Kitesurfen maart – Dit staat je te wachten in Nederland

kitesurfen maart nederland

In dit kitesurfblog kitesurfen maart gaan we niet in op kitesurfvakanties. Nee, we hopen je inzicht te geven wat je te wachten staat als kitesurfer in maart in Nederland. Zou er nog een kans voorbij komen om te gaan snowkiten, ijskiten en / of ijswingen? Het zou kunnen maar de kans is een stuk kleiner geworden. Ook de tijd wordt verzet eind maart en daardoor kunnen we ook weer in de avonden gaan kitesurfen. We focussen ons dus vooral op het kitesurfen zelf.

Maart gestart met lenteweer

We zijn maart met lenteweer begonnen. Nog wat koud maar met een mooi zonnetje. Zo zagen we ook meer drukte op de stranden. De kans op echt koud winterweer neemt af maar wie weet. Verder liggen de stranden en het binnenwater na de stormen in februari er rustig bij. In afwachting van wind natuurlijk.

Gemiddelde temperatuur maart stijgt

De gemiddelde temperatuur in maart over de afgelopen 10 jaar is 6,4 graden. In april is dit 10,2 graden. In februari was dit nog 3,9 graden. Zo zie je dat de gemiddelden nu snel oplopen naar hogere temperaturen. Dit zegt natuurlijk niets over de mogelijke extreme periodes in een maand.

De gemiddelde temperatuur in maart is 6,4 graden.

Extra isolatie in de winter is geen overbodige luxe.

Gemiddelde watertemperatuur daalt

De gemiddelde temperatuur van het zeewater in februari was circa 5 graden. In maart is dit 5,7 graden en in april 7,3 graden. Eind december was het zeewater echter nog zo’n 9,3 graden. Dat was een stuk warmer dan het huidige gemiddelde. De gemiddelde temperatuur van de binnenwateren is de temperatuur in maart nog iets kouder.

Kitesurfen maart: de maanden met de koudste watertemperatuur hebben we achter ons gelaten maar het is nog steeds koud.

Wees verstandig als je gaat kitesurfen in februari

Feit is dat de temperatuur van het water de komende weken nog steeds en snel zakt. Je lichaam raakt in het water veel sneller warmte kwijt dan in de lucht. Opletten dus want onderkoeling is een risico dat vaak te laat wordt onderkend. Korte sessies dus. En stoppen en opwarmen zodra je merkt dat je vermoeid begint te raken is het advies. Ook niet te ver meer uitvaren en alleen het water op gaan is uit den boze. Wat natuurlijk sowieso altijd onverstandig is.

Must read: 12 tips kitesurfen in de winter

Dit blog gaat specifiek over wat je kan verwachten qua weer, wind en water in februari. Een must read voor kitesurfen in de winter is onze kitesurfen in de winter special met daarin 12 tips voor een geslaagde wintersessie.

Gemiddelde windkracht daalt

In maart waait het gemiddeld 66% van de tijd meer dan 7 knopen. 7 knopen is zo’n beetje de ondergrens om te kunnen kitefoilen. In februari was dit nog 72%. Het waait gemiddeld 17 knopen in februari voor Noordwijk. De kans op wind neemt dus ten opzichte van februari iets af. Maar de kans op wind is veel groter dan tijdens de zomermaanden.

Juiste dikte wetsuit kitesurfen maart

We zitten nog steeds in de koudste maanden. Je merkt het al goed op een bewolkte regenachtige dag. Daarvoor hoef je niet eens aan zee te zijn. Het is zodoende de tijd voor minimaal een 5/4 mm wetsuit. We hebben advies over de juiste dikte wetsuit voor je. Je kan feitelijk ook niet om het gebruik van neopreen surfschoentjes heen. Daarnaast zie je bijna alle kitesurfers met neopreen caps, handschoenen en windjacks.. Alle extra isolatie is nog steeds welkom, liefst zo flexibel mogelijk.

Kitesurfen maart – Een zonnetje maakt het direct aangenamer.

Kitesurfen maart – Dit jaar is het anders

Onze ervaring vóór Covid was dat veel kitesurfers in februari niet in actie komen. Echter, het was in 2021 en ook in februari 2022 drukker dan ooit. Zo kan maart dit jaar ook zomaar anders zijn dan andere jaren. Kitesurfers die normaal in de winter op kitesurfvakantie gaan blijven nog vaker in Nederland. Ook kitesurfers die graag wintersporten, zijn inmiddels misschien ook gewend in de winter te blijven kitesurfen. We hopen weer veel kitesurfers te ontmoeten in maart. Op zee, op het ijs of in de sneeuw.

Zeker lezen: Safety tips voor kitesurfen in de winter →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *