Is kitesurfen moeilijk te leren? Zo leer jij het ook

Is kitesurfen moeilijk te leren? Zo wordt je een kitesurfer...

Is kitesurfen moeilijk om te leren? Dit is een vraag die ons vaak gesteld wordt. Het korte antwoord op deze vraag is nee. Kitesurfen is goed te leren. Natuurlijk kitesurf je niet zomaar de zee op. Ook kan het in het begin tegenvallen en kan je op een punt komen waarop je denkt dat het nooit gaat lukken. Je zal dan nog even moeten doorzetten. Lees wat je te wachten staat.

Als je het eenmaal kan denk je. ‘Heb ik daar nou zo lang over over gedaan.’

Iedereen kan het leren

Onze overtuiging is dat iedereen kan leren kitesurfen. En zoals in de intructie gesteld, kitesurfen is niet moeilijk. Maar, dat is makkelijk gezegd door de oude rotten onder de kitesurfers. Inmiddels zijn we zelf al een tijd aan het leren wingfoilen en voelen we ons ook weer beginner. Sportief en verslaafd aan water als we zijn duurt het een tijd voordat we lekker over het water gaan. Dan hebben we het niet eens over trucjes. Met kitesurfen is het net zo. Het is goed te leren maar je moet er wel echt voor gaan en werk van maken.

Natuurlijk is er verschil in talent en pakt de een het sneller op dan de ander. Een ding is zeker, het komt niemand aanwaaien maar inspanning loont.

Kitesurfen leren is niet moeilijk. Je hebt wel kitesurfles nodig als je wilt beginnen met kitesurfen

Kitesurfen leren gemakkelijker dan ooit

Toch is leren kitesurfen gemakkelijker dan ooit tevoren. Allereerst wordt er al tientallen jaren kitesurfles gegeven. Het lesmateriaal wordt steeds beter, veiliger en gebruiksvriendelijker. Daarnaast hebben de kitesurfles trainingstechnieken en uitrusting een vlucht genomen. Dit maakt kiten ook minder moeilijk om te leren.

Bekijk ook: kitesurfen voor beginners in 10 stappen

Kitesurfles noodzakelijk

Ook al stellen we dat kiten niet moeilijk is om te leren. Het is zeker iets om niet zelf uit te gaan proberen. Kitesurfles is een waardevolle en zeg maar gerust noodzakelijke investering. Je hebt er bovendien veel plezier van als je later met je eigen kitesurfmateriaal het water op gaat. Bekijk op ons youtube kanaal een filmpje van een kitesurfer die tijdens kitesurfles zijn eerste meters kitesurft. Dat ziet er niet zo moeilijk uit toch?

Is kitesurfen moeilijk? Zoveel les heb je nodig

Voor kitesurfers in spé die het echt willen leren is 9 uur kitesurfles verdeeld over 3 dagen gangbaar. Soms nemen mensen nog een extra privé les waarna ze vertrouwd genoeg zijn om te beginnen met kitesurfen. -Karim Chioua, Kitesurfschool Best

Het aantal uur aan kitesurf les dat je nodig hebt kan variëren tussen de 4 en meer dan 15 uur. Soms gaat het sneller doordat je al ervaring hebt met andere water- of boardsporten. Of duurt het juist langer omdat je tijd nodig hebt om vertrouwd te raken met materiaal en je echt veilig en comfortabel te voelen. 

Als je eenmaal kan kitesurfen en je vertrouwd voelt, dan beleef je prachtige momenten op het water
Als je eenmaal kan kitesurfen en je vertrouwd voelt, dan beleef je prachtige momenten op het water

Wat is moeilijker, kitesurfen of windsurfen?

We reflecteren nog even terug op de vraag: ‘Is kitesurfen moeilijk om te leren?’ In vergelijking met andere watersporten is het kitesurfen relatief eenvoudig te leren. De leercurve vergeleken met bijvoorbeeld windsurfen is sneller en een kitesurfer zal na zijn eerste jaar geavanceerder zijn. Kitesurfen is wel moeilijker te leren dan bijvoorbeeld wakeboarden omdat het werk met de kite (vlieger) technischer is. Feitelijk leer je met kitesurfen twee sporten tegelijk; surfen op een board en kiten (vliegeren). Kitesurfen wordt elk jaar gemakkelijker te leren en is telkens beter bereikbaar voor een bredere doelgroep van deelnemers.

1 reactie

  1. Ik ben begonnen met windsurfen eind jaren ‘80. Aan het water zag je alleen jonge jongens/mannen en een enkele 50+. Reden: het kost(te) fysiek veel kracht om te leren windsurfen. Nu zijn de boards tegenwoordig breder en de zeilen en rest van de uitrusting lichter maar feit blijft dat wanneer en water op je zeil ligt in choppy water je dit zeil met een combinatie van kracht en techniek het water uit moet krijgen. Ik kite nu een paar jaar en ben 45+ en op het water zie ik van alle leeftijden en gender onder een kite hangen. Van een jonge dames van net aan 45kg tot grote grijze tijgers van +65 jaar en 100kg. De stabiliteit en kracht komt uit de kite dit in tegenstelling tot windsurfen waarbij de rider een wezenlijk onderdeel is van het tuigage en dus moet beschikken over de nodige kracht en stabiliteit. De kites van tegenwoordig zijn dusdanig geavanceerd, stabiel en voorspelbaar dat wanneer je goed les hebt gehad je veilig verder kunt oefenen en ongelukken goed te voorkomen zijn. Power is nothing without control.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde blogs en reacties

Regels kitesurfen. Voorkom een kite crash
Kitesurfscholen overzicht voor kitesurflessen
Wheels to wave downwinder voor rolstoel-kitesurfers