Wingsurf trapeze in opkomst. Hier moet je op letten

Wingsurf trapeze - lees belangrijke informatie over de wingfoil harnas
Wingfoiler Tucker Vantol met interessante uitleg over de wingsurf trapeze en opties. Zie de video in dit blog.

Zoals je weet ben ik nog aan het leren wingsurfen. Toch vroeg ik mij al een aantal maal af waarom ik geen wingsurfers zie die een wingsurf trapeze gebruiken. Wellicht ligt het aan mij maar na een uur wingsurfen raken mijn armen vermoeid. Terwijl ik hier met kitesurfen na een uur absoluut niets van merk. Misschien heb je dezelfde ervaring. Een trapeze om het middel en lus aan de wing waardoor de armen ontlast worden tijdens het wingfoilen. Waarom eigenlijk niet? In dit wingsurf blog verkennen we de status van de wingsurf trapeze.

Wellicht ligt het aan mij maar na een uur wingsurfen raken mijn armen vermoeid.

Wingsurf trapeze in opkomst

Omdat wingsurfen en wingfoilen nog jonge sporten zijn wordt er flink gepionierd op het gebied van wingsurf harnassen en lussen voor aan de wing. De verwachting is wel dat deze accessoires snel aan het assortiment van wingsurf merken wordt toegevoegd.

Een wingfoil trapeze dient puur als ondersteuning voor de armen. Daarnaast geeft het comfort bij het cruisen, ‘freeriden’ en het maken van langere sessies.

Jeff Howerd met een elastisch touw om de trapezehaak mee in te haken.

Waar moet een wingsurf trapeze aan voldoen?

Volgens de kenners moet een wingsurf trapeze zo licht en flexibel mogelijk zijn. Dus juist geen vormgevormde delen, harde delen en delen die veel steun geven. Sommige wingsurfers maken zelfs gebruik van een harnasgordel om hun middel met daaraan een haak bevestigd. Ze maken ze zelf; bijvoorbeeld van een fitnessgordel. Of kopen een inmiddels speciaal ontworpen harnasgordel.

Voorbeeld van een harnasgordel voor het wingfoilen. De WIP Forward Wing Harness Belt.
Voorbeeld van een harnasgordel voor het wingfoilen. De WIP Forward Wing Harness Belt.

Bevestiging van de lus aan de wing

De haak van het wingsurf harnas moet natuurlijk in een trapezelus. Hierover wordt op diverse forums veel geschreven. En langer slappe lus zou een nadeel hebben dat deze in je gezicht kan komen bij het pompen van de wing. Dit is vervelend, zeker als het telkens voorkomt. Daarnaast moet de lus ook goed voorgevormd zijn zodat er makkelijk mee in- en uitgehaakt kan worden.  Ook moet de lus te verstellen zijn zodat deze afgesteld kan worden passend bij het postuur van de wingsurfer. Sommigen gebruiken een goed verstelbare windsurf lus, anderen de inmiddels beschikbare speciale wing lussen.

De Naish Wing-Surfer Mono Harness Line 28
Wingsurf trapeze in opkomst. Bekijk meer belangrijke informatie over wingoilen met een trapeze.

Wingfoil trapeze: safety first!

Wingsurfen en wingfoilen kan juist zo fijn ervaren worden zonder trapeze. Met trapeze kan dit anders worden. Daarnaast is het belangrijk dat een wingsurfer zich ervan bewust is dat hij soms snel moet kunnen uithaken. Bijvoorbeeld bij een flinke windvlaag of als hij ten val komt. Ook kan de trapezehaak bij een val redelijk makkelijk het board beschadigen. Dit is ook iets om over na te denken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *