Surf-community raapt meer dan 100 kilo afval op. Update Beach Clean-up Tour

Beach Clean-up Tour

Tijdens de 11de etappe van de Boskalis Beach Clean-up Tour in Petten heeft de Nederlandse surf-community de handen ineen geslagen met Stichting de Noordzee, de organisator van de Beach Clean-up Tour. Verschillende partijen uit de Nederlandse surf-scene waren aanwezig om het schoonhouden van de Nederlandse stranden onder de aandacht te brengen bij surfers in ons land.

Dit bericht betreft een verslag door Olmo van Beurden van Surfreisbureau SurfaWhile over de Boskalis Beach Clean-up Tour. Wij kennen OImo van het schrijven van de #BeSafe campagne voor de KNRM. Meer daarover volgt door de KNRM. Olmo, dank voor je initiatieven!

Vanochtend om 10:00 uur gingen de eerste deelnemers van start om het strand van Petten schoon te maken. Plastic flessen, chips zakken, noten-bakjes en tal van andere items werden van het strand geraapt door in totaal zo’n 100 enthousiastelingen.

Ik heb twee zonnebrillen uit de duinen gevist -Martin uit Wijk aan Zee

Boskalis Beach Clean-up Tour

Initiatiefnemer Olmo van Beurden van het surfreisbureau SurfaWhile heeft samen met Stichting de Noordzee de beach clean-up in Petten omgetoverd tot surf-etappe. ‘’Dit idee is twee jaar geleden geboren, vorig jaar zouden we dit eigenlijk al doen maar toen kon de Tour niet doorgaan. Dat we hier vandaag in Petten staan met een aantal Nederlandse surf partijen is hartstikke mooi’’, aldus van Beurden. Naast SurfaWhile waren onder andere de Holland Surfing Association, De Jongens uit Schoorl en de stichting Surf Therapie aanwezig om deze dag te steunen en onder de aandacht te brengen bij hun eigen community.

Olmo van Beurden geeft aan: ‘’Onze stranden zien er schoon uit maar als we op een dag als vandaag alsnog ruim 100kg aan afval opruimen is dat eigenlijk te gek voor woorden. Wij als surfers zijn allemaal verbonden met het strand en zijn erbij gebaat dat het zo schoon mogelijk is. Hopelijk kunnen we deze boodschap overbrengen op iedereen die ook maar iets met surfen te maken heeft. Als Nederland zijnde kunnen we vervolgens een voorbeeld zijn in andere landen, waar stranden vaak een stuk viezer zijn dan hier en waar afval scheiden nog verre van de norm is.’’

Beach clean-ups en beach clean-up tour werkt

Dat beach clean-ups zoals de beach clean-up tour helpen is uit onderzoek gebleken. Stichting de Noordzee heeft een rapport gepubliceerd (in feb ’21) waarin blijkt dat er 27% minder afval ligt op de stranden in vergelijking met 10 jaar geleden. ‘’Hoe mooi als we dat percentage verder kunnen vergroten al zal dat alleen lukken als we er echt met z’n allen achter gaan staan. Wij doen dat voor de surfers in Nederland’’ aldus Olmo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde blogs en reacties

Wereld Oceanen Dag 2021 - Dit is wat jij kan doen
Duotone twintip kiteboards
World Oceans Day 2021 - Kitesurfing