Wereld Oceanen Dag en kitesurfen. Dit kan jij doen als Kitesurfer

Wereld Oceanen Dag 2021 - Dit is wat jij kan doen

8 juni is het zover: Wereld Oceanen Dag 2021! Dat vieren we omdat iedere kitesurfer heel veel te danken heeft aan de oceanen. Duidelijk statement zou je zeggen want zonder oceanen en onze eigen Noordzee wordt het kitesurfen niks. In dit kitesurf blog staan we stil bij goede gewoontes voor kitesurfers. Zo kunnen wij ook een steentje bijdragen. Daar waar we het over kitesurfen hebben, kan je natuurlijk ook kitefoilen, wingsurfen, wingfoilen, surfen en feitelijk elke watersport invullen.

Wereld Oceanen Dag hard nodig

In 2003 riepen de Verenigde Naties de Wereld Oceanen Dag uit ter bescherming van de oceanen. Het was toen al duidelijk dat dit hard nodig was omdat de oceanen bedreigd worden door plastic, CO2-vervuiling, chemische vervuiling en verstoring van de rust door bijvoorbeeld straling. Ode aan de Wereld Oceaan Dag dus.

Kitesurfers staan dicht bij de natuur

Ik kan zeker niet oordelen over alle kitesurfspots in Nederland dus daar waag ik mij ook niet aan. Wat ik wel durf te stellen is dat op de kitespots waar ik kom, ik best trots ben op hoe wij als kitesurfers met standen en parkeerterreinen omgaan. Zo zie ik nauwelijks afval op en rond de stranden. Dik compliment wat mij betreft en dat zegt misschien ook wel iets over het feit dat kitesurfers over het algemeen ontzag hebben voor de natuur.

Ik zie bijvoorbeeld ook regelmatig kitesurfers over het strand achter afval aan rennen. Want dat is wat je doet als het zakje van je krentenbol ervandoor gaat. Super!

Wereld Oceanen Dag 2021. Tot hoever wil je gaan?

Tja, hoe ver willen we gaan? Natuurlijk is het zo dat het produceren van kitesurfmateriaal schadelijk is voor het milieu. Ook al zijn er kitesurf merken die heel goed bezig zijn om de impact zo klein mogelijk te maken. Bijvoorbeeld Duotone. Ook de reis naar zee of die verre vakantiebestemming is bij lange na niet klimaatneutraal.

Wereld Oceanen Dag 2021 voor kitesurfers

Dit kan je als kitesurfer doen

Misschien willen we zover gaan dat we én verantwoordelijkheid nemen voor ons eigen gedrag én plezier willen hebben door te kitesurfen. We sommen een aantal goede gewoontes op voor kitesurfers. Want natuurlijk is het niet alleen op 8 juni wereld oceanen dag maar elke dag en sessie iets om bij stil te staan.

  • Stop met wegwerpplastic als rietjes, plastic drinkflesjes, schoonmaakdoekjes, wegwerpplastic etc.
  • Laat geen rommel (plastic etc.) achter op het strand. Maar ook, neem actief afval en plastic mee als je het ziet liggen.
  • Respecteer de aangewezen kitesurf gebieden waarmee je ook de beschermde gebieden voor bijvoorbeeld vogels kan respecteren.
  • Respecteer tijdelijk afgezette gebieden. Bijvoorbeeld omdat er op een bepaald moment een zeldzame vogel aan het broeden is.
  • Scheid je afval thuis. Er is veel over gezegd en geschreven maar gewoon doen.
  • Kies voor duurzaam voedsel en in het bijzonder duurzame vis.
  • Consuminder en verminder je CO2 uitstoot. Doe niet alles wat natuur belastend is maar wees je bewust van je impact op de omgeving en eer en respecteer de natuur.
  • Als je kan carpoolen, doe dit dan.
  • Laat je oude kite, kiteboard, wetsuit etc. recyclen. Zo krijgt het mogelijk een tweede leven.
Gedrag en goede gewoontes kitesurfen en kitesurfers ter ere aan Wereld Oceanen Dag

We zijn benieuwd naar jullie (re)acties. Mocht je een initiatief willen ondernemen in het kader van wereld oceanen dag 2021. Wij doen mee en stellen de site beschikbaar.

Bekijk ook worldoceanday.org

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde blogs en reacties

Beach Clean-up Tour
Duotone twintip kiteboards
World Oceans Day 2021 - Kitesurfing