopreen caps, handschoenen en windjacks.

Kitesurfen maart – Een zonnetje maakt het direct aangenamer.

Zoals je ziet op de foto en zelf vast hebt gemerkt bij het kitesurfen in de wintermaanden. Zodra de zon doorkomt is het direct aangenameer. Vergeet dan ook de zonnebrandcreme niet.

Zeker lezen: Safety tips voor kitesurfen in de winter →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde blogs en reacties

Winter wetsuit kiezen - Zo kies je het juiste winter surfpak
Kitesurfen op zee leren
Kitesurfen februari. Of toch maar gaan snowkiten of ijskiten?