Duotone twintip: overzicht en uitleg 12 unieke kiteboards

Duotone twintip kiteboards

Je denkt misschien waarom heeft één merk 12 verschillende twintip kiteboards. Helemaal terecht en dat dachten wij aanvankelijk ook. En dan hebben we het alleen nog maar over de als nieuw geduide Duotone 2021 twintips. Daarnaast zijn er namelijk nog 3 twintips in het assortiment. In totaal 15 dus. Maar goed, als je even verder leest over de eigenschappen wordt het direct gaaf en slaat te verbeelding toe. Verbeelding over welk kiteboard bij je past en hoe lekker je ermee zou kunnen kitesurfen. In dit kitesurfblog beknopte uitleg over de verschillende Duotone twintip kiteboards per vaarstijl.

Vaarstijlen twintips

Je wilt een kiteboard dat past bij je niveau en je vaarstijl. Er zijn grofweg vier vaarstijlen voor het kitesurfen met een twintip. Hieronder in het kort nog eens uitgelegd.

  • Freeride: allemans kiteboard voor leuke sessies om mee te doen waar je op dat moment zin in hebt.
  • Freestyle: radicaler knallen, hoge en verre sprongen en op druk en snelheid trucs uitvoeren.
  • Wakestyle: met vaste boots en enorm druk radicale trucs uitvoeren en eventueel over sliders en kickers gaan.
  • Light wind: speciale twintips – groot, breed en vlak – voor weinig wind om vooral heerlijk mee te cruisen.

Bekijk gerust het uitgebreide item over kiteboards en waarvoor de verschillende kiteboards geschikt zijn. Eventueel bekijk je ook welke maat twintip kiteboard geschikt is voor je.

Duotone 2021 twintips per vaarstijl

Freeride Duotone twintips

Duotone Select SLS

De Select SLS is een zogenoemde performance freeride kiteboard. Een alleskunner. Duotone prijst dit kiteboard aan als het beste kiteboard ter wereld dat wederom is verbeterd. SLS staat voor Strong, Light, Superior en wordt door Duotone gedefinieerd als de top als het gaat om kites en kiteboards. Elke SLS duidt dat Duotone in dat kiteboard of die kite de nieuwe technologieën heeft toegepast. De Select SLS is zodoende licht, snel, direct en genereerd veel pop voor een freeride board. Het is ook een kiteboard om scherpe bochten mee te draaien op vlak water en in de golven. Daarbij is het een vrij vlak kiteboard waardoor het ook bij minder wind snel op gang komt.

Duotone Select SLS kiteboard
Duotone Select SLS kiteboard

Duotone Select twintip

De Select is net als de Select SLS een freeride kiteboard. Deze ‘normale’ Select is iets zwaarder en iets minder stijf dan den Select SLS. Ook goedkoper en zodoende zijn er andere technologieën toegepast dan bij de SLS. De Select staat voor betrouwbaar, vergevingsgezind en ongecompliceerd. Door de mono concaaf aan de onderzijde van het kiteboard kan deze met minder grote vinnen gevaren worden. De concaaf zorgt immers voor goede grip op het water.

Duotone Select kiteboard

Duotone Soleil SLS twintip

De Soleil SLS is een kiteboard speciaal voor dames en wordt door Duotone dezelfde scores toegedicht als de Select SLS. 100% geschikt voor freeride, zeer geschikt voor freestyle en tevens bovengemiddeld geschikt voor uitgehaakte freestyle trucs. Zoals bij de Select SLS iets uitgebreider uitgelegd staat SLS voor Strong, Light, Superior en wordt door Duotone gedefinieerd als de top als het gaat om kites en kiteboards. De Soleil SLS is minder stijf dan een Select SLS en komt in andere maten en natuurlijk een print specifieker voor dames. Zo is de Soleil SLS ook smaller dat over het algemeen fijner is voor dames dan een heel breed kiteboard. Met minder gewicht en een kleinere maat voet is een smaller kiteboard makkelijker te kanten en een flexibel kiteboard beter te controleren.

Duotone Soleil SLS kiteboard
Duotone Soleil SLS kiteboard

Duotone Soleil twintip voor dames

De Soleil is een kiteboard speciaal voor dames en wordt door Duotone dezelfde scores toegedicht als de Select. Zeer geschikt voor freeride, bovengemiddeld geschikt voor freestyle en geschikt voor uitgehaakte freestyle trucs. Deze ‘normale’ Soleil is iets zwaarder en iets minder stijf dan den Soleil SLS. Ook goedkoper en zodoende zijn er andere technologieën toegepast dan bij de SLS. De Soleil is een flexibel kiteboard. De Soleil is ook smaller dan veel andere kiteboards en dat is over het algemeen fijner voor dames dan een heel breed kiteboard. Met minder gewicht en een kleinere maat voet is een smaller kiteboard makkelijker te kanten en een flexibel kiteboard beter te controleren. Daarnaast is de print van het board iets meer gericht op dames.

Duotone Soleil twintip kiteboard voor dames

Duotone Gonzales

De Gonzales wordt omschreven als een perfect kiteboard voor beginners om je kitesurf carrière mee te beginnen. Dat kunnen wij beamen omdat we dit kiteboard zelf ook gebruiken als we kitesurfles geven. Daarnaast kunnen we tevens beamen dat dit kiteboard zelfs voor gevorderden een heel fijn kiteboard is. De Gonzales is redelijk flexibel en heeft een concaaf aan de onderzijde. Dit maakt de Gonzales heel vergevingsgezind en dit geeft veel vertrouwen bij alles wat je doet op het water. Het board is ook redelijk rond en heeft flexibele uiteinden. Dit maakt het board heerlijk om bochten mee te maken. Onze persoonlijke mening is dat de Gonzales ook voor de gemiddelde kitesurfen een heerlijk kiteboard kan zijn.

Duotone Gonzales kiteboard
Duotone Gonzales kiteboard

Freestyle Duotone twintips

Duotone Jamie SLS

Een performance freestyle board in de SLS-uitvoering. SLS staat voor Strong, Light, Superior en wordt door Duotone gedefinieerd als de top als het gaat om kites en kiteboards. De Jamie SLS is redelijk stijf en genereert zodoende goede pop en controle op hoge snelheid. Het carbon erin maak het kiteboard nog explosiever. De flexibele tips ondersteunen desondanks zachte landingen. Dit is ook het board waar we onze Lasse Walker op zien varen en dat bevestigt daarmee direct voorgaande statements.

Duotone Jamie SLS

Duotone Jamie

De Jamie wordt ook wel de ‘godfather’ van alle twintips genoemd. Dit klopt wel een beetje want wij hebben zo’n 15 jaar geleden al superveel plezier gehad met de Jamie. Hij is zowel voor de freestyle als voor de freeride vaarstijl te gebruiken. Natuurlijk heeft Duotone de Jamie flink verbeterd ten opzichte van destijds. De Jamie is een stijf kiteboard door het carbon web dat erin is verwerkt. De Jamie tordeert ook makkelijk en dit geeft hem samen met de channels veel grip aan de hielzijde. Ook ondersteunt dit zachte landingen. Daarnaast wordt de Jamie geprezen om zijn snelheid. Het is een actief kiteboard dat je lekker snel kan varen.

Duotone Jamie kiteboard
Duotone Jamie kiteboard

Wakestyle Duotone Twintips

Duotone Gambler

Een wakestyle / slider park kiteboard niet alleen beschreven als voor gebruik met een kite maar ook via de kabel achter een boot of op een kabelbaan. De Gambler is wat ronder kiteboard en daardoor echt een board om bochten mee te draaien en zelf golven mee te maken. Ook is er speciale aandacht is geschonken aan de rails. Die moet veel kunnen hebben. Bijvoorbeeld door het schrapen over sliders, schansen en andere funpark objecten. De Gambler is gemiddeld stijf en bijna vanzelfsprekend gevaren met vaste boots.

Duotone Gambler kiteboard
Duotone Gambler kiteboard

Duotone TS Hadlow SLS

Een freestyle kiteboard goed voor in- en uitgehaakte trucs. Het board zou extreem goede grip op het water hebben vanwege diepe channels en zijn stijfheid. SLS staat voor Strong, Light, Superior en wordt door Duotone gedefinieerd als de top als het gaat om kites en kiteboards. Niet voor niets dat de Team Series SLS gepromoot wordt door niemand minder dan Aaron Hadlow die recent nog een podiumplek behaalde op de Big Air Kiteboarding League 3rd edition Cape Town.

Duotone Team Series Hadlow SLS kiteboard

Lightwind Duotone twintips

Duotone Ultraspike SLS

De Ultraspike SLS is Duotone’s absolute topboard voor weinig wind. SLS staat voor Strong, Light, Superior en wordt door Duotone gedefinieerd als de top als het gaat om kites en kiteboards. De Ultraspike SLS is 165 cm lang en 47,5 breed. Een flink kiteboard dus. Echter, hij is zo licht en de specificaties zijn zo goed dat de Ultraspike SLS ook een ultiem kiteboard is voor de beginnende kitesurfen die later vooral met weinig wind wil cruisen. Duotone geeft de Ultraspike SLS tevens de vaartijl High Performance Freeride mee en op de website laat Lasse even zien wat er allemaal mee kan. Natuurlijk lukken trucs er ook op, maar heerlijk ongecompliceerd cruisen bij weinig wind en af en toe een leuke truc, daar is de Ultraspike SLS voor ontworpen.

Duotone Ultraspike Lightwind kiteboard
Duotone Ultraspike Lightwind kiteboard

Duotone Spike SLS

De Spike SLS wordt geclassificeerd als een High Performance Freeride en Lightwind kiteboard. De Spike SLS is 153 cm lang, 46,5 cm breed en weegt nog geen 3 kilo. SLS staat voor Strong, Light, Superior en wordt door Duotone gedefinieerd als de top als het gaat om kites en kiteboard en dat zie je direct terug in onder andere het lichte gewicht. De Spike SLS is redelijk vlak en komt daardoor snel en makkelijk op gang. De grootte van de Spike SLS zorgt ervoor dat je gegarandeerd als een van de eerste kan varen met je twintip. Bij meer wind in combinatie met een kleinere kite is dit een board om ook heerlijk je trucs mee te kunnen doen en verder uit te bouwen.

Duotone Spike SLS kiteboard
Duotone Spike SLS kiteboard

Duotone Spike

De Spike is net als zijn SLS-broer 153 cm lang en 46,5 cm breed. Ook voorzien van zeer goed en doordacht ontwerp en degelijke constructie maar niet zoals de SLS. Daarmee is hij bijna 500 gram zwaarder. Daarentegen is de prijs is een stukje lager. De Spike is redelijk vlak en komt daardoor snel en makkelijk op gang. De grootte van de Spike zorgt ervoor dat je gegarandeerd als een van de eerste kan varen met je twintip. Ook met de Spike kunnen trucs gedaan worden. Geen punt. Hij krijgt hiervoor iets mindere scores toebedeeld maar omdat het board zo vergevingsgezind is zouden wij er direct een dikke backroll mee maken. 100% Ook is het board flexibel waardoor we de backroll gegarandeerd lekker zacht landen. Fijn voor de knieën.

Duotone Spike kiteboard
Duotone Spike kiteboard

Aandacht het klimaat

Het produceren van kites, kiteboards, barren, en kitesurf accessoires zal altijd impact op de omgeving hebben. Duotone streeft er echter naar naar om de impact zo klimaatneutraal te maken. Duotone neemt dit al jaren heel serieus en kijkt zodoender verder dan alleen naar grondstoffen en het vergroenen van het productieproces. Zo wordt ook gelet op transportroutes, het recyclen van materiaal en het leveren van een bijdrage aan organisaties die initiatieven ontplooien tegen de opwarming van de aarde. Dat Duotone dit heel serieus neemt kan je lezen in de doelstelling van het Save our Playgrounds programma.

SLS heeft een prijs

SLS staat voor Strong, Light, Superior en wordt door Duotone gedefinieerd als de top als het gaat om kites en kiteboards. Elke SLS duidt dat Duotone in dat kiteboard of die kite de nieuwe technologieën heeft toegepast. En dat heeft logischerwijs ook een prijskaartje. Zo is een SLS kiteboard circa 400 Euro duurder dan een niet SLS versie van hetzelfde type kiteboard.

12 twintips helemaal zo gek niet

We hadden de behoefte om de Duotone kiteboards te verkennen. Met name de Dutone twintips. Dit hebben we gedaan en zo hebben we je uitleg kunnen geven over deze kiteboards en hun belangrijkste eigenschappen. We hebben er 12 uitgelegd. Duotone heeft de 12 kiteboards ingedeeld in vaarstijlen. Natuurlijk kan je met een kiteboard ingedeeld als freestyle board ook freeriden. De eigenschappen zijn echter zo neergezet zodat het verschil goed te zichtbaar is en dat merk je ook op het water. Als wij het lezen en de video’s en foto’s bekijken gaat ons bloed sneller stromen. Prachtige kiteboards en voor ieder wat wils. En dan is een keuze uit 12 kiteboards toch ineens weer heel logisch.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde blogs en reacties

North Orbit 2023 review
North Reach 2024 review
Review van de Decathlon boardbag