IJskiten, ijssurfen of ijswingsurfen? Tips ijs kitesurfen

IJssurfen, ijskitesurfen of ijswingsurfen. Wat gaat het worden?
IJssurfen, ijskitesurfen of ijswingsurfen. Wat gaat het worden?

Het is allemaal nog virtueel en het zou moeten lijken op een koude val zoals in je woning. Warme lucht stijgt en koude lucht daalt. Momenteel ligt er een koude windstroom in de lucht die de neiging heeft om te zakken. Niet alleen vanuit het noorden naar het zuiden maar ook van hoog in de lucht naar laag. Met hoog worden hoogtes bedoeld ruim boven vlieghoogte van lange vluchten. Vrieskou zou zodoende in de loop van volgende week bezit nemen van Nederland en dat zou ijssurfen, ijskiten, of ijswingsurfen kunnen betekenen. Een kiteblog over wat ongebruikelijke kitesporten. Eventueel klik je direct door naar het ijskiten handboek met alle tips en hacks.

Voor ijs liefhebbers als schaatsers is sneeuw, ook wel door hen ‘de witte sloper’ genoemd, dit keer niet verwacht.

Helder weer, geen sneeuw. IJs kiten 2021 verzekerd?

Komende dagen kan er nog wat sneeuw vallen maar de voorgenoemde periode wordt koud en kraakhelder voorspeld. Voor ijs liefhebbers als schaatsers is sneeuw, ook wel door hen ‘de witte sloper’ genoemd, dit keer niet verwacht. Jammer, want snowkiten zit er dan niet in voor ons. Maar goed, dan gaan we toch over het ijs surfen, ijs kitesurfen of ijs wingsurfen.

IJs surfen Nederlands Kampioenschap

Nederlands kampioen IJssurfen

Wist je dat er in 2012 nog een Nederlands kampioenschap ijssurfen is geweest? Ja dus… De Nederlands kampioen Icesurfing was Dennis Littel. Er was destijds een hele wedloop om de beste ijssurfer te maken voor het ijs windsurfen.

Kite schaatsen en ijs wingsurfen makkelijker

Natuurlijk kan pionieren als Dennis Littel en andere ijssurfers best gaaf zijn. Met je zelfgemaakte ijssurfer het ijs op en hem bijschaven tot je eigen formule 1 ijssurfer. Gaaf toch. Dit is echter voor kite schaatsen en ijs wingsurfen niet nodig. Wij kunnen gewoon ons schaatsen uit het vet halen, onder binden en gaan.

Over ijs kiten op de Loosdrechtse Plassen in 2018. Beelden door Murk Feitsma

Kleine kite met ijskitesurfen

Natuurlijk kun je met schaatsen onder en een kite in de lucht over het ijs. Pak met ijskiten in ieder geval een zeer kleine kite want je gaat al snel op volle snelheid over het ijs. Let op, over het ijs kiten gaat nog sneller hard en overpowered dan met snowkiten. Je weerstand op ijs is immers minimaal. Zeker als er geen sneeuw te bekennen is. Met sneeuwhopen op het ijs is het oppassen geblazen. Je wilt niet gelanceerd worden.

Met ijskiten ga je nog sneller hard en overpowered dan met snowkiten.

We volgen het weer en houden je op de hoogte. Hoe gaaf zou het zijn als we een bescheiden NK IJssurfen, NK Kitesurfen en / of NK wingsurfen zouden hebben…

200.000+ lezers. Ontvang nieuwe blogs direct via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *