Prolimit Alpha review: heuptrapeze met hoogste kwaliteitsnormen

Prolimit Alpha review

Kitesurfen doe ik al sinds 1999 en zodoende heb ik al heel wat trapezes versleten. Een trapeze behoort tot de kernuitrusting voor kitesurfen. Je kan niet zonder en een kite-trapeze bepaalt voor een groot deel of je plezier hebt of niet. Niets is namelijk zo vervelend als een trapeze die omhoog kruipt of zorgt voor pijnlijke momenten op het water of eenmaal thuis op de bank. Ik kitesurf met een zogenoemde ‘hardshell’ trapeze. Recent ben ik overgestapt van de Mystic Stealth naar de Prolimit Alpha. Zodoende deze Prolimit Alpha review.  

Keuzehulp trapeze kopen

Een trapeze kopen doe je niet zomaar. Een online trapeze-maattabel is fijn maar biedt soms te weinig informatie. Dit omdat je lichaamsbouw uniek is en zodoende bestaat er geen beste trapeze. Bekijk in het handboek kitesurfen onze special over trapezes zodat je weet welke type trapezes er zijn en waar je op moet letten.

trapeze keuzehulp

Prolimit Alpha review: kwaliteit

Premium carbon hardshell

De Prolimit Alpha is allereerst de beste heuptrapeze van Prolimit qua ontwerp en materiaal. Het is een zogenoemde premium carbon hardshell trapeze. Dit betekent dat de achterkant van de trapeze is voorzien van voorgevormd carbon. Niet zomaar een voorgevormde plaat carbon maar een met additionele vormen erin bedoeld om zo goed mogelijk aan te sluiten bij de rug. Ook om de kracht van de kite zo goed mogelijk te te kunnen absorberen.

Full support trapeze

Daarnaast is de Alpha voorzien van speciaal gewatteerd neopreen aan de binnenzijde. Ook weer in verschillende vormen met verschillende eigenschappen. Dit moet zorgen voor meer comfort op plekken die dit nodig hebben. Het deel in de rug is van zogenoemd ‘flex-gen memory foam’ waardoor de Alpha, samen met het voorgevormde carbon, extra goed om je lijf past en als het ware je lijf volgt.

Titanium gegalvaniseerde spreader bar

De Prolimit Apha is voorzien van een titanium gegalvaniseerde spreader bar gemonteerd op de brede ‘barpad’ Dit zou de hoogste kwaliteit moeten zijn dat vertrouwen geeft in de meest extreme omstandigheden.

Vergrendelingssysteem

Het barpad is voorzien van flappen die in de trapeze gaan zodat de spreader bar zoveel als mogelijk een geheel vormt met de trapeze. Alles voor een goede krachtverdeling vanuit de kite op de trapeze en om te voorkomen dat de trapeze ophoog kruipt. Daarnaast heeft de Aplha een vergrendelingssysteem waardoor de trapeze vrij makkelijk om en af te doen is.

Tot zover iets over de kwaliteit in dit Prolimit Alpha review. Meer details zijn te vinden op de website van Prolimit.

Prolimit Alpha review: ervaring

  • Zoals gesteld behoort een trapeze tot de kernuitrusting. Na al die jaren kitesurfen heb ik helaas een gevoelige plek op mijn ribben overgehouden door trapezes die omhoog kropen. Mijn aanpak om dit te voorkomen was de laatste jaren als volgt. Ik schafte een de duurste hardshell trapezes aan die goed beviel en combineerde deze met een dun impactvest onder mijn wetsuit. Dit werkte goed en sowieso aan te raden als je bijvoorbeeld voor kiteloops gaat. Voor deze test heb ik het impactvest echter achterwege gelaten. Ook dit werkte goed en dat betekent heel veel voor mij.
  • De Prolimit Alpha maat klopte goed met de aangegeven maattabel. Voor mij was dit een L. Bekijk eventueel de algemene keuzehulp. Na een uurtje zeer actief kitesurfen en een paar crashes heb ik de kite even neergelaten en de Alpha nog wat strakker aangesnoerd. Dit gaat overigens heel makkelijk en de riemen zijn netjes weg te werken zoals je op de foto’s kan zien. De Alpha bleef goed op zijn plek. Dat was een topervaring omdat dit in mijn kitesurf-carrière slecht met een trapeze is gelukt. Dit was met de Mystic Stealth in combinatie met een impactvest.
  • Verder voelde ik de voorgevormde carbon plaat goed in het holle deel van mijn rug. Dat gaf veel steun doordat het voorgevormde carbon in combinatie met het gewatteerde neopreen zo goed mogelijk aansluit bij de rug. Dit geheel, dat ik altijd zeer strak aansnoer, voelde niet vervelend of te beknellend aan.
  • Daarnaast gaf het vertrouwen om met de beste trapeze van Prolimit te kitesurfen op zee bij 20 knopen en windvlagen boven 26 knopen met een 11 meter.
Prolimit trapeze - Alpha

Conclusie Prolimit Alpha review

De Alpha is de beste en duurste heuptrapeze van Prolimit. Ondanks al mijn ervaring met verschillende trapezes is de Alpha voor mij een blijver. Ik ben er blij mee want tijdens de test voelde hij robuust en toch comfortabel. Hij kroop nauwelijks omhoog terwijl ik voor de test geen impactvest onder mijn wetsuit droeg wat ik normaal wel doe in verband met gevoeligheid op mijn ribben. Daarnaast gaf het vertrouwen om met de beste trapeze van Prolimit te kitesurfen en sprongen hoger dan 10 meter te maken. Naast de beschreven kwaliteiten en mijn ervaring vind ik de Alpha ook nog eens een mooie en strakke trapeze.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde blogs en reacties

Natta kite drogen
Prolimit Charger kite zittrapeze review
Kitesurf-set huren