Naish Pivot 2023 review. De s27 met retro design

Naish Pivot 2023 review

We zijn na onze generieke Niash Pivot review inmiddels twee seizoenen verder. Zodoende is de Naish Pivot ook twee generaties verder en is het tijd voor de Naish Pivot s27 review c.q de Naish Pivot 2023 review. Dit Pivot is een legendarische en prijzenwinnende kite maar ook een zogenoemde alleskunner. Het is bijzonder dat Naish de nieuwe Pivot nog steeds doorontwikkeld. Ook op de s27 zijn een aantal signifante wijzigingen aangebracht. Wijzigingen die de Pivot niet veranderen maar hem beter maakt. Je leest het in dit review.

Geschikt voor veel kitesurfers

Ondanks de wapenfeiten op het allerhoogste niveau hoef je geen professioneel kitesurfer te zijn om met een Pivot te kitesurfen. De Pivot is voor veel kitesurfers geschikt. Je kan zelfs leren kitesurfen met de Pivot maar hij is wat mij betreft het meest geschikt voor kitesurfers die al lekker kunnen kitesurfen of er zelfs al goed in zijn. Voor kitesurfers die een sterke en robuuste kite willen waarmee ze kunnen leren en plezier hebben van het ‘high performance freeriden’. Dus hoog springen (‘big air’), lang in de lucht blijven hangen (‘hang time’), kiteloops maken en snel kitesurfen met een kite die direct is.

Eerste impressie Naish Pivot s27

De kwaliteit van Naish kites heeft mij nooit in de steek gelaten. Ik ga daar in dit review niet te diep op in. Op Naish.com kan je lezen met welke materialen Naish kites zijn uitgerust. Zo zijn de kites voorzien van sterk materiaal waardoor ze tegen een stootje kunnen en kitesurfers er lang plezier van kunnen hebben. Denk aan het Quad Tex ripstop doek en de verstevigingspunten op kwetsbare plekken.

Eigenschappen Naish Pivot s27

De belangrijkste zaken en eigenschappen die ons opvallen aan de Naish Pivot 2023 zijn:

  • Groot windbereik. De Pivot heeft een vrij groot bereik van de wind. Zodoende blijft hij krachtig als de wind iets minder hard. Je valt er niet snel mee stil. Maar daartegenover is hij ook goed te ontkrachten bij veel wind en/of windstoten.
  • Direct en snel. Het grote pluspunt van de directheid van de Pivot is dat hij snel en wendbaar is. Ook flink gedepowered stuurt hij nog heerlijk. Even een golf als schans gebruiken, geen punt. Even uitwijken, geen punt. Even snel omkeren omdat een golf net breekt, geen punt. Zo kan ik nog wel even doorgaan. Je kan er ook ontzetten hard mee kitesurfen als je dat wilt. Ik tikte met gemak 64 km/u aan.
  • Goed bij windvlagen. Wat mij opvalt is dat de kite zich heel goed houdt en vertrouwd blijft aanvoelen bij stevige windvlagen. Met de oudere generatie kites werd ik nog weleens afgestraft als ik net achterstevoren in de lucht hing en een windvlaag die kite liet versnellen. De Naish Pivot 2023 heeft mij nog niet verrast. Dat geeft mij heel veel vertrouwen om tricks te leren en uit te bouwen.
  • Gemiddelde bardruk en sterk frame. Naast de kwaliteit van de materialen heeft de nieuwe Pivot een bridle die per kant met 5 punten bevestigd is aan de kite. Vorig jaar was deze nog bevestigd met 4 punten. Het effect is dat de kite nog iets directer reageert en minder bardruk heeft. Daarnaast blijft de Naish Pivot 2023 zodoende nog beter in vorm.
  • Extra setting. Bijzonder is wederom het knoopje aan de kite waarmee je de kite kan afstellen. Je kan daarmee de kite feitelijk in gebruik een maat kleiner afstellen. Dit heb ik afgelopen seizoen tweemaal flink overpowered met een 9 meter kunnen testen. Het werkte ontzettend fijn. De prestatie van de kite vond ik er niet onder lijden.
  • Stootbumpers. Wat ook opvalt is dat twee stootbumpers helemaal in stijl zijn teruggekeerd op de kite. Vorige seizoen waren alle bumpers van kevlar, nu is dit een combinatie van dunne kevlar bumpers en de traditionele schuimrubber bumpers.
  • Retro design Naish Pivot 2023. Het design heeft wat weg van zijn voorgangers uit een ver verleden. Bij het zien van de kite moesten we direct denken aan de Naish X4.
  • Meer kleur. De tas is voorzien van meer tekst en kleur. Verder lijkt het nog dezelfde tas als de 2022 c.q. s26 editie.
Naish Pivot 2023 review. Lees hierboven de 8 punten die mij opvielen aan de Naish Pivot s27

Gekozen maten: 8 en 11 meter

Dit jaar stap ik af van mijn traditionele 7, 9, 12 meter maatvoering. Dit omdat ik inmiddels fervent wingfoiler ben als het rond de 14 knopen waait. Daarnaast heeft de Pivot een groot windbereik. Zodoende ga ik voor een 8 en 11 meter. Dit geeft ook een beetje extra motivatie om mijn lichaamsgewicht rond de 85 kilo te houden wat een eeuwige strijd lijkt. 😉 Wellicht schaf ik nog een derde Naish Pivot aan maar ik wil nu eerst de 8 en 11 meter ervaren.

Conclusie Naish Pivot 2023 review

Trucs als ‘megaloops’, ‘kiteloops’‘downloops’, ‘board offs’ en welke je nog meer kan bedenken, kan je met een Pivot doen en landen. Dit laatste vind ik een kwaliteit van de Pivot. Natuurlijk vergt dit stuurmanskunst, maar de Pivot vangt je goed op na een sprong. Met de Pivot heb ik het vertrouwen teruggekregen om dergelijke trucs opnieuw aan te gaan en ze stap voor stap op te kunnen bouwen.

Ga je niet voor dergelijke trucs maar voor heerlijke freeride kitesurfsessies? Ook dan is de Pivot een kite waarmee je snel vertrouwd raakt en veel plezier zal hebben. Maar je zou dan ook makkelijk kunnen kiezen voor de Naish Triad. Ook daarmee kan je freeriden, maar ook hoog springen (‘big air’), lang in de lucht blijven hangen (‘hang time’) én loops maken. De Triad is net wat gemoedelijker, iets minder direct en snel. Hij is net weer wat vriendelijker dan de Naish Pivot. Bekijk ook de Naish Triad review.

Hopelijk heb je met dit review een goed beeld van de Naish Pivot gekregen. Natuurlijk is het vanuit mijn ervaring en ben ik minder diep ingegaan op de technische details van de kite. Daarnaast hoop ik je ook wat advies te hebben gegeven over het kiezen van de juiste kite. Een kite die past bij hetgeen jij ermee wilt doen, waarop je niet snel uitgekeken raakt maar die ook niet te radicaal is voor je.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde blogs en reacties

nvision naish pivot review
Kitesurfen november
Naish Phoenix review