Snowkiten in Nederland? Dit moet je erover weten

Snowkiten in Nederland
Snowkiten in 2021. Foto: @Tdek76

Het is kouder en het waait. Dus misschien gaan we zodra het kan wel even het water op. Die eerste kitesurfsessie van het jaar dringt zich op. Het kriebelt… Echter, tegelijk ontstaat er nog een gedachte. Je hebt hem vast al door, want met een beetje geluk valt er sneeuw. Dit betekent de mogelijkheid om te snowkiten in Nederland. Ja, gewoon in Nederland en misschien wel op het strand van je favoriete kitespot. Hoe gaaf is dat!

Sneeuw onderweg voor snowkiten in Nederland

Weerbronnen melden dat er flink wat sneeuw gevallen is in Europa. Op sommige plekken sneeuwt het door. En de kans zit erin dat we komend weekend in Nederland ook worden getrakteerd op een pak sneeuw. Snowkiten kan op de dagen waarop er sneeuw valt ook in Nederland. Nu zijn deze dagen vrij schaars, maar als je ervoor zorgt dat je materiaal klaar hebt staan, is de kans groot dat je wat dagen plezier kan hebben in ‘fresh Dutch powder’. Een laag sneeuw van 10 centimeter is al genoeg.

Als je ervoor zorgt dat je materiaal klaar hebt staan, is de kans groot dat je wat dagen plezier kan hebben in ‘fresh Dutch powder’

Zet je snowkite materiaal vast klaar

Snowkiten is een van de kitesports waar wij warm voor lopen. En snowkiten in Nederland al helemaal. Het kan met je kitesurf-kite in combinatie met ski’s of een snowboard. Er zijn speciale snowkite-boards maar dat gaat voor ons iets te ver. Bijna alle trucs die je op het water tijdens het kitesurfen doet, kunnen ook in de sneeuw gedaan worden. Bovendien heb je minder wind nodig. Allereerst omdat je niet uit het water getrokken hoeft te worden. Ten tweede omdat je minder weerstand hebt met snowkiten, dan met kitesurfen.

Inspiratie voor snowkiten met dit filmpje op Youtube

Kies je snowkite-spot zorgvuldig

Veilig uit, veilig thuis. Weet je nog. Snowkiten doe je niet dagelijks, daarom houd je extra veiligheidsmarges aan. Kies daarom je spot om te snowkiten in Nederland heel zorgvuldig. Hoe meer ruimte, hoe beter. Zorg dat er geen obstakels benedenwinds zijn waar je mee in aanvaring kan komen. Iedere paal of prullenbak is al een risico. Snowkiten hoeft zeker niet per se op het strand. Het kan ook gewoon op een stuk land in de polder. Zoals een beschaaft snowkiter dat doet, vraag je natuurlijk even toestemming aan de boer of tuinder.

Professioneel snowkiten

Er is een groep kitesurfers die steevast iedere winter gaat snowkiten in de bergen of op sneeuwvlaktes. In de bergen zijn heel lange en verre sprongen te maken vanwege de stijgende lucht. Op ruime sneeuwvlaktes wordt op snelheid geknald en flink gefreestyled. Deze snowkiters maken handle passes, rippen op sliders en trucen er behoorlijk op los.

Interessant? Deel dit met anderen...
FacebookTwitterPinterestLinkedIn

3 reacties

  1. Het is vandaag 16 januari en er wordt voor morgen, zaterdag 17 januari, sneeuw verwacht. Mogelijk snowkiten in Nederland dus. Let’s hope so…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *