Kitesurfen in de winter

Je herkent het vast in de wintermaanden. Soms is het januari en voelt het nog helemaal zo koud niet aan terwijl, nog geen week later met dezelfde temperatuur, het ijskoud aanvoelt. Dan hebben we het nog niet eens over de temperatuur van het zeewater en binnenwater. Voor alle duidelijkheid: binnenwater wordt in de winter nog kouder dan zeewater en kan in Nederland zelfs afkoelen tot 1 a 2 graden en bevroren raken.

“Kitesurfen kan je in principe het hele jaar door.”

Voorgenoemd is nogal een statement en lang niet voor iedereen weggelegd. Het meerendeel van de kitesurfers gaat ’s winters het water niet meer op en kiest dan vast voor andere sporten. Anderen vinden het juist magisch in de winter of vinden het kitesurfen zo gaaf, dat ze het niet willen missen en kitesurfen goed ingepakt gewoon door.

Kitesurfen in de winter, gevoelstemperatuurAls je gaat kitesurfen in de winter, is het belangrijk je goed voor te bereiden en extra na te denken over de gevaren. Als er iets gebeurd op het water en je zelf in het water terecht komt ligt kans op onderkoeling verraderlijk snel op de loer. Vaar niet te ver uit en ga zeker niet alleen het water op. Mocht je wel alleen het water op gaan, vaar dan zeker niet te ver uit en zorg dat je iemand hebt dit je continue in de gaten houdt. Als beginner lig je in het proces van goed leren kitesurfen ook veel in het water. Kitesurfen in de winter is dan niet aan te bevelen. Als je toch gaat, dan onder heel strikte condities. Bijvoorbeeld dicht bij de kant maar zonder obstakels benedenwinds en op plekken waar je niet af kan drijven en met direct toezicht paraat, en in staat, om te hulp te schieten.

Meer Wind & Weer pagina’s