Wereld Oceanen Dag en kitesurfen. Dit kan jij doen als Kitesurfer

hoe verloopt kitesurfles
Het water op met kitesurf-les! Foto: Caroline den Otter

Het is vandaag 8 juni en daarmee Wereld Oceanen Dag! Dat vieren we omdat iedere kitesurfer heel veel te danken heeft aan de oceanen. Duidelijk statement zou je zeggen want zonder oceanen en onze eigen Noordzee wordt het kitesurfen niks. Lees meer over Wereld Oceanen Dag en wat jij als kitesurfer kan doen.

Wereld Oceanen Dag is hard nodig – ‘World Oceans Day’

In 2003 riepen de Verenigde Naties de Wereld Oceanen Dag (‘World Oceans Day’) uit ter bescherming van de oceanen. Het was toen al duidelijk dat dit hard nodig was omdat de oceanen bedreigd worden door plastic, CO2-vervuiling, chemische vervuiling en verstoring van de rust door bijvoorbeeld straling.

wereld-oceanen-dag-kitesurfen-noordzee-wat-kan-jij-doen
Verenigde Naties Wereld Oceanen Dag (‘World Oceans Day’). Ook voor kitesurfen en onze eigen Noordzee.

Drijvende vuilnisbelt

Meest spraakmakend en tot verbeelding sprekend is wellicht de berg plasticafval, ook wel kunststofarchipel genoemd. Letterlijk een plastic soep of drijvende vuilnisbelt. Daar zijn we nog altijd niet vanaf, ondanks goede wereldwijde initiatieven, ook door Nederlanders bedacht en ingezet. Zoals het Ocean Cleanup project.

Dichter bij huis op onze Noordzee – Wereld Oceanen Dag voor kitesurfers

Dichter bij huis maken onzer Stichting de Noordzee, Greenpeace en het Wereld Natuurfonds zich al jaren hard voor bescherming van ons aller Noordzee. En ja, op de Noordzee zijn wij zeer gesteld. Natuurlijk niet alleen als kitesurfers om op te kitesurfen want de Noordzee biedt, naast het feit dat hij zeer nuttig is, heel veel plezier.

Het klimaat verandert – Meer regen aan zee in zomers

Het klimaat is aan het veranderen. Dicht bij huis meet het KNMI, zo meldt de NOS, een verschuiving van het vallen van regen van het platteland naar meer aan de kust. Wat droogte in het binnenland veroorzaakt. In het binnenland wordt nu drastisch gezocht naar mogelijkheden om water langer vast te houden. Met bijvoorbeeld schotten moet worden voorkomen dat water te snel naar de rivieren en zee stroomt. Wat vroeger juist zo nodig was.

Wereld Oceanen Dag. Onze eigen Noordzee. Wat kan jj doen als kitesurfer. Foto: Caroline den Otter
Wereld Oceanen Dag. Onze eigen Noordzee. Wat kan jj doen als kitesurfer. Foto: Caroline den Otter

Wat jij als kitesurfer kan doen

Tja, hoe ver willen we gaan? Misschien zover dat we en verantwoordelijkheid nemen voor ons eigen gedrag en plezier willen hebben door te kitesurfen. We sommen een aantal goede kitesurfer-daden op.

Wereld Oceanen dag voor kitesurfers – ‘Protect our home’

  • Stop met wegwerpplastic als rietjes, plastic drinkflesjes, schoonmaakdoekjes, wegwerpplasic etc.
  • Laat geen rommel (plastic etc.) achter op het strand. Maar ook, neem actief afval en plastic mee als je het ziet liggen.
  • Respecteer de aangewezen kitesurf-gebieden waarmee je ook de beschermde gebieden voor bijvoorbeeld vogels kan respecteren.
  • Respecteer tijdelijk afgezette gebieden. Bijvoorbeeld omdat er op een bepaald moment een zeldzame vogel aan het broeden is.
  • Scheid je afval thuis. Er is veel over gezegd en geschreven maar gewoon doen.
  • Kies voor duurzaam voedsel en in het bijzonder duurzame vis.
  • Consuminder en verminder je CO2 uitstoot. Doe niet alles wat natuurbelastend is maar wees je bewust van je impact op de omgeving en eer en respecteer de natuur.

We zijn benieuwd naar jullie (re)acties.

Interessant? Deel dit met anderen...

FacebookTwitterPinterestLinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *