Naish Pivot review. Big air en boosten met de 6, 9 en 12 meter

Naish Pivot review

Na ruim 2 jaar met de Naish Pivot kite gekitesurft te hebben dit review van de kites zoals ik ze heb ervaren. Ik heb met de Naish Pivot 2019 en de Naish Pivot 2020 gekitesurft. Met de maten 6 meter, 9 meter en 12 meter. In deze Naish Pivot review leg ik uit wat mijn ervaring is waarbij ik ook tips en advies geef aan andere kitesurfers die interesse hebben in de Naish Pivot.

Naish Pivot prijzenwinnende kite

Dat de Naish Pivot, zoals Naish stelt, zeer geschikt is voor ‘big air’ en ‘high performance freeride’ is een feit. Niet voor niets heeft de Naish Pivot meerdere malen kitesurfers van de absoltue wereldtop zijn diensten bewezen. De ontwikkeling van de Naish Pivot is geïnspireerd door kitesurfers die een zo’n groot mogelijke maat kite willen gebruiken bij zo krachtige mogelijke wind. Zo heeft Kevin Langeree er tweemaal de Red Bull King of the Air (KOTA) mee gewonnen. Ook recenter, bij de Cold Hawaii Big Air, stond de Naish Pivot onze Stig Hoefnagel van dienst met een derde plaats. De Pivot is op dit gebied een legendarische kite.

Keving Langeree met de Naish Pivot 2019 op weg naar zijn eerste plaats als Red Bull King of the Air (KOTA).
Keving Langeree met de Naish Pivot 2019 op weg naar zijn eerste plaats als Red Bull King of the Air (KOTA).

Geschikt voor veel kitesurfers

Ondanks de wapenfeiten hierboven op het allerhoogste niveau hoef je geen professioneel kitesurfer te zijn om met een Pivot te kitesurfen. De Pivot is voor veel kitesurfers geschikt. Hij is wat mij betreft het meest geschikt voor kitesurfers die al lekker kunnen kitesurfen of er zelfs al goed in zijn. Voor kitesurfers die een sterke en robuuste kite willen waarmee ze kunnen leren en plezier hebben van het ‘high performance freeriden’. Dus hoog springen (‘big air’), lang in de lucht blijven hangen (‘hang time’), kiteloops maken en snel kitesurfen met een kite die direct is.

Daarbij heeft de Pivot een vrij groot bereik van de wind. Zodoende blijft hij krachtig als de wind iets minder hard. Je valt er niet snel mee stil. Maar daartegenover is hij ook goed te ontkrachten bij veel wind en/of windstoten. Bekijk hierna in deze Naish Pivot review mijn keuze voor de Pivot. Wellicht heb je er wat aan.

Zo begon ik met de Naish Pivot

Achergrond: stap van Torch naar Pivot

Ik kitesurfte hiervoor met de Naish Torch wat ik nog altijd een Formule 1 type kite noem onder de kites. Een zogenoemde C-shape freestyle kite.

Echter, met een Formule 1 racewagen moet je niet zomaar een rondje gaan rijden. Dit geldt ook bij een Formule 1 kite.

Je moet er flink voor trainen en veel uren blijven maken voordat je iets moois uit zo’n kite krijgt. Dit ligt niet aan de kite maar aan de kitesurfer. En niet elke kitesurfer wil zo’n extreme kite. Als je lekker wilt cruisen heb je er niets aan en werkt het zelfs averechts. Mijn ervaring was dat ik op een bepaald moment te weinig kitesurfte en zodoende de Naish Torch te uitdagend voor mij was. Met harde crashes en blessures tot gevolg. In het filmpje hieronder zie je het kitesurfen met de Naish Torch, een legendarische C-shape kite. Je ziet dat hij veel minder te ontkrachten is dan een Naish Pivot. Dit heeft wat mij betreft ook zijn charme maar dat het hard werken is, is duidelijk te zien en te horen. 😉

Kitesurfen tijdens storm Berta in 2014 nog met de Naish Torch 8 meter op het water.

Advies: koop een kite die bij je past

Mijn advies is een kite aan te schaffen waarmee je vooruit kan. Het ambitieniveau is voor elke kitesurfer anders. Als je dan naar de kites van Naish kijkt en aan een Pivot denkt, kijk dan bijvoorbeeld ook eens naar de Naish Triad. Het kan best zijn dat de Pivot helemaal perfect voor je is. Je ziet er zelfs beginnende kitesurfers mee op het water. Het kan ook zijn dat de Triad beter bij je past en ook met de Triad loop je niet snel tegen de grenzen van zijn kunnen aan. Mijn advies is altijd advies te vragen bij een kitesurf winkel en eventueel de kite die bij je past te testen.

Naish Pivot past bij mijn niveau en daagt uit

De Naish Pivot past goed bij mijn niveau. Tegelijkertijd vind ik de Naish Pivot nog steeds een zeer directe kite.

Bij een hoge sprong met voorwaartse rotatie (‘front roll’) en / of snelle transities heb ik regelmatig ervaren dat ik de kite door zijn directheid net even niet doorhad met crashes tot gevolg. Hier valt goed op te trainen. Het grote pluspunt van de directheid van de Pivot is dat hij snel en wendbaar is. Ook flink gedepowered stuurt hij nog heerlijk. Even een golf als schans gebruiken, geen punt. Even uitwijken, geen punt. Even snel omkeren omdat een golf net breekt, geen punt. Zo kan ik nog wel even doorgaan. Dat je er ook hard mee kan gaan zie je in onderstaand filmje. Daarin tik ik even 64 km/u aan.

De Pivot is direct, snel en wendbaar. Kitesurfen met de Naish Pivot 9 meter met 64 kilometer per uur…

Robuuste kite geeft vertrouwen een boost

De Naish Pivot heeft een hybride delta vorm met een drie strut frame (drie staande opblaasbare tubes). Hij heeft vleugeltips die aflopen maar toch nog vrij breed zijn. De kite is sterk en behoudt zijn vorm zeer goed. In meer dan twee jaar tijd heb ik er zowel mee gekitesurft in lichte wind als ook in de zwaarste strormen. Dit laatste kon dankzij de ervaring met, en het vertrouwen in, de Pivot. Zonder dit vertrouwen had ik het nooit gedaan. Ik ben maar één keer met windstoten van 105 km/u van het water gegaan. De Pivot wilde nog wel, daar lag het niet aan… Maar ik had zelf zoiets van nu is het mooi geweest.

Met de Naish Pivot 2020 6 meter en windstoten van 105 km/u.

Kwaliteit Naish Pivot absolute top

Ook de kwaliteit van de kite heeft mij nooit in de steek gelaten. Op Naish.com kan je lezen met welke materialen de kite is uitgerust. Ik ga daar in dit review niet te diep op in. Wel kan ik je melden dat ik kwaliteit heb ervaren door de prestaties hiervan op het water. Daarnaast heb ik nauwelijks slijtage kunnen ontdekken. Ik heb geen beroep hoeven doen op garantie en de kites telkens als nieuw kunnen verkopen na een jaar te hebben gebruikt.

Voor alle vaarstijlen?

Mocht je voor het kitefoilen gaan, dan kan dat ook met de Naish Pivot. Echter ga je voor kitefoilen met heel weinig wind. Dan heeft de robuustheid van de kite het nadeel dat hij het aflegt tegen de lichtere kites die speciaal gemaakt zijn voor weinig wind condities. Logisch. Verder kan de Pivot gebruikt worden voor alle vaarstijlen en disciplines. Je zal er niet snel op uitgekeken raken.

Naish Pivot s26 en s27

Inmiddels hebben we ook de Naish Pivot s26 een jaar gebruikt. Bekijk de Naish Pivot s26 (2022) in actie tijdens de kiteloop tutorial. Een heerlijke kite. Bijzonder voor mij was dat op de kite een knoopje versteld kan worden waardoor de kite feitelijk in gebruik een maat kleiner wordt. Dit heb ik tweemaal flink overpowered met een 9 meter kunnen testen. Het werkte ontzettend fijn zonder dat de prestaties van de kite zoals ik die gewend was ineens heel anders aanvoelde. Bekijk ook de Naish Pivot s27 review.

Conclusie Naish Pivot review

Trucs als ‘megaloops’, ‘kiteloops’, ‘downloops’, ‘board offs’ en welke je nog meer kan bedenken, kan je met een Pivot doen en landen. Dit laatste vind ik een kwaliteit van de Pivot. Natuurlijk vergt dit stuurmanskunst, maar de Pivot vangt je goed op na een sprong. Ik heb gemerkt dat het aan de Pivot niet ligt, wel aan mijzelf. Met de Pivot heb ik het vertrouwen teruggekregen om dergelijke trucs opnieuw aan te gaan en ze stap voor stap op te kunnen bouwen.

Ga je niet voor dergelijke trucs maar voor heerlijke freeride kitesurfsessies? Ook dan is de Pivot een kite waarmee je snel vertrouwd raakt en veel plezier zal hebben. Maar je zou dan ook makkelijk kunnen kiezen voor de Naish Triad. Ook daarmee kan je freeriden, maar ook hoog springen (‘big air’), lang in de lucht blijven hangen (‘hang time’) én loops maken. De Triad is net wat gemoedelijker, iets minder direct en snel. Hij is net weer wat vriendelijker dan de Naish Pivot. Bekijk ook de Naish Triad review.

Hopelijk heb je met dit review een goed beeld van de Naish Pivot gekregen. Natuurlijk is het vanuit mijn ervaring en ben ik minder diep ingegaan op de technische details van de kite. Daarnaast hoop ik je ook wat advies te hebben gegeven over het kiezen van de juiste kite. Een kite die past bij hetgeen jij ermee wilt doen, waarop je niet snel uitgekeken raakt maar die ook niet te radicaal is voor je.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde blogs en reacties

nvision naish pivot review
Kitesurfen november
North Orbit 2023 review