Noordoostenwind harder dan voorspeld. Fenomeen uitgelegd

Noordoostenwind soms harder dan voorspeld
Noordoostenwind soms harder dan voorspeld. Afbeelding via onze weerlinks van karel.firestorm.nl

Het is je misschien ook al opgevallen. Mij in ieder geval wel, want er is al dagen een bijzonder fenomeen aan de gang met noordoostenwind en wind uit de richting van het noorden tot het noordoosten. De actuele wind wijkt in de loop van de middag en avond namelijk significant af van de voorspelde wind. In dit blog leg ik je op een simpele manier uit hoe dit komt. Ook hoe je er je voordeel mee kan doen als windsporter.

Opgewarmde lucht wil stijgen in koude noordoostenwind

De situatie is als volgt. Het is voorjaar, redelijk onbewolkt en zodoende is er dus ruim baan voor de zon. Deze kan al flink warm zijn en pompt zodoende flink wat warmte in de aarde. Het water is echter nog relatief koud rond deze tijd. De windvoorspelling is noord tot noordoost, bijvoorbeeld uit het noordoosten.

Hardere wind verplaatst met de wind mee en zuigt aan

Wat we erover te weten zijn gekomen is dat wanneer de zon de met warme lucht de aarde opwarmt en over of langs koud water trekt de wind in de loop van de dag harder wordt. In Nederland ontstaat dit in het voorjaar. In de nachten is het dan vaak andersom: het land koelt af en de wind valt compleet weg.

Of dit specifiek bij noordoostenwind in Nederland nu zeewind, stijgwind, thermiek of een combinatie van fenomenen is. We durven het niet met zekerheid te zeggen. Wie het weet mag zich melden met een waardevolle reactie.

Een gave kitesurfsesse met noordoostenwind op de Brouwerdam in Zeeland. Bekijk meer gave video’s op ons youtube kanaal.

Voorspellen niet eenvoudig

Door de jaren heen is dit fenomeen jaarlijks waarneembaar. Vooral bij noordoostenwind. Echter, windvoorspelling sites en apps nemen het niet altijd waar. Hierdoor ontstaat een vertekend beeld. De opgegeven wind wordt ruimschoots overtroffen. Interessant maar ook gevaarlijk. Voor kitesurfen, kitefoilen, wingsurfen, wingfoilen en andere watersporten is het natuurlijk fijn. Maar voor complete sectoren kan het een risico zijn. Wat dacht je bijvoorbeeld als een geplande hijs met een hijskraan doorgaat en er spontaan flinke wind ontstaat en de last wind vangt. Waarom dit fenomeen niet in windvoorspellingen wordt meegenomen is mij onduidelijk. Het lijkt lastig te voorspellen te zijn.

Alert zijn met noordoostenwind

Door de wind goed in de gaten te houden, vooral die uit het noordoosten, kan je zomaar een paar heel gave sessie extra pakken. Doe er je voordeel mee en kijk welke kitespots geschikt zijn bij noordoostenwind. Dit laaste is cruciaal want zeker als het net hard genoeg waait moet de windrichting veilig zijn, stroming gunstig zijn en je vaardigheidsniveau in orde. Dergelijke wind kan namelijk ook ineens wegvallen of van richting veranderen.

Mocht een weerkundige dit blog lezen, laat dan even weten of ik hierin geslaagd ben of cruciale informatie mis.

1 reactie

  1. Hi Karel, zeker mooie plaatjes. Veel mensen zijn je al geruime tijd dankbaar daarvoor. Dank voor je reactie. Mij is het fenomeen vooral opgevallen met NO, dat is wind voornamelijk parallel aan de kust. Met wind vanaf zee is mij dit eerlijk gezegd nooit opgevallen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde blogs en reacties

Kitesurfen in de Baai van Roses
kitesurf-podcast-redding-maasvlakte
Achensee