Beste zonnecreme voor watersporters. Bekijk de tips.

beste zonnecreme voor watersporters
Chuck Patterson ambassadeur van zonnebrandcreme. Foto: Picsofcelebrities.com

Een mooie zongebruinde huid wordt vaak beschouwd als aantrekkelijk en sexy. Buiten en zeker op het water gaat het bruinen heel snel. Zou dat bepalen dat wij als ‘pretty kiteboys and kitegirls’ per definitie aantrekkelijk en sexy worden gevonden? We lezen jullie reacties graag in de comments. 😉 Nu even serieus want het is een rare spagaat. Er is veel kennis over de negatieve aspecten van teveel zon en tegelijk is er een associatie met fit, gezond en actief. Dit keer dus een blog over de beste zonnecreme voor watersporters.

Zonnebrand watersport ontzettend belangrijk

Je verbrandt sneller op het water

Wanneer de zonuren toenemen, neemt ook onze blootstelling aan de zon tijdens het kitesurfen op het water toe. Als de huid nat is verbrandt deze ook nog eens sneller omdat de waterdruppeltjes op je huid werken als miniscule vergrootglaasjes. Ook als je zweet verbrandt de huis zodoende sneller dan normaal. Daarnaast weerkaarts UV licht flink op het strand en het water.

Zonnebrandcreme tegen risico onhersteldbare schade

De kankerbestrijding hamert erop: smeren, smeren en nog eens smeren met zonnebrandcreme.

Feitelijk nemen de gezondheidsrisico’s op huidkanker bij overmatige blootstelling aan uv-straling enorm toe. Ook bij kinderen is huidverbranding op jonge leeftijd een van de belangrijkste risicofactoren voor huidkanker. In Nederland neemt het aantal mensen met huidkanker al jaren toe volgens de Nederlandse Kankerregistratie. Volledige bescherming door zonnebrandcrème is echter onmogelijk en blootstelling aan de zon leidt altijd tot (onherstelbare) schade aan het DNA, zo wordt gesteld.

Chuck Patterson als rolmodel zonnebrand voor watersporters

In de surfscène is Chuck Patterson van oudsher een rolmodel voor het gebruik van de beste zonnecreme voor watersporters. Chuck is misschien niet zo bekend bij de jongere generatie kitesurfers en extreme watersporters maar ooit hebben we Chuck ontmoet in Scheveningen. Chuck herken je direct aan zijn grote gespierde lijf, blond haar, zijn eeuwige lach en witte tanden. Nee, het plaatje is nog niet compleet om zonnebrandcrème eraan ontbreekt. Chuck heeft namelijk standaard en enorme klodder zonnebrandcreme tijdens het watersporten op zijn gezicht. Het ziet eruit alsof het factor 50 is en misschien zelfs SPF 100 is.

Chuck Patterson als rolmodel voor gebruik zonnebrandcreme voor extreme watersporters
Chuck Patterson als rolmodel voor het gebruik van zonnebrandcreme

Tips tegen een verbrande huid

  1. Voorkom in ieder geval dat je huid verbrandt door beschermende kleding te dragen en je regelmatig in te smeren met zonnebrandcreme. Check beschermende kleding: dat zit wel goed met ons klimaat waarin we praktisch het hele jaar een wetsuit nodig hebben. Check regelmatig insmeren met zonnebrandcrème: dit is niet vanzelfsprekend en dus een aandachtspunt.
  2. Selecteer een zonnebrandcreme die je prettig vindt. Alles beschermt maar niet alles is fijn. Zonnebrandcreme kan in je ogen gaan prikkelen, je kan er een vieze smaak van in je mond krijgen of vette vingers aan overhouden waardoor je grip op de kitebar niet goed is.
  3. Smeer zonnebrandcreme al thuis of onderweg op. Zo kan het even intrekken en hoef je niet met zandhanden aan je gezicht te zitten.
  4. Er is speciale zonnebrandcreme uit sportlijnen die snel intrekt en extra waterbestendig is. Dit is ook zeker het uitproberen waard. Waterproof zonnebrand is sowieso een must.
  5. Lees op kwf.nl meer over zon en uv straling en bepaal welke zonnebrand factor Sun Protection Factor (SPF) bij jou past.
  6. Denk tenslotte ook nog aan het milieu door een klimaatneutrale zonnecreme aan te schaffen.

Beste zonnecreme voor watersporters

Onze uitvraag over zonnebrand voor watersporters leverde veel tips op. De drie voornaamste merken die genoemd worden zijn Island Tribe, Nealucare en P20. Wij hebben de Clear Gel Stick van Island Tribe inmiddels ruime tijd gebruikt en deze bevalt erg goed. Deze is niet op waterbasis en zeer waterproof. Daarnaast prikt hij bij ons niet in de ogen en krijgen we er ook geen gladde handen van. Dit is voor ons dus tot dusver de beste zonnebrand voor watersporters. Meer tips? Laat het gerust weten.

Conclusie: mooi bruin ook sexy?

Wij gaan in ieder geval weer wat bewuster het waterseizoen van start. Misschien moeten we ook van het idee af dat een zongebruinde huid gezond en sexy gevonden wordt.

1 reactie

  1. Hi Daan, goed punt. We hebben daarvoor een uitvraag gedaan op facebook. Tot nu toe wordt zonnebrandcreme van Island Tribe en P20 het vaakst genoemd als zeer geschikt. We wachten verdere reacties af en zullen de top 2 of 3 dan zelf testen en daarop het blog aanpassen. Groet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *