Noordoostenwind harder dan voorspeld. Fenomeen uitgelegd

Noordoostenwind soms harder dan voorspeld
Noordoostenwind soms harder dan voorspeld. Afbeelding via onze weerlinks van karel.firestorm.nl

Het is je misschien ook al opgevallen. Mij in ieder geval wel, want er is al dagen een bijzonder fenomeen aan de gang met noordoostenwind en wind uit de richting van het noorden tot het noordoosten. De actuele wind in de loop van de middag en avond wijkt namelijk significant af van de voorspelde wind. In dit kitesurf blog leg ik je op een simpele manier uit hoe dit komt. Ook hoe je er je voordeel mee kan doen als windsporter.

Opgewarmde lucht wil stijgen in koude noordoostenwind

De situatie is als volgt. Het is voorjaar, redelijk onbewolkt en zodoende is er dus ruim baan voor de zon. Deze kan al flink warm zijn en pompt zodoende flink wat warmte in de aarde. De wind voorspelling is noord tot noordoost, bijvoorbeeld uit het noordoosten. Op zich is wind uit deze richting een koude windstroom.

Hardere wind verplaatst met de wind mee en zuigt aan

Wat we erover te weten zijn gekomen is dat wanneer koude massa over een relatief warm aardoppervlak beweegt, de onderste luchtlagen van die koude massa opgewarmd wordt. Dan ontstaat de situatie dat de opgewarmde lichtere lucht omhoog wilt en zo ontstaat zogenoemde stijgwind.

Dit fenomeen wordt ook wel thermiekwind genoemd en er kan zelfs een thermiekbel ontstaan. Een thermiekbel kan ontstaan bij windstil weer waarbij de thermiek verzameld in een bel op een bepaalt moment het aardoppervlak loslaat en zodoende opstijgt. Als het waait stijgt de lucht niet alleen omhoog maar verplaatst deze zich met de wind mee. In Nederland speelt dit vooral bij noordoosten wind. Althans dit is onze ervaring door de jaren heen aan de kustlijn.

Omdat het waait verplaatst dit windspel zich met de wind mee. Het kan bij grotere oppervlaktes ook warme lucht meezuigen en zo ontstaat hardere wind.

Een gave kitesurfsesse met noordoostenwind op de Brouwerdam in Zeeland. Bekijk meer gave video’s op ons youtube kanaal.

Voorspellen niet eenvoudig

Door de jaren heen is dit fenomeen jaarlijks waarneembaar. Vooral bij noordoostenwind. Echter, wind voorspelling sites en apps nemen het niet altijd waar. Hierdoor ontstaat er een vertekend beeld. De opgegeven wind wordt ruimschoots overtroffen. Interessant maar ook gevaarlijk. Voor kitesurfen, kitefoilen, wingsurfen, wingfoilen en andere watersporten is het natuurlijk fijn. Maar voor complete sectoren kan het een risico zijn. Wat dacht je bijvoorbeeld ervan als een geplande hijs met een hijskraan doorgaat en er spontaan flinke wind ontstaat en de last wind vangt. Waarom dit fenomeen niet in windvoorspellingen wordt meegenomen is mij onduidelijk. Het lijkt lastig te voorspellen te zijn.

Alert zijn met noordoostenwind

Door de wind goed in de gaten te houden, vooral die uit het noordoosten, kan je zomaar een paar heel gave sessie extra pakken. Doe er je voordeel mee en kijk welke kitespots geschikt zijn bij noordoostenwind. Dit laaste is cruciaal want zeker als het net hard genoeg waait moet de windrichting veilig zijn, stroming gunstig zijn en je vaardigheidsniveau in orde. Thermiekwind kan namelijk ook ineens wegvallen.

Mocht een weerkundige dit blog lezen, laat dan even weten of ik hierin geslaagd ben of cruciale informatie mis.

2 reacties

  1. Ik dacht dat dit het geval is met alle windrichtingen vanaf zee, omdat wind vanaf zee in t voorjaar een koude luchtstroom is die dan opgewarmd wordt zodra die boven het warme land komt.
    Een ander voorwaarde is dat er een minimale (en misschien ook wel een maximale) windsnelheid moet zijn die dan versterkt wordt door het aanzuig effect vd opstijgende lucht.

    (Mooie plaatjes btw ;-))

    1. Hi Karel, zeker mooie plaatjes. Veel mensen zijn je al geruime tijd dankbaar daarvoor. Dank voor je reactie. Mij is het fenomeen vooral opgevallen met NO, dat is wind voornamelijk parallel aan de kust. Met wind vanaf zee is mij dit eerlijk gezegd nooit opgevallen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde blogs en reacties

Omgaan met stroming Noordzee
Cumbuco kitesurf
Achensee