Snowkiten in Nederland? Dit moet je erover weten

Snowkiten in Nederland
Snowkiten in Nederland. Bekijk het filmpje in dit blog.

De sneeuwradar kleurt weer blauw en dat betekent sneeuw. Het belooft nog even koud te worden. Zodoende ontstaat een gedachte… Je hebt hem vast al door, want met een beetje geluk valt er een pak sneeuw. Dit betekent de mogelijkheid om te snowkiten in Nederland. Ja, gewoon in Nederland en misschien wel op het strand van je favoriete kitespot. Hoe gaaf is dat!

Sneeuw onderweg

Weerbronnen melden dat er flink wat sneeuw gaat vallen in Europa. Op sommige plekken sneeuwt het door. De kans zit erin dat in Nederland ook worden getrakteerd op een pak sneeuw. Snowkiten kan op de dagen waarop er sneeuw valt ook in Nederland. Nu zijn deze dagen vrij schaars, maar als je ervoor zorgt dat je materiaal klaar hebt staan, is de kans groot dat je wat dagen plezier kan hebben in ‘fresh Dutch powder’. Een laag sneeuw van 10 centimeter is al genoeg.

Als je ervoor zorgt dat je materiaal klaar hebt staan, is de kans groot dat je wat dagen plezier kan hebben in ‘fresh Dutch powder’

Zet je snowkite materiaal vast klaar

Snowkiten is een van de kitesports waar wij warm voor lopen. En snowkiten in Nederland al helemaal. Het kan met je kitesurf-kite in combinatie met ski’s of een snowboard. Er zijn speciale snowkite-boards maar dat gaat voor ons iets te ver. Bijna alle trucs die je op het water tijdens het kitesurfen doet, kunnen ook in de sneeuw gedaan worden. Bovendien heb je minder wind nodig. Allereerst omdat je niet uit het water getrokken hoeft te worden. Ten tweede omdat je minder weerstand hebt met snowkiten, dan met kitesurfen.

Raymond Stalfoort en Roel Haanappel aan het snowkiten in Woerden in 2021. Filmpje door Cees. Bekijk het hele avontuur.

Waar snowkiten – Snowkite spots

Veilig uit, veilig thuis. Weet je nog. Snowkiten doe je niet dagelijks, daarom houd je extra veiligheidsmarges aan. Kies daarom je spot om te snowkiten in Nederland heel zorgvuldig. Hoe meer ruimte, hoe beter. Zorg dat er geen obstakels benedenwinds zijn waar je mee in aanvaring kan komen. Iedere paal of prullenbak is al een risico. Welke maat kite, wat voor type kite? Bekijk dit in ons uitgebreide handboek snowkiten. Snowkiten hoeft zeker niet per se op het strand. Het kan ook gewoon op een stuk land in de polder. Zoals een beschaaft snowkiter dat doet, vraag je natuurlijk even toestemming aan de boer of tuinder.

Professioneel snowkiten

Er is een groep kitesurfers die steevast iedere winter gaat snowkiten in de bergen of op sneeuwvlaktes. In de bergen zijn heel lange en verre sprongen te maken vanwege de stijgende lucht. Op ruime sneeuwvlaktes wordt op snelheid geknald en flink gefreestyled. Deze snowkiters maken handle passes, rippen op sliders en trucen er behoorlijk op los.

7 reacties

  1. Het zit erop voor nu en de winterse kou met sneeuw was uniek. Iedereen die het snowkiten in Nederland wilde proberen heeft dit kunnen doen. Misschien zien we de sneeuw nog terug deze winter. We gaan het zien.

  2. Het is zover. Het is koud, het sneeuw en het waait. We beginnen echter met een puist wind in combinatie met sneeuw. Ook wel sneeuwjacht genoemd en de KNMI geeft het code rood. Voor velen al te hard om normaal te gaan kitesurfen en dus zeker te hard voor snowkiten.

    Vanaf maandag luwt de wind iets. Nog steeds hard genoeg. Hopelijk blijft als verwacht de sneeuw liggen en kan iedereen op een leuke en veilige manier genieten van het snowkiten. En daarna van het ijskiten natuurlijk 😉

  3. Het is vrijwel zeker dat we getrakteerd worden op een flink pak sneeuw. Waar snowkiten met oost? Dit is wind richting zee op de stranden. Als je toch op het strand gaat snowkiten. Verzeker je er dan van dat je niet de zee in getrokken wordt. Kies dus een breed strand en houdt afstand van het water. Kan dit niet, dan is een veel betere keuze een stuk grasveld of ruimte op het platteland.

  4. Het is vandaag 16 januari en er wordt voor morgen, zaterdag 17 januari, sneeuw verwacht. Mogelijk snowkiten in Nederland dus. Let’s hope so…

      1. Ligt er een beetje aan waar je woont denk ik Kim. Morgen waait het ZW en later ZZW. Je zou op een wat breder stuk strand ook goed uit de voeten moeten kunnen. Dat zou tot nu toe mijn voorkeur hebben. Ik denk aan Brouwersdam, Oostvoorne, Maasvlakte etc. Maar goed, het valt of staat met genoeg sneeuw voor morgen specifiek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde blogs en reacties

Kitesurfen februari. Of toch maar gaan snowkiten of ijskiten?
Snowkite S-Loop (Edgar Ulrich) vs Kitesurf S-Loop (Ruben Lenten)