Gevoelstemperatuur kitesurfen

Gevoelstemperatuur kitesurfen met de wind chill factor
Extra isolatie in de winter is geen overbodige luxe. Foto: Claus Dijk. Kitesurfer: Roepstek

De ‘wind chill factor’ geeft voor kitesurfen, wingfoilen en alle andere watersporten inzicht in de gevoelstemperatuur. Zo weet je, als je bijvoorbeeld wilt gaan kitesurfen, waarmee je rekening moet houden. De methode die wordt gebruikt is het combineren van wind en temperatuur. Met de wind chill factor wordt zodoende aangeduid wat de gevoelstemperatuur op dat moment is.

Gevoelstemperatuur kitesurfen

Tabel voor bepaling van de gevoelstemperatuur volgens de JAG/TI methode die het KNMI hanteert.

Gebruik lagen voor extra isolatie

Iets meer achtergrond over hoe je je kan weren tegen de gevoelstemperatuur bij het kitesurfen. Bij poolexpedities wordt de wind chill factor gebruikt als maat voor extra warmteverlies en het aantal lagen kleding dat gedragen wordt. Dit is voor kitesurfen in de winter ook belangrijk. Zorg voor voldoende en goede isolatie met behulp van een wetsuit die in orde is en neopreen schoentjes. Eventueel zelfs met handschoenen en een cap. Een speciaal windjack over je wetsuit kan ook helpen voor extra isolatie. In het water verlies je nog sneller lichaamswarmte.

Hybride wetsuit

De beste wetsuits zijn tegenwoordig zo goed dat ze te beschouwen zijn als een soort hybride onderkleding en wetsuit in één. Door de combinatie van een lining en verschillende soorten hoogwaardig materiaal, soms zelfs grafeen, zijn de beste wetsuits opgebouwd uit een combinatie van lagen. Dit helpt om de gevoelstemperatuur bij het kitesurfen, wingfoilen of watersporten te trotseren. Zo kies je trouwens de juiste dikte wetsuit.

Gevoelstemperatuur kitesurfen
Ondanks de kou toch een lekkere kitesurfsessie? Dat kan… Foto: Claus Dijk. Kitesurfer: Roepstek

Gevoelstemperatuur vandaag?

Meer informatie over de wind chill factor is onder andere te vinden op Wikipedia. Wat de gevoelstemperatuur vandaag is? Via de actuele windkracht pagina geven we je ook inzicht in de actuele gevoelstemperatuur voor als je gaat kitesurfen, wingfoilen of een andere watersport gaat beoefenen.

Kitesurf wind pagina’s

[wpb_childpages]