Naish ADX-review: 6 bevindingen van de Naish Wing-Surfer ADX

Naish ADX-review: 6 bevindingen van de Naish Wing-Surfer ADX

Wie kent de prachtige plaatjes en filmpjes van Robby Naish niet die ons mede een aantal jaar geleden het winfoilen van de 21e eeuw toonde. Inmiddels is wingfoilen en ontzettend populaire wind- en watersport geworden en voor mij een gave aanvulling op kitesurfen. Ik pakte de kans om deze Naish ADX review te maken. De ‘Naish Wing-Surfer ADX’, zoals Naish hem zelf noemt, kwam in mei 2023 op de markt. Bekijk mijn bevindingen.  

Beginnen met wingsurfen c.q. wingfoilen?

Naish ADX-review: 6 bevindingen van de Naish Wing-Surfer ADX

Wingfoilen ook jouw droom? Heel goed, want het is een gave watersport. Hoe ik heb leren wingfoilen en welke lessen je daaruit kan halen lees je in de special leren wingfoilen. Bekijk ook de uitleg wingfoilen wat inmiddels een compleet handboek wingsurfen is.

Naish ADX-review: kwaliteit

We staan eerst maar kort stil bij de kwalitatieve aspecten van de ADX zoals de kwaliteit van het doek, de constructie, het gewicht et cetera. Naish is een zogenoemd A-merk onder de wingfoil-merken en daarvan mag je verwachten dat dit soort zaken 100% in orde zijn.

Race qua ontwikkeling

Omdat de ontwikkeling van het wingsurf-materiaal momenteel zo snel gaat is het zelfs voor de grote merken uitdagend om deze ontwikkelingen bij te benen. In een enkel seizoen zien we al enorme verbeteringen in wingfoil-materiaal. Er ontstaat zodoende snel een groot verschil tussen de meer dan 100 wingfoil merken. Met de ADX heeft Naish er zicht- en merkbaar naar gestreefd bij de dragen aan de ontwikkeling van het wingfoilen en een wing te ontwikkeling die aansluit bij de behoefte van wingfoilers vandaag de dag.

Devil is in the detail

Onderwerpen waar heel bewust over nagedacht wordt zijn onder andere: de juiste aspect ratio (verhouding tussen de hoogte en breedte), de lengte van de strut, één of meerdere struts, de optimale spanning van het doek op verschillende plaatsen, impact van materiaalkeuze op de prestaties, harde of softe handvatten en de stijfheid van T-stuk (waar de strut en leading-edge samenkomen). Dit zijn slechts enkele voorbeelden. Bekijk op de website van Naish welke details de ADX kenmerkt.

Naish ADX-review: 6 bevindingen van de Naish Wing-Surfer ADX

Naish ADX-review

Het doel van Naish met de ADX wing was een wing te ontwikkelen voor wingfoilers van alle niveaus. Ik kan, zoals je kan zien in het filmpje, inmiddels lekker wingfoilen maar beschauw mijzelf absoluut niet als natuurtalent als ‘weekend-wingfoiler’. Dit maakt overigens niets uit, want het gaat om plezier en lekker op het water sporten. Dit gaat heerlijk en zoals je ziet heb ik veel plezier. In het filmpje foil ik op sommige momenten wat overpowered met de 6 meter ADX bij wind tussen de 15 en 22 knopen. Met een 4.5 en / of 5 meter ADX had ik vast ook goed uit de voeten gekund. Ook is het zo dat wanneer je beter wordt in het wingfoilen, je veel meer uit een kleinere wing kan halen. Meer tips daarover lees je in het handboek wingfoilen of de special leren wingfoilen.

Ik ga dit seizoen voor een 6.0 meter en een 4.5 meter. Mijn plan is dat ik boven de 20 knopen kitesurf en daaronder wingfoil.

Bevindingen Naish Wing-Surfer ADX

  • Toegankelijke wing. De ADX vind ik een makkelijke en toegankelijke wing. Ik weeg ongeveer 87 kilo en heb dit seizoen 2 wings om aan te schaffen. Zoals gesteld is mijn plan is om bij krachtige wind te blijven kitesurfen en bij minder wind te wingfoilen. Voor mij is dit tussen de 14 en 20 knopen. Hiervoor heb ik de Naish ADX 6.0 en 4.5 meter aangeschaft. De 6.0 meter is alvast een goede keuze. Het one-pump systeem werkt feilloos met het grote inwendige ventiel zoals je van een sup-board gewend bent. De harde handvatten waren even wennen maar vanaf de tweede sessie bevielen ze enorm goed. Met een kleine drukverdeling vanuit de pols kan ik de wing al een heel directe en subtiele correctie geven. Dit was met zachte handgrepen toch anders.
  • Fijne lift. Een goede lift is belangrijk om ook bij wat minder wind op de foil te kunnen komen. Elke wing is anders, dus het vinden van de juist manier van ‘pompen’ is even zoeken maar al snel had ik dit goed door. Zo kwam ik op de plekken waar c.q. momenten waarop de wind zwakker was ook nog makkelijk op de foil.
  • Goede ‘low-end’. Je ziet mij dankzij de goede low-end lekker spelen met de windgolven in het filmpje van de Naish ADX review. Wat mij opviel was de fijne low-end prestaties van de ADX. Bij het foilen op de windgolven en wanneer op sommige momenten de wind wat inzakte kwam dit goed van pas. Dan heb je de low-end even nodig om door te kunnen wingfoilen.
  • Kracht goed te doseren. Ik was op sommige momenten flink overpowered. Mijn ervaring is dat de ADX veel kracht heeft maar zich ook goed uit de wind laat halen. Daarbij bleef de ADX zich goed gedragen. Hij werd niet zenuwachtig en daardoor moeilijk te hanteren. Ik voelde mij vertrouwd op het water met de ADX bij hardere wind en op de momenten dat ik ook een kleinere wing had kunnen hebben.
  • Ligt lekker op de wind. Het doek staat onder goede spanning en de symmetrie lijkt heel goed ontwikkeld. Het zal vast hiermee te maken hebben want de Naish ADX ligt goed op de wind. Dat merk je direct als je ermee naar het water loopt. Hij blijft netjes bij je zweven. Wanneer je tijdens het wingfoilen de wing even uit de wind haalt, dan blijft de ADX met zijn strakke ontwerp netjes bij.

Conclusie Naish ADX-review

Zoals je kan lezen ben ik blij met de Naish ADX. De ADX is zeer toegankelijk en vriendelijk, loopt heel goed hoogte, laat zich prima doseren en sturen. Ook wanneer het wat harder gaat waaien. Je ziet er mij nog niet mee springen en er gave tricks mee doen zoals je dit anderen wel ziet doen. Zover ben ik nog niet en ik vind het wingfoilen zelf al ontzettend gaaf dus ben misschien ook wat minder ambitieus om te gaan springen. Ik geniet met volle teugen op het water. De 6.0 meter is met mijn 87 kilo een goede maat gebleken passend bij mijn niveau en wind tussen de 14 en 20 knopen. Als ik er nog beter in word, zal ik makkelijker met de 4.5 meter overweg kunnen bij dezelfde wind en kan ik de 6.0 meter gebruiken aan de onderkant van deze windrange. De lift, low-end, high-end en symmetrie van de ADX is mij positief opgevallen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde blogs en reacties

wingsurfer
Leren wingsurfen
Wingsurfen snel populairder dan kitesurfen en windsurfen