Air time masterclass – Interessant interview kitesurfer Marc Remmerde

Air Time - Interview kitesurfer Marc Remmerde

Als je hem eenmaal hebt zien kitesurfen, dan valt zijn stijl je de volgende keer direct weer op. Waar je hem ook tegenkomt. Prachtig! Zijn passie is air time, big air en air style. Hoge, lange, verre en mooie sprongen dus. Daarvoor wisselt hij als een van de weinige kitesurfers tube kites af met foil kites. Je leest het al. Reden te meer om kitesurfer Marc Remmerde te vragen voor een interview dat je misschien wel kan beschouwen als een air time masterclass.

Marc, hoe is je passie voor kitesurfen ontstaan?

“Ik ben geboren en opgegroeid Betuwe, met veel weilanden op nog geen 5 minuten fietsen van het huis van mijn ouders. Na een paar keer met mijn ouders aan zee te zijn geweest wilde ik alleen maar vliegeren.”

Het korte verhaal: van vliegeren kwam kitebuggyen, van het kitebuggyen kwam dus kitesurfen.

Wat was je eerste kitesurf set?

“In 2005 heb ik mijn eerste kitesurf set gekocht, compleet afgezet door de winkel toentertijd met een 16.5m Cabrinha Blacktip uit 2002 met een bar zonder safety en een Brunotti Centaur board (160cm). Tot en met 2007 heb ik niet heel actief gekite, dat is daarna langzaam veranderd. In begin 2011 heeft de grote omschakeling plaatsgevonden dat ik echt fanatiek en verslaafd ben geraakt aan het kitesurfen.”

Air Style met Marc Remmerde

Wat voor kitesurfer ben je?

Hard varen, hoog springen, ver vliegen, rotaties, ‘one footers’, ‘board offs’ en ‘kite loops’ zijn het helemaal voor mij.

“Ik ben een echte freerider. Daarnaast vaar ik ook op de hydrofoil sinds 2014. De laatste twee jaar doe ik ook mee met de Kitefoil Cup Holland. Voor het plezier maar ik probeer zo goed mogelijk te worden.

We zagen je ook met sweater van de Kitesurf Vereniging…

“Ik erg betrokken bij het kitesurfen, ben meerdere jaren als vrijwilliger betrokken geweest bij de Nederlandse Kitesurf Vereniging (NKV) een aantal jaar geleden. Sinds afgelopen jaar ook weer actief opgepakt door de komst van windmolens op de Maasvlakte twee. Ook ben ik sinds een aantal weken de spotbeheerder van Ouddorp.”

Hoe combineer je het kitesurfen en de rol bij het NKV met je werk?

“Kitesurfen en werken kan een lastige combinatie zijn, ik heb een verantwoordelijke baan in de duurzame installatietechniek. Het voordeel van veel verantwoording is voor mij ook de mogelijk tot zelf mijn tijden in te delen zolang mijn werk er niet onder lijdt.”

We zien je regelmatig flinke ‘air time’ pakken. Hoe ben je daarmee gestart?

“Big air’, hoog en ver springen is iets wat ik sinds 2011 ben gaan doen toen ik echt fanatiek werd. Eerst heb ik nog freestyle geprobeerd. Uitgehaakte trucs, je kent het vast.

Freestyle …een aantal keer zo hard op mijn plaat gegaan met een ‘raley to blind’, dat ik dat snel voor gezien heb gehouden.

Big Air met Marc Remmerde, hier met een 'board off'
Big Air met Marc Remmerde, hier met een ‘board off’

“Daarna heb ik mij gefocust op het hoog en ver springen, iets wat ik achteraf ook veel leuker vind! De laatste jaren spring ik steeds hoger, echter pas sinds 2019 spring ik echt hoog. Het is bij mij wel met up en downs gegaan. Een aantal keer niet de juiste kites gekocht, de mindset die niet goed was. En dit jaar is nog geen succes met het verbeteren van records door een blessure. Daarnaast ben ik eind vorig jaar met een gebroken ‘spreader bar’ van ruim 12 meter hoogte ben gevallen. Gelukkig aan beide niets blijvends overgehouden. Het doel is echter onveranderd, ik wil dit jaar de 25+ meter doorbreken, dat moet zeker mogelijk zijn.”

Je pakt ook flinke air time met een foil type kite… Hoe is dat met een foil kite?

“De meeste sessies vaar ik met Flysurfer Sonic’s in de maten 13, 15 en 18 meter. Er is niets beters dan met 18 knopen nog steeds 15 meter hoog te kunnen springen. Iets wat met een tube kite gewoonweg niet lukt (tenminste mij niet). De voordelen van een foil kite wanneer het minder hard waait zijn extreem. Je loopt zo makkelijk hoogte dat je bijvoorbeeld 3 tricks in een rak kan doen. Verder is de spronghoogte top en de hang time nog beter. Een trick als de ‘board off’ is een genot om te doen met een foil kite. Je blijft ook zo lang in de lucht hangen met een foil kite. Air time dus! Ook omdat foil kites extreem licht zijn is er perfect mee te foilen.”

Met foil kite of tube kite het water. Hoe maak je de afweging?

“De afweging tussen tube kite en foil kite maak ik door de windsterkte. Wanneer het harder waait is de wind vaak ook vlagerig en heb je vaak meer kans op regen. Er is altijd wat overlap maar naar gelang de condities geef ik de voorkeur voor een tube kite ergens tussen 20 en 25 knopen. Vanaf deze windsnelheden worden kiteloops ook leuk en dat kan niet met Flysurfer Sonic’s.”

Voor welke type kitesurfer is de foil kite geschikt?

Iemand die graag met weinig wind vaart en niet de intentie heeft om uit te haken zou ik altijd een foil kite aanraden.

Het vaart zoveel makkelijker met weinig wind en de windrange is heel groot. Het enige waar je even op moet letten is dat je de foil kite kiest die bij jou past. Bijvoorbeeld bij welke performance je wilt laten zien. Ook of het op een tube kite lijken of juist niet etc. Iets wat bij elk merk wel te vinden is. Daarnaast is jezelf even verdiepen in het starten, landen en herstarten belangrijk. Voor de rest spreekt het voor zich.”

Welke windkracht is perfect voor ‘big air’ voor jou? Welke niet?

“Persoonlijk vind ik de constante wind rond de 30 knopen het prettigste. Dan kan ik een 9m varen waar ik 100% vertrouwen in heb en waar altijd zacht en goed mee kan landen. Komt het daarboven dan pak ik mijn 8m, dan durf ik niet altijd vol gas te gaan. Dat is iets waar ik dit jaar verder aan ga werken en welke ook nodig is om die 25+ meter hoog te pakken.”

Wat is je advies aan andere kitesurfers die ook big air willen springen?

“Heel belangrijk is om goed te begrijpen hoe je kite reageert in alle condities, dit is key tot het hoger en verder springen. Daarnaast is het belangrijkste goed te leren landen, een sprong landen van 5 meter hoog is makkelijk.

Een sprong landen van 10 meter hoog is al iets lastiger. Vanaf een meter of 15 meter wordt het echt moeilijker.

Wanneer je niet weet hoe je de kite moet sturen om zacht te landen, dan kan dit echt verkeerd aflopen. Het beste is om een sessie uit te kiezen met een windkracht waar je comfortabel mee bent voor het oefenen. Als dit goed gaat, dan kan je dit iets oprekken tot aan een windkracht die nieuw voor je is. Zo merk je direct hoe de kite reageert op de sterker wordende wind. Dit zal zorgen dat je progressie sneller en veiliger zal zijn.”

Wat voor type kite en kiteboard zijn voor jou meest geschikt?

Daar kan ik kort over zijn, high performance hoge aspect ratio (AR) kites die veel lift en hang time genereren. De tube kites moeten nog wel lekker kunnen kiteloopen. Het type kiteboard wat ik vaar is snel, wendbaar, relatief licht, met een gemiddelde flex en relatief klein van formaat.

Marc, bedankt voor het inspirerende interview. Ik hoop snel eens een keer een van je foil kites te mogen gebruiken. Daarbij volgen we je progressie. Op naar het bereiken van je doel om 25+ meter hoog te ‘pakken’ zoals je dat stelt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde blogs en reacties

Naish Phoenix review
GKA Big Air wereldkampioenschap
Big Air Kite League world tour stop op Full Power Tarifa Kite Fest