Neopreen jas – Review Aurora Neoprene Jacket van 9 BFT

Neopreen jas
Kitesurfen in de maanden dat het kouder wordt. Kies de juiste dikte wetsuit. Eventueel met een windjack of neopreen jas...

Afgelopen wintermaanden heb ik een aantal maal gekitesurft met een neopreen jas over mijn wetsuit. De Aurora Neoprene Jacket van 9 BFT. In dit kitesurfblog gaan we in op isolatie en de werking van het gebruik van lagen. Daarna lees je mijn bevindingen in een review na ongeveer 10 kitesurf sessies in de kou met de Aurora Neoprene Jacket van 9 BFT.  

Koukleum of niet?

Ik ga niet stoer doen maar denk dat ik mag stellen dat ik het niet snel koud heb. Natuurlijk draag ik ook schoentjes in de winter. Ik geloof niet dat je zonder kan zodra de watertemperatuur onder de 10 graden duikt. Dit is vaak begin december. Maar met handschoenen en een cap zie je mij niet snel of eigenlijk nooit op het water. Ik zou vooral in de koude maanden wel speciale oordoppen moeten dragen om het risico op een surfersoor tegen te gaan. Een neopreen jas leek mij voorheen omslachtig. Inmiddels hoort deze bij mijn vaste kitesurf uitrusting.

Een neopreen jas leek mij voorheen omslachtig. Inmiddels hoort deze bij mijn vaste kitesurf uitrusting.

Storm Bella (hele filpmje) aan zee met ontzettend guur weer. Voor het eerst een neopreen jas aan en dat was geen overbodige luxe.

Beste isolatie kitesurfers

3 lagen systeem buitensporters

Buitensporters weten hier alles van en het 3 lagen systeem is nog steeds populair. De basis laag zorgt voor het afvoeren van vocht en houdt de huid zo droog mogelijk. De tussenlaag zorg voor opvolgend transport van het vocht naar buiten en voor isolatie. De tussenlaag zou een stilstaande laag met lucht om het lichaam moeten zijn die warm wordt en zodoende een behaaglijk gevoel geeft. De buitenste laag beschermt tegen weer, wind en de kou. Bijvoorbeeld tegen de keiharde werkelijkheid van de stralingskoude, de zogenoemde wind chill factor die de gevoelstemperatuur duidt op basis van windkracht en temperatuur.  

Lagen systeem kitesurfers

Waar we vroeger in de kou met dubbele wetsuits het water op gingen om zo extra lagen en dus isolatie te creëren, is dit niet meer van deze tijd. De beste wetsuits zijn tegenwoordig zo goed dat ze te beschouwen zijn als een soort hybride onderkleding en wetsuit in één. Door de combinatie van een lining en verschillende soorten hoogwaardig materiaal, soms zelfs grafeen, zijn de beste wetsuits opgebouwd uit een combinatie van lagen. Een lining is te herkennen aan een vachtje aan de binnenkant. Dit is bedoeld om je lichaam lekker warm te houden.

De beste wetsuits zijn tegenwoordig zo goed dat ze te beschouwen zijn als een soort hybride onderkleding en wetsuit in één.

Neopreen jas werkt 100%

Ik heb de nieuwe Aurora Neoprene Jacket van 9 BFT afgelopen winter gebruikt. Het werkt 100%. Op de koudste dagen nog een jas over je wetsuit maakt je sessie een stuk aangenamer. Normaal voel ik op koude dagen de stralingskoude op mijn wetsuit. De buitenkant van de wetsuit is dan ook ijskoud. Met een jas over je wetsuit heb je toch een extra laag waardoor de laag tussen de wetsuit en de jas warmer aanvoelt. Je voelt dit pas goed als je de jas uitdoet. Dan voelt het op de borst en bij de nek direct een stuk kouder aan.

Update 2022: bekijk ook onze review van de vernieuwde Intense Gold 3 mm. neopreen hoodie.

Neopreen jas

Review Aurora Neoprene Jacket

Dit zijn mijn bevindingen van de 9 BFT Aurora neopreen jas:

 • Het is een neopreen jas van 3 mm dik die bovendien erg flexibel is. Zo beperkt de jas minimaal in bewegingsvrijheid.
 • De jas heeft tevens een hoge kraag en flinke capuchon. Op het moment dat ik de kraag goed afsluit met de rits en het klittenband dan voelt de omgeving rond de nek een stuk warmer en comfortabeler aan.
 • De capuchon heb ik enkele malen kort half opgedaan tijdens flinke buien. Verder heb ik deze niet gebruikt en dan blijft er al snel water in staan dat je af toe hoort klotsen. Misschien kunnen daar nog wat gaatjes in gemaakt worden zodat het water eruit kan lopen.
 • Qua afwerking voldoet de neopreen jas goed. De jas heeft een opening op hoogte voor een trapezehaak. Zo kan je met je trapeze onder de jas gemakkelijk je trapezehaak gebruiken. Natuurlijk is dit niet zo overzichtelijk als zonder jas. Ik moest ook even goed checken dat mijn leash en daaraan gekoppelde safety goed vindbaar bleef.
 • Met een zittrapeze, die doe ik nog weleens aan met storm, heb ik de jas ook gebruikt. Dan moet de haak onder de jas door. Dit was geen probleem.
 • De jas is na zo’n tien keer gebruikt te zijn nog 100% in orde. Dit terwijl ik niet zomaar wat rakjes heen en weer vaar. De kwaliteit van het neopreen en de naden acht ik daarom goed.
 • Het was even verkennen welke maat ik nodig zou hebben. Mijn maat neopreen jas is XL. Ik ben 1.88 cm lang en weeg circa 87 kilo. Voor mij is de maat XL precies goed. Ik zou met deze maat mijn trapeze zowel over de jas kunnen dragen als eronder. Normaal heb ik qua jas een L en nu dus een maatje groter.
 • Een groot voordeel is dat de jas er in felle kleuren is. Daardoor val je in geval van nood beter op. Ook zitten er reflecterende stroken op de jas. Natuurlijk moet je er niet vanuit gaan dat bij problemen zo’n jas je red. Dat is schijnveiligheid. Toch vind ik het fijn om tijdens de koude maanden extra op te vallen.

Mocht jij ook de Aurora Neoprene Jacket van BFT of een andere jas gebruiken over je wetsuit. Laat dan gerust je bevindingen en / of aanvulling weten.

6 reacties

 1. Stiknaden waren bij mij erg ruk. Na 1 surfsessie was er al een heel stuk losgekomen aan de kap. Afwikkeling met service was goed in de zin van dat ik een nieuwe toegestuurd kreeg. Helaas had deze op 2 plekken al onderbroken stiksels. Een had gewoon niet gepakt de ander had losgelaten. Blijkbaar niet opgevallen bij de kwaliteitscontrole. Service vond het maar vreemd (ik controleer ze allemaal zelf werd er geschreven). Probleem was met naald en draad snel opgelost al is dat niet iets dat je direct wilt doen bij aanschaf. Verder helemaal eens met de review. Vind het echt een fijn ding al zit het gat voor de hook erg laag.

 2. Heel eerlijk? Mooie, warme, comfortabele, goed afgewerkte jas maar onbegrijpelijk dat het gat voor de trapezehaak te hoog is geplaatst. Die zit niet net onder m”n ribben maar laag voor de buik. Dat maakt ‘m oncomfortabel omdat de jas continu de trapeze omhoog loopt te trekken. Eerst weten we dat aan een te kleine maat (info op de site klopte niet). Maar ook de XL kende dat probleem. Daarom is ‘ie terug gegaan. Ik vond van een ander merk een mooie jas waar het gat voor de trapezehaak wel op een logische plek zat. Voor mensen die de jas over de trapeze willen dragen vind ik dit echt een gemiste kans van 9Bft.

  1. Dank voor je reactie. Ik kitesurf meestal met de Mystic Warrior trapeze. Dit gaat goed zoals op de foto te zien. Mag ik vragen welke trapeze je gebruikt hebt? Dat is vast handig om te weten voor anderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde blogs en reacties

North Orbit 2023 review
North Reach 2024 review
Review van de Decathlon boardbag