IJskiten uitleg – een ijskite handboek

ijskiten uitleg
IJskiten uitleg. Over ijs kiten op de Loosdrechtse Plassen in 2018. Bekijk hieronder het youtube filmpje van Murk Feitsma

IJskiten is een kitesport die er echt bij hoort in de winter. Het is zo weinig mogelijk dat het echt uniek is als het er van komt. Het is net als met sneeuw en snowkiten. Zodra er ijs ligt, is er een groep kitesurfers waarbij het direct gaat kriebelen. IJskiters… Vaak zijn het kitesurfers die ook gek zijn op wintersport en schaatsen. Om te kunnen ijskiten moet het ijs dik genoeg zijn. Er wordt gesproken over minimaal 10 centimeter. Zorg dus voor schaatsen uit het vet en geslepen zodra het ijs aangroeit. Lees daarnaast ook even deze ijskiten uitleg voor de laatste tips en hacks voordat je het ijs op gaat.

IJskiten uitleg

Type schaatsen

IJskiten is een van de kitesports waar wij warm voor lopen. Het kan met je kitesurf-kite in combinatie met noren, kunstschaatsen en / of ijshockey schaatsen. Het is maar net met welke schaatsen je vertrouwd bent. Natuurlijk zijn noren wat minder speels dan ijshockey schaatsen, maar dat mag de pret niet drukken.

Foilkite of tubekite

IJskitesurfen kan zowel met een foilkite als met een tubekite. Dus gewoon met je kitesurf-kite is geen probleem. Natuurlijk hoef je niet te waterstarten met ijskiten dus een tubekite die blijft drijven is niet nodig.

… of ijswingen met een wing

Het ijs op met een wing kan natuurlijk ook en is zelfs iets minder gecompliceerd dan met een kite. Dit wordt ook wel ijswingen en ijswingsurfen genoemd.

Kite op het ijs oplaten en neerlaten

Oplaten van je tubekite op ijs doe je bij voorkeur met hulp. Gevorderden doen het eventueel in zijn achteruit. De zogenoemde ‘reverse launch’. Vanzelfsprekend glijdt elke kite op ijs direct met de wind mee. Daarom werk je samen met je buddy of heb je iets zwaars zodat de kite niet wegwaait. Een zandzak bijvoorbeeld.

Surf / wave type tubekite

Een surf / wave type kite is het meest geschikt voor ijskiten. Juist omdat een typische surf / wave kite je heel gemakkelijk kan ontkrachten (depoweren). Zo kan je de een surf / wave kite bijna helemaal ontkrachten als je teveel vaart krijgt en voorkom je dat je steeds harder gaat.

Maat kite ijskiten

Bovendien heb je minder wind nodig. Allereerst omdat je niet uit het water getrokken hoeft te worden. Ten tweede omdat je minder weerstand hebt met ijskiten, dan met kitesurfen. Je hebt daardoor een kleinere maat kite nodig dan je gewend bent. Een vuistregel voor het kiezen van de juiste maat kite ijskiten bij hardere wind? Dat is je normale maat waarmee je bij dezelfde wind zou gaan kitesurfen gedeeld door twee of zelfs nog kleiner. Overschat jezelf niet door een te grote kite op te laten. Je hebt meer plezier met een kleinere kite op het ijs. Als het harder waait kan zelfs een kleine foilkite, bijvoorbeeld een trainer kite, al genoeg kracht generen.

Helm op

Water is hard, de grond is nog harder maar ijs is pas echt hard. Dit betwist niemand. Daarom draag je met ijskiten standaard een helm. Eventueel gebruik je extra bescherming als kniebeschermers en polsbeschermers.

Pas op voor sneeuw ‘de witte sloper’

Sneeuwhopen zijn uit den boze voor het ijskiten. Op het ijs ga je makkelijk hard en elke sneeuwhoop is dan een gevaar op zich. Je snapt het vast. Eenmaal met je schaatsen vast in een sneeuwhoop, rem je ontzettend hard af en / of word je voorover gelanceerd. Onderschat dit niet. Dit is tevens nog een reden om een helm op te doen.

Opletten met je lijnen

Voorkom kapotte of zwaar beschadigde lijnen. Let dus goed op bij het uitlopen van je lijnen en wanneer je kite neergelaten is. Schaatsers, inclusief jij zelf, zullen gemakkelijk over de lijnen schaatsen.

Over ijs kite schaatsen op de Loosdrechtse Plassen in 2018. Beelden door Murk Feitsma

Waar ijskiten: kies je spot zorgvuldig

Veilig uit, veilig thuis. Weet je nog. Daarom ook deze ijskiten uitleg. IJskiten doe je niet dagelijks, daarom houd je extra veiligheidsmarges aan. Kies daarom je spot heel zorgvuldig. Hoe meer ruimte, hoe beter. Zorg dat er geen obstakels benedenwinds zijn waar je mee in aanvaring kan komen. Dus niet te dicht op de kant, op viaducten en / of in de baan van schaatsers. Zelfs iedere paal of prullenbak op de kant is al een risico wanneer je kite benedenwinds boven de kant vliegt terwijl jij op het ijs bent. Waar ijskiten? Pak bij voorkeur de ruimte op een grote ijsvlakte. Daar schaatsen de meeste schaatsers vaak in een vaste baan er is er nog genoeg ruimte over voor het ijs-kitesurfen. Zie het voorbeeld van de Loosdrechtse Plassen in het filmpje hierboven. Zo zijn er talloze plekken waar je goed kan ijskiten. Daar schaatsen de meeste schaatsers vaak in een vaste baan er is er nog genoeg ruimte over voor het ijs-kitesurfen.

IJsvoorspelling Nederland

Bekijk de wind- en weerlinks om de actuele en verwachte windvoorspelling in de gaten te houden. Er zijn ook speciale sites en apps die aangeven waar het ijs dik genoeg is om erop te gaan. Bijvoorbeeld de website ekkel, de schaatskaart of de app van ijsmeesters. Lees via nos.nl hoe Erik Ekkel zijn ijsdikte kaart bijhoudt.

Professioneel ijssurfen

Wist je dat er in 2012 nog een Nederlands kampioenschap ijssurfen is geweest? Ja dus… De Nederlands kampioen Icesurfing was Dennis Littel. Er was destijds een hele wedloop om de beste ijssurfer te maken voor het ijs windsurfen. Zou een Nederlands kampioenschap ijskiten een optie zijn? Wie het weet mag het zeggen…

Laatste ijs kiten blogs en nieuwsberichten