Naish Phoenix review. Kite voor big air, hang time en gemak

Naish Phoenix review

Dat een merk een nieuwe kite aan het assortiment toevoegt is niet alledaags. Voor Naish is de Phoenix de nieuwste kite in het assortiment. We hebben de beschikbare informatie van Naish verzameld in deze theoretische Naish Phoenix review. We hopen natuurlijk snel de kite zelf eens te kunnen testen zodat we onze eigen bevindingen kunnen delen. Lees en bekijk de specificaties van de nieuwe Phoenix in dit blog.

Naish Phoenix review bevindingen

5 struts big air performance

De Naish Phoenix wordt door Naish gepositioneerd als een krachtige alleskunner met 5 struts geschikt voor freeriden en big air. De 5 struts vallen samen met de shape direct op. Met zijn lange wing tips is hij vrij breed. Ook is hij vrij ondiep. Qua karakter horen bij dit profiel direct een aantal veronderstellingen. Bijvoorbeeld minder geschikt voor wave kitesurfen, wake stijl kitesurfen, het uitgehaakte freestyle kitesurfen en een grotere draaicirkel. Maar daarentegen zeer geschikt voor hoogte lopen, op snelheid kitesurfen en big air. Hard en hoog gaan dus. Natuurlijk is er veel meer dan alleen ‘aspect ratio’ maar dit ezelsbruggetje kwam direct in ons op. Terug naar de informatie van Naish.

Volgens Naish is de Phoenix ontwikkeld om zo gemakkelijk mogelijk, zo hoog en ver mogelijk te springen. Daarnaast is dit kite voorzien van sterk materiaal waardoor hij tegen een stootje kan en kitesurfers er lang plezier van kunnen hebben. Denk aan het Quad Tex ripstop doek en de verstevigingspunten op kwetsbare plekken.

Naish Phoenix toegelicht door Robby Naish

Andere bevindingen Naish Phoenix

  • Lineaire lift met grote sweet spot voor lift. Ten opzichte van de Naish Pivot zou de Phoenix gemakkelijker springen en de lift gelijkmatiger zijn dan die van de Pivot. De Pivot vergt wellicht meer timing voor een radicale sprong dan de Phoenix die je niet zo rechtstandig de lucht in trekt maar gemoedelijker en verder springt.
  • Langzamere kite voor betere controle. De kracht zou goed te doseren moeten zijn en de controle hoog. De kite heeft van zichzelf een relatief grote draaicirkel. Juist omdat een snelle kite met kleine draaicirkel niet voor iedereen fijn is.
  • High-V adapter voor snelheid en megaloops. De kite kan worden voorzien van de meegeleverde High-V adapter. Zo kan er een hoge split gemaakt worden waardoor de kite sneller wordt en geschikt is voor kiteloops en megaloops.
  • Geen katrollen. De Phoenix heeft vaste toomlijnen zonder katrollen in combinatie met een hoge split boven de bar van de depower-lijnen.
  • Veel low-end performance. Zoals ook op het filmpje te zien heeft de kite veel low-end performance. Dit is fijn als het even iets minder waait zodat je kracht genoeg hebt.
  • Beschikbaar in 5 maten. De Naish Phoenix is beschikbaar in de maten 8, 9, 10, 12, 13.5 meter.
  • Retro design. Last but not least: het design heeft wat weg van de zijn voorgangers lang geleden. We moesten direct denken aan de Naish X4.
De Naish Phoenix is beschikbaar in de maten 8, 9, 10, 12, 13.5 meter
De Naish Phoenix is beschikbaar in de maten 8, 9, 10, 12, 13.5 meter

Phoenix brengt ode aan air style freaks

Alhoewel veel kitesurfers die houden van hoog springen eenmaal in de lucht niet zoveel tricks meer doen zou de Phoenix met zijn hang time nog wel eens een gave aanwinst kunnen zijn voor air style kitesurfers. Dus in plaats van alleen zo hoog en lang mogelijk springen voor uitsluitend een goede score op hoogte en vluchttijd dit doen in combinatie met mooie tricks en combinaties. Denk aan one footers, board offs, no footers en stijlvolle rotaties. Bekijk ook het interview met Marc Remmerde voor zijn air style masterclass.

Conclusie Naish Phoenix

Met een range van 6 kites heeft Naish Kiteboarding voor ieder wat wils. Momenteel zijn de meest bekende Naish kites de Pivot en de Traid (check de reviews via de linkjes). We kijken uit de nieuwe Phoenix te zien op het water en er zelf mee te kitesurfen voor een echte review. De kite heeft in ieder geval onze interesse gewekt. Zeker in combinatie met de High-V adapter zodat we er ook makkelijk kiteloops mee zouden kunnen maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde blogs en reacties

Naish Pivot 2023 review
Naish Pivot review
Air Time - Interview kitesurfer Marc Remmerde