Kitesurfen maart – Dit staat je te wachten in Nederland

kitesurfen maart nederland

In dit kitesurfblog kitesurfen maart gaan we niet in op kitesurfvakanties. Nee, we hopen je inzicht te geven wat je te wachten staat als kitesurfer in maart in Nederland. Zou er, net als in februari, nog een kans voorbij komen om te gaan snowkiten, ijskiten en / of ijswingen? Het zou kunnen maar de kans is een stuk kleiner geworden. Ook de tijd wordt verzet eind maart en daardoor kunnen we ook weer in de avonden gaan kitesurfen. We focussen ons dus vooral op het kitesurfen zelf.

Maart gestart met lenteweer

We zijn maart met lenteweer begonnen. Zo zagen we ook meer drukte op de stranden en soms zelfs mobiele koffietentjes. De kans op echt koud winterweer neemt af maar wie weet. Verder liggen de stranden en het binnenwater er rustig bij. In afwachting van wind natuurlijk.

Gemiddelde temperatuur maart stijgt

De gemiddelde temperatuur in maart over de afgelopen 10 jaar is 6,4 graden. In april is dit 10,2 graden. In februari was dit nog 3,9 graden. Zo zie je dat de gemiddelden nu snel oplopen naar hogere temperaturen. Dit zegt natuurlijk niets over de mogelijke extreme periodes in een maand.

De gemiddelde temperatuur in maart is 6,4 graden.

Extra isolatie in de winter is geen overbodige luxe.

Gemiddelde watertemperatuur daalt

De gemiddelde temperatuur van het zeewater in februari was circa 5 graden. In maart is dit 6 graden en in april 8 graden. Eind december was het zeewater echter nog zo’n 9,3 graden. Dat was een stuk warmer dan het huidige gemiddelde. De gemiddelde temperatuur van de binnenwateren is zelfs nog kouder. Kitesurfen maart: de maanden met de koudste watertemperatuur hebben we achter ons gelaten maar het is nog steeds koud.

De gemiddelde watertemperatuur in maart is 6 graden. Net iets warmer dan in februari.

Wees verstandig als je gaat kitesurfen in maart

Feit is dat de temperatuur van het weer en het water de komende weken gemiddeld genomen stijgt. Toch is het water nog ijskoud. Je lichaam raakt in het water veel sneller warmte kwijt dan in de lucht. Opletten dus want onderkoeling is een risico dat vaak te laat wordt onderkend. Het advies is korte sessies en te stoppen of goed op te warmen zodra je merkt dat je vermoeid begint te raken. Ook niet te ver uitvaren en alleen het water op gaan is uit den boze. Wat natuurlijk sowieso altijd onverstandig is. Beginners wordt geadviseerd rond een watertemperatuur van circa 10 graden weer het water op te gaan. Lees alles wat je moet weten over kitesurfen in de winter.

Gemiddelde windkracht daalt

In maart waait het gemiddeld 66% van de tijd meer dan 7 knopen. 7 knopen is zo’n beetje de ondergrens om te kunnen kitefoilen. In februari was dit nog 72%. Het waait gemiddeld 17 knopen in februari voor Noordwijk. De kans op wind neemt dus ten opzichte van februari iets af. Maar de kans op wind is veel groter dan tijdens de zomermaanden.

Juiste dikte wetsuit kitesurfen maart

We zitten nog steeds in de koudste maanden. Je merkt het al goed op een bewolkte regenachtige dag. Daarvoor hoef je niet eens aan zee te zijn. Het is zodoende de tijd voor minimaal een 5/4 mm wetsuit. We hebben advies over de juiste dikte wetsuit voor je. Je kan feitelijk ook niet om het gebruik van neopreen surfschoentjes heen. Daarnaast zie je bijna alle kitesurfers met neopreen caps, handschoenen en windjacks.. Alle extra isolatie is nog steeds welkom, liefst zo flexibel mogelijk.

Kitesurfen maart – Een zonnetje maakt het direct aangenamer.

Kitesurfen maart – Dit jaar is het anders

In februari zijn fervent kitesurfers getrakteerd op de mogelijkheid om snowkiten, ijskiten en / of ijswingen. Dat was een unieke kans. Ook zijn er in februari ongekend veel kitesurfers het water op gegaan. Het heeft vast te maken met het ‘Corona-effect’. Kitesurfers die normaal in de winter op kitesurfvakantie blijven nu in Nederland. Ook kitesurfers die graag wintersporten zullen wellicht nu blijven kitesurfen. Je hebt ook kunnen lezen dat er voor Rockanje veel kitesurfers gered moesten worden. Lees wat je daarover moet weten en daarvan moet leren. Op mooie dagen in maart verwachten we ook weer veel meer kitesurfers dan in andere jaren.

Zeker lezen: Safety tips voor kitesurfen in de winter →

Interessant? Deel dit met anderen...

FacebookTwitterPinterestLinkedIn

1 reactie

  1. Kunnen apps zoals WOO sports en the surfr app niet handig zijn om de drukte wat te verspreiden of zoiets, de apps hebben ook al een stukje veiligheid en dat word waarschijnlijk alleen maar beter. Je kan een beacon aanzetten en je kunt live zien waar mensen aan het kiten zijn, alleen nog niet heel veel kiters maken er gebruiken van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *