Kitesurfen voor beginners in 10 stappen

Kitesurfen voor beginners

Kitesurfen is één van de coolste sporten op het water. Je wilt graag kitesurfen. Hoe begin je er nu eigenlijk mee? Wat heb je ervoor nodig? Waar kun je het leren? Op kitesurfpro.nl vind je alle informatie die je nodig hebt over kitesurfen. Zelfs een compleet handboek. Je bent hier op het juiste adres voor alle uitleg, tips en hacks. De site is inmiddels ook groot. Speciaal daarom hebben we op deze pagina alles wat je moet weten over beginnen me kitesurfen. Kitesurfen voor beginners! We beginnen met een korte veel gestelde vragen. Vervolgens leggen we je kitesurfen voor beginners in 10 stappen uit. Enjoy the ride!

Kitesurfen voor beginners FAQ

Wat is kitesurfen?

Kitesurfen is een watersport waarbij de kitesurfer op een speciaal daarvoor ontwikkeld kiteboard (kitesurf plank) staat en zich voort laat trekken door een kite (speciaal voor kitesurfen ontwikkelde vlieger). Kitesurfen is de meest gangbare naam voor de sport. Met kitesurfer wordt ook kiter of kiteboarder bedoeld. Andere gangbare namen voor beoefenaars van kitesurfen.

Is kitesurfen moeilijk?

Leren kitesurfen is gemakkelijker dan ooit tevoren. Er wordt ruim 20 jaar kitesurfles gegeven en kitesurfuitrusting wordt steeds beter, veiliger en gebruiksvriendelijker. Ook de kitesurfles trainingstechnieken en -uitrusting hebben een vlucht genomen. Hoe kitesurfles verloopt, lees je hier.

Is kitesurfen gevaarlijk?

Kitesurfen is zo gevaarlijk als je het zelf maakt. Als je weeromstandigheden en kitesurfuitrusting kiest dat past bij jouw vaardigheidsniveau is het niet gevaarlijk. Dat kitesurfen potentieel ook een gevaarlijke en extreme sport is, is ons ook duidelijk. Bij hardere wind en een wildere zee kitesurfen kan ontzettend gaaf zijn. Echter de risico’s kunnen ook snel toenemen. Lees hier onderzoeksresultaten over letsel en de risico’s.

Kan ik kitesurfen zelf leren?

Kitesurfen oefen je niet zelf maar dat leer je met behulp van kitesurfles. Kitesurfles is een waardevolle en zeg maar gerust noodzakelijke investering. Je hebt er veel plezier van als je later met je eigen kitesurfuitrusting het water op gaat.

Wat heb je nodig om te kunnen kitesurfen?

Om te kitesurfen heb je kite (vlieger), kitebar (stuurstok met lijnen en toebehoren), pomp, kiteboard, trapeze, neopreen wetsuit en eventueel neopreen schoentjes nodig. Lees hier uitgebreide uitleg over kitesurf-uitrusting.

Hoeveel wind heb je nodig om te kunnen kitesurfen?

Een fijne windkracht om te beginnen met kitesurfen, lekker te oefenen en kitesurfen is tussen 14 – 22 knopen (windkracht 4 – 6). Zeer ervaren kitesurfers gaan zelfs nog bij meer dan 27 knopen (windkracht 7) het water op.

Met een super high performance foil kite en speciaal hydrofoil kitesurf board kan er zelfs al vanaf 5 a 6 knopen gekitesurft worden. Bekijk het tabel welke kite bij welke wind.

Waar kan je kitesurfen?

Er zijn meer dan 100 kitesurfspots in Nederland. Zo kan je bij elke windrichting meestal wel een geschikte kitespot vinden. Voor het antwoord op de vraag waar kun je kiten bekijk je het complete overzicht kitespots Nederland. Lees daarbij ook de belangrijke informatie over hoe je een kitespot checkt op geschiktheid.

kitesurfen
Kitesurfen is een ontzettend diverse sport. Het heeft voor ieder iets wils.

Kitesurfen voor beginners in 10 stappen

1. Neem kitesurfles

Kitesurfen is niet iets om zelf te proberen. Tegenwoordig is veel uitrusting veilig, gebruiksvriendelijk en betaalbaar. Daarnaast geeft de grote hoeveelheid vrij toegankelijke informatie op internet soms de indruk dat je met zelfstudie ver kunt komen. Dat klopt, maar je leert dan vaak niet goed omgaan met de risico’s. Het goed besturen van een kite en echt goed om leren gaan met de enorme krachten is erg technisch. Dat moet je kunnen hanteren om veilig te kitesurfen. Het is zeker te leren, door lessen te nemen. Dan wordt er goed gekeken naar jouw bouw, vermogens en houding. Het is echt een noodzakelijke investering, maar die gaat zich dubbel en dwars terugbetalen in plezier en een veilig gevoel op het water.

2. Bepaal of je privé of groepsles wilt. Of misschien zelfs een kitesurf camp

Je hebt altijd de keuze tussen privéles en groepsles. Groepjes zijn meestal met 3 mensen. Groepslessen zijn over het algemeen goedkoper en je kunt leren door naar anderen te kijken. Keerzijde is uiteraard dat naarmate een groep groter wordt, je langer moet wachten voordat je aan de beurt bent en je minder persoonlijke aandacht krijgt. Privéles is duurder, maar volledig op jou afgestemd. Wil je in één keer een boost van je vaardigheden? Dan is misschien een kamp interessant. Die zijn er zowel voor jongeren als volwassenen. Je gaat een hele week het water op en raakt zo in heel korte tijd vertrouwd met de sport en het materiaal.

3. Vind een goede kitesurfschool

Door heel Nederland zitten kitesurfscholen. Het is fijn en handig om een school te kiezen in jouw omgeving of op de plek waar je na de lessen wilt gaan kitesurfen. Dan leer je het beste omgaan met de omstandigheden op die specifieke plek, zoals draaiwinden, stromingen en de andere bezoekers aan dat gebied. Zitten er geen scholen bij jou in de buurt? Het kan zijn dat de kitesurfshop lessen aanbiedt. Eventueel kun je ook les nemen in het buitenland en er een vakantie van maken. Als je de mogelijkheid hebt om een kitesurfschool met gecertificeerde instructeurs, is dit aan te bevelen. Bijvoorbeeld door de International Kiteboarding Organization (IKO). De IKO is opgericht in 2001 en houdt zich bezig met de veilige ontwikkeling van de sport. Met internationale kitesurfregels en certificering van instructeurs en aspirant kitesurfers. Een groot voordeel van een internationaal kitesurf-certificaat is dat je wereldwijd materiaal mag huren.

4. Vertrouwd raken met de kite tijdens kitesurfsles

Je begint op het land met een trainings- of powerkite. Die zijn wat kleiner zodat je kunt wennen aan de krachten op de kite. Je leert hoe je de kite hanteert, druk kunt opbouwen en weer kunt laten gaan. Als je daar comfortabel mee bent stap je over op een ‘reguliere’ kite. Je krijgt dan extra uitleg over veiligheid en het materiaal. Typische onderwerpen die aan bod komen zijn: de vorm, het materiaal, het oppompen en hoe hard, het optuigen en het aanknopen van de lijnen. Dan begint het echte werk: het besturen van de kitesurfkite met alles wat erbij hoort. Dit is allemaal nog steeds op het land.

5. Het water op tijdens kitesurfles

Onder begeleiding van de instructeur ga je met kite maar zonder board het water in. Daar ga je bodydraggen. Dan bestuur je de kite zo dat deze je door het water trekt. Als dit goed gaat, krijg je opdrachten om een bepaalde kant op te sturen. De routes worden steeds moeilijker waarbij je de kite in een steeds lastiger hoek moet besturen. Deze vaardigheid heb je ook tijdens het kitesurfen nodig. Bijvoorbeeld als je je board verliest bij een val en je jezelf terug moet brengen naar je board. Bodydraggen levert vaak een gaaf gevoel en veel lol op. Al is een slok (zee)water vaak niet te voorkomen.

Gaat het bodydraggen goed? Dan ga je beginnen met starten. Je gaat nu echt proberen je eerste meters te kitesurfen. Het kan zijn dat de kitesurfinstructeur eerst nog even op het strand met je oefent om vanaf een zittende positie (denkbeeldig met een kitesurfboard aan je voeten) te gaan staan op het moment dat je de kite instuurt en de kracht doseert. Het kan ook zijn dat je onder begeleiding van de kitesurfinstructeur direct in het water gaat oefenen met waterstarten. Geen zorgen als dit niet meteen lukt of lang duurt. Dat zegt niets over of je deze sport wel onder de knie gaat krijgen. Vanaf dit punt is het een lange adem hebben. Oefenen, oefenen en nog eens oefenen is het recept.

6. Volg je kitesurfcursus op. Hoe veel kitesurflessen heb ik nodig?

Het aantal lessen dat je nodig hebt kan variëren tussen de 4 en meer dan 15 uur. Soms gaat het sneller doordat je al ervaring hebt met andere water- of boardsporten. Of duurt het juist langer omdat je tijd nodig hebt om vertrouwd te raken met materiaal en je echt veilig en comfortabel te voelen. Het gaat er uiteindelijk om dat je als aspirant kitesurfer het gevoel hebt veilig het water op te kunnen, de instructeur dat erkent en je zo’n 50 meter heen en weer kunt kitesurfen. Het kan frustreren als je hier meer lessen voor nodig hebt dan je eerder dacht. Houd je doel voor ogen en probeer ook plezier te houden tijdens je lessen. Ik heb wel eens iemand meer dan 15 uur lesgegeven en het was keer op keer waardevol en heel gaaf.

7. Bepaal welk kitesurfmateriaal bij je past

Voor beginnende kitesurfers en herintreders kan het een uitdaging zijn om de juiste kitesurf-set of kitesurfuitrusting te vinden passend bij je vaardigheidsniveau. Dat is niet vreemd, want als rookie kitesurfer of herintreder weet je vaak niet precies wat je zoekt. De kitesurfshops hebben bijna altijd kitesurfsets samengesteld speciaal voor beginnende kitesurfers en herintreders. Deze kitesurfsets zijn vaak ook scherp geprijsd als aanbieding. Genoeg inspiratie te vinden dus. Daarnaast is een belletje of bezoek aan een kitesurfshops zo gemaakt. Persoonlijk advies werkt vaak het best. Een andere manier om erachter te komen wat je zoekt is door contact op te nemen met je kitesurf trainer. Die heeft jou kitesurfles gegeven en kan je aan het einde van de kitesurfles goed vertellen welke kitesurf-set of kitesurf-uitrusting bij je past. Daarnaast staan ze met hun passie voor kitesurfen vaak ook daarna nog voor je klaar om advies te geven.

8. Aanschaffen van kitesurfmateriaal

Een goede uitrusting is essentieel voor je veiligheid en plezier op het water. Wacht met het aanschaffen van materiaal totdat je de lessen hebt afgerond.

9. Oefenen, oefenen en nog eens oefenen

Oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Dat begint met het vinden van een geschikte locatie. Op de website van de Nederlandse Kitesurf Vereniging kun je locaties vinden. Zoek als beginner naar:

  • Rustig water. Zorg dat je nooit alleen bent, maar druk water met veel anderen is ook niet handig. Je bent vaak nog veel met jezelf bezig, waardoor je je omgeving niet altijd goed in de gaten hebt. En je hebt je materiaal nog minder onder controle, waardoor de kans op ongelukken groter is.
  • Ondiep water. Zorg dat je er kunt staan, maar dat het niet ondieper is dan kniediep. Water dat ondieper is, is heel blessuregevoelig voor de enkels.
  • Water zonder stroming en golven. Je hebt al genoeg om je druk over te maken. Deze twee komen hopelijk later nog.
  • Een plek met weinig tot geen obstakels in het water of op de kant. Obstakels benedenwinds dicht in je buurt is een no-go. Met ‘in je buurt’ bedoel ik 100 meter. Bij wind met windvlagen moet je deze buffer zelfs vergroten tot 250 meter.
  • Bij voorkeur een plek met een zandbodem. Een bodem met stenen, schelpjes of, in het buitenland, koraal kan gevaarlijk zijn. Zorg dan voor surfschoenen ter bescherming van je voeten en kitesurf waar het diep genoeg is zodat je je niet kunt verwonden aan de bodem als je valt.

Voorbeelden van geschikte locaties voor kitesurf beginners zijn:
– Brouwersdam
– Mirns
– Oostvoorne
– Schellinkhout
– Strand Horst
– Zandmotor

10. Wachten op de perfecte wind

Een fijne windkracht om te beginnen met kitesurfen, lekker te oefenen en kitesurfen is tussen 14 – 22 knopen (windkracht 4 – 6). Je hebt dan fijne druk in je kite, maar het gaat er nog niet heel wild aan toe. Een gunstige en veilige windrichting. Dit geldt voor alle plekken, maar zeker aan zee:

  • Veiligst: side-onshore wind. De wind waait schuin richting de kant. Je komt dan weg, maar ook altijd weer terug.
  • Minder veilig: side-shore wind. De wint waait parallel aan de waterlijn. Je kunt overwegen om te gaan, maar let wel goed op dat je niet te ver wegvaart. Als je in de problemen komt, drijf je langs de kitespot en er niet naartoe.
  • Soms veilig: onshore/aanlandige wind. De wind staat recht op de kant. Je loopt dan het risico om de kant op te worden getrokken als er iets fout gaat. Is het ver ondiep maar dieper dan knie-diepte? Dan ontstaat er toch een veilige afstand tot de kant en kun je wel varen.
  • Niet veilig: offshore/aflandige wind. De wind waait van de kant weg. Dit is een no-go. Want als de wind te hard is of er iets fout gaat, word je van de kant getrokken. Het kan onmogelijk worden om terug te komen.

Als je dit kan, ben je beginner af…

Doe de check om te kijken wanneer je kitesurf beginner af bent. We hebben daarvoor een speciale pagina over vaardigheidsniveaus. Als je alle vaardigheden beheerst, ben je volgens ons beslist geen beginner meer.