Kitesurf-materiaal drogen bij nat weer en ruimtegebrek

Natta kite drogen

Kitesurf-materiaal drogen is een must want nat opbergen is uit den boze. Zo is met een niet uitgespoeld (nat) wetsuit weer gaan kitesurfen oncomfortabel en op termijn onhygiënisch. Een natte kite opbergen zorgt voor schimmel. Het ‘weer’ komt erin. Je kan de levensduur van je kite en kitesurf-materiaal verlengen als je het uitspoelt en droogt. In dit blog geven we je een aantal tips hoe je hiermee om te gaan. Bijvoorbeeld hoe je je kite kan drogen bij ruimtegebrek.

Veilig uit, veilig thuis

Natuurlijk moet je met een paar zaken rekening houden bij het voorbereiden van je kitesurf-sessie in de regen. Je wilt bijvoorbeeld niet kitesurfen tijdens een onweersbui. Lees daarvoor de tips in het blog: Kan ik vandaag kitesurfen?

Tips aan de waterkant

Houd de bui aan?

Soms is het een kwestie van 5 minuten waarna het weer droog wordt. Dan is het handig niet tijdens de bui in te pakken maar even af te wachten. Je weet bij de voorbereiding op je sessie wel ongeveer hoelang een bui aanhoudt. Zit je in de staart van een bui en is het tijd om naar huis te gaan? Dan heeft het zin om even door te kitesurfen zodat je kite droog is als je hem neerlaat. Niets is zo fijn als een droge kite in de tas te stoppen. Die hoef je dan thuis niet meer te laten drogen.

Kitesurf-materiaal schoonmaken

Ga je huiswaarts met een natte kite? Zorg dan in ieder geval dat hij zo schoon mogelijk is. Klop, zoals je ziet in de video, het zand van je kite en spoel je bar met lijnen, board, trapeze, pomp en jezelf ook nog even af voordat je naar de auto loopt. Duw de pomp niet helemaal onder water zodat het binnenwerk zo droog mogelijk blijft.

Boardbag en opbergtas

Eenmaal bij de auto berg je je kitesurf-uitrusting zo waterdicht mogelijk op. Dit voorkomt veel achterblijvend vocht en zand in de auto of zelfs zoutkristallen in de bekleding. Ik heb een simpele en goedkope boardbag van Decathlon en bekende Frakta tas van IKEA maar er zijn natuurlijk veel charmantere oplossingen via de kitesurf-shops te verkrijgen.

Bekijk meer filmpjes via het KitesurfPro.nl youtube-kanaal

Eenmaal thuis je kite drogen

Wel of niet afspoelen met zoet water?

Wellicht een beetje te zuinig maar een kite die neergestort is in de zee spoel ik het liefst thuis af met zoet water. Dit voorkomt op termijn zoutkristallen op de leading edge en zorg voor een langere levensduur van de kite. Het kiteboard, de bar met lijnen, wetsuit etc. spoel ik altijd af met zoet water. Bij de bar heb ik altijd extra aandacht voor het schoonmaken van het veiligheidssysteem.

Eerst uitdruppelen

Drogen zonder garage of grote lege ruimte is een ding op zich. Natte spullen moeten namelijk eerst uitdruipen anders trekt het vocht overal in. Hang je je wetsuit bijvoorbeeld langs de muur, dan weet je zeker dat het stucwerk of behang vochtig wordt en de plint daaronder zich snel volzuigt met water. Zonde. Ik hang de spullen zodoende buiten of in de schuur om uit te druppelen waarna ik ze een nachtje binnen ophang met een handdoek eronder.

Natte kite drogen

De kite is bijna nooit zo doorweekt dat hij uitdruppelt. Zodoende leg ik die gewoon op het laminaat. Eventueel droog ik hem eerst een beetje af met een doek en leg ik er een oude badhanddoek onder. Zoals je ziet kan de kite best wat opgevouwen zijn zodat gezinsleden er makkelijk langs kunnen. Je kan de kite na een uurtje ofzo even omleggen zodat de delen die dan nog nat zijn ook kunnen drogen. Mijn ervaring is dat een kite binnen snel droogt.

Conclusie kitesurf-materiaal drogen

Zijn regenachtige dagen een reden om niet te gaan kitesurfen? Een stemming wijst uit dat 70% zich er weinig van aantrekt en dit geldt ook voor ons. We laten ons niet weerhouden van regen en de consequentie van natte kitesurf-uitrusting. In dit blog heb je een aantal tips gekregen hoe hiermee om te gaan. Als laatste maar ook belangrijk om te melden is de aandacht voor het thuisfront. Het thuisfront wil je blij houden. Natuurlijk zorg je er dan ook voor dat je even stofzuigt als je kitesurf-uitrusting droog en ingepakt is. Zo blijft het leuk voor iedereen.

2 reacties

  1. Zelf spoel ik alles altijd af na elke sessie, bar, schoentjes, pomp, board, wetsuits etc. Maar als je echt geen ruimte hebt voor de bijvoorbeeld (een natte) kite dan is dat vaak een hoop gedoe. Wat ook werkt is de kite na een sessie zo droog mogelijk dubbel oprollen (zie boven) en open in de tas thuis laten ademen/drogen. Na een dag de kite even er uit- en droog weer op-rollen in de kamer. Er is geen stofzuiger of bezem die dat niet op kunnen lossen. Of je moet verhuizen naar het zuiden 🌞

  2. Tip van Theo, ik doe het altijd, maar met name als het regent, de kite dubbel vouwen, zo blijft de binnen kant droog en zandvrij. Ik neem als ik naar zee ga een jerrycan (5 liter) mee gevuld met (regen)water, dan kan ik mijzelf in wetsuit en de spullen alvast afspoelen. Dan gaat alles vrij schoon de auto in en thuis gaat alles nog een keer de regenton in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde blogs en reacties

Prolimit Alpha review
Kitesurf-set huren
Kitesurfen 2021