IJskiten, ijssurfen of ijswingsurfen? Tips ijs kitesurfen

IJssurfen, ijskitesurfen of ijswingsurfen. Wat gaat het worden?
IJssurfen, ijskitesurfen of ijswingsurfen. Wat gaat het worden?

Moeten we je nog even knijpen voordat je beseft dat het echt weer zover is. We kunnen momenteel namelijk weer even genieten van het ijskiten en ijswingen in Nederland. Vrieskou heeft bezit genomen Nederland en dat betekend ijssurfen, ijskiten, of ijswingsurfen. Een kiteblog over wat ongebruikelijke kitesporten. Eventueel klik je direct door naar het ijskiten handboek met alle tips en hacks.

Helder weer, geen sneeuw. IJs kiten en ijs wingsurfen verzekerd

Het zou beginnen met sneewbuien. Dat is niet optimaal voor het ijswingen, ijskiten en ijssurfen. Nee, daarvoor is koud en kraakhelder nodig. Sneeuw wordt door ijs liefhebbers zoals schaatsers, ook wel ‘de witte sloper’ genoemd, dit keer niet verwacht.

IJs surfen Nederlands Kampioenschap

Nederlands kampioen IJssurfen

Wist je dat er in 2012 nog een Nederlands kampioenschap ijssurfen is geweest? Ja dus… De Nederlands kampioen Icesurfing was Dennis Littel. Er was destijds een hele wedloop om de beste ijssurfer te maken voor het ijs windsurfen. Vorig jaar hadden we natuurlijk ook ijs. Helaas er toen geen NK IJssurfen gehouden.

Kite schaatsen en ijs wingsurfen makkelijker

Natuurlijk kan pionieren als Dennis Littel en andere ijssurfers best gaaf zijn. Met je zelfgemaakte ijssurfer het ijs op en hem bijschaven tot je eigen formule 1 ijssurfer. Gaaf toch. Dit is echter voor kite schaatsen en ijs wingsurfen niet nodig. Wij kunnen gewoon ons schaatsen uit het vet halen, onder binden en gaan.

IJskiten op de Waal bij Rijsoort

Kleine kite met ijskitesurfen

Natuurlijk kun je met schaatsen onder en een kite in de lucht over het ijs. Pak met ijskiten in ieder geval een zeer kleine kite want je gaat al snel op volle snelheid over het ijs. Let op, over het ijs kiten gaat nog sneller hard en overpowered dan met snowkiten. Je weerstand op ijs is immers minimaal. Zeker als er geen sneeuw te bekennen is. Met sneeuwhopen op het ijs is het oppassen geblazen. Je wilt niet gelanceerd worden.

Met ijskiten ga je nog sneller hard en overpowered dan met snowkiten.

Ode aan ijswingsurfen 2021

Winter 2021 bracht ons een pak sneeuw en daarna goed ijs. Het snowwingen, snowwingsurfen, ijswingen en ijswingsurfen nam een enorme vlucht. Met een wing en snowboard was nog wel een dingetje. Je hebt vrij veel kracht nodig om door de sneeuw te komen. Je mist de opwaartse kracht van de kite. Met schaatsen aan en een wing in de hand zweef je letterlijk over het ijs. Dit is subliem gebleken voor veel kiters. Natuurlijk haal je niet de snelheid als met een kite. Echter, het is veel minder complex met een wing. Geen lijnen, geen kite op afstand etc. 

IJs wingsurfen
IJs wingsurfen met Marlie van der Ven

We volgen het weer en houden je op de hoogte. Hoe gaaf zou het zijn als we een bescheiden NK ijssurfen, NK ijskiten of NK ijswingsurfen zouden hebben…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde blogs en reacties

Kitesurfen februari. Of toch maar gaan snowkiten of ijskiten?
Wingsurfen snel populairder dan kitesurfen en windsurfen
IJswingen met Marlie van der Ven