Neopreen hoodie review. 9 Beaufort Intense 3 mm hoodie gold

Neopreen hoodie review
Bekijk en lees de review van de Intense 3 mm neopreen hoodie van 9 BFT.

Met een noordoostenwind en ongeveer 5 graden was het begin april ijzig koud aan zee. Het was thuis al koud, laat staan aan zee. Toch hadden we veel zin in een lekkere kitesurfsessie. Zo gezegd, zo gedaan. We gingen naar kitesurfspot Ouddorp dat met schuin aanlandige wind en een prima winterspot is bij noordoostenwind. Het was een goede dag voor het testen van de nieuwe Intense Gold wetsuit hoodie van 9 Beaufort (9 BFT). Daar was het koud genoeg voor. Bekijk deze neopreen hoodie review. We beginnen met wat achtergrond over isolatie en de werking van gebruik van lagen.

Koukleum of niet?

Ik ga niet stoer doen maar denk dat ik mag stellen dat ik het niet snel koud heb. Natuurlijk draag ik ook schoentjes in de winter. Ik geloof niet dat je zonder kan zodra de watertemperatuur onder de 10 graden duikt. Dit is vaak begin december. Maar met handschoenen zie je mij eigenlijk nooit op het water. Een neopreen muts gebruik is sinds kort maar ik hou er niet van als mijn gehoor wordt beperkt. De muts heb ik daarom alleen op als het rustig is op het water. Ik zou vooral in de koude maanden wel speciale oordoppen moeten dragen om het risico op een surfersoor tegen te gaan. Een neopreen jas leek mij voorheen omslachtig. Inmiddels hoort deze bij mijn vaste kitesurf uitrusting voor het kitesurfen op de koudste dagen van de dagen.

Heerlijk sportmoment op het water mede dankzij de neopreen hoodie. “Pompen met die benen…”

Beste isolatie kitesurfers

3 lagen systeem buitensporters

Buitensporters weten hier alles van en het 3 lagen systeem is nog steeds populair. Het werkt als volgt. De basis laag zorgt voor het afvoeren van vocht en houdt de huid zo droog mogelijk. De tussenlaag zorg voor opvolgend transport van het vocht naar buiten en voor isolatie. De tussenlaag zou een stilstaande laag met lucht om het lichaam moeten zijn die warm wordt en zodoende een behaaglijk gevoel geeft. De buitenste laag beschermt tegen weer, wind en de kou. Bijvoorbeeld tegen de keiharde werkelijkheid van de stralingskoude, de zogenoemde wind chill factor die de gevoelstemperatuur duidt op basis van windkracht en temperatuur.  

Lagen systeem kitesurfers

Waar we vroeger in de kou met dubbele wetsuits het water op gingen om zo extra lagen en dus isolatie te creëren, is dit niet meer van deze tijd. De beste wetsuits zijn tegenwoordig zo goed dat ze te beschouwen zijn als een soort hybride onderkleding en wetsuit in één. Door de combinatie van een lining en verschillende soorten hoogwaardig materiaal zijn de beste wetsuits opgebouwd uit een combinatie van lagen. Een lining is te herkennen aan een vachtje aan de binnenkant. Dit is bedoeld om je lichaam lekker warm te houden.

De beste wetsuits zijn tegenwoordig zo goed dat ze te beschouwen zijn als een soort hybride onderkleding en wetsuit in één.

Neopreen hoodie werkt 100%

Zoals gezegd testte ik de nieuwe Intense hoodie van 9 BFT. Dit is een 3 mm wetsuit hoodie die over een wetsuit gedragen wordt. Het werkt 100%. Op de koudste dagen nog een jas over je wetsuit maakt je sessie een stuk aangenamer. Normaal voel ik op koude dagen de stralingskoude op mijn wetsuit. De buitenkant van de wetsuit is dan ook ijskoud. Met deze sweater over je wetsuit heb je toch een extra laag waardoor de laag tussen de wetsuit en de sweater warmer aanvoelt. Je voelt dit pas goed als je de sweater uitdoet. Dan voelt het op de borst en bij de nek direct een stuk kouder aan.

Neopreen hoodie review: 9 Beaufort Intense 3 mm Gold

Neopreen hoodie review: 9 BFT Intense 3 mm

Dit zijn mijn bevindingen van de 9 BFT Intense neopreen hoodie:

  • De extra laag voelt direct heerlijk warm en comfortabel aan. De hiervoor omschreven stralingskoude is een stuk minder. De Intense heeft ook een soort vacht aan de binnenzijde. 9 BFT noemt het een ‘heat sheald’ die zorgt voor extra isolatie.
  • Het is een neopreen hoodie van 3 mm dik die nog flexibeler is dan zijn voorganger. Er zit veel rek in de stof waardoor hij goed aansluit maar niet beklemmend zit of aanvoelt. Zo beperkt de jas, in tegenstelling tot wat ik had verwacht, minimaal in bewegingsvrijheid.
  • Omdat er zoveel rek in de stof zit ging het aan- en uittrekken van de neopreen hoodie prima. Geen gehannes. Ik heb een heel ritueel met mijn heuptrapeze om te voorkomen dat hij omhoogschuift tijdens een sessie: thuis natmaken, aandoen bij de auto, voordat de kite de lucht ingaat nog eens aansnoeren etc. De neopreen hoodie moet in mijn geval dan nog even uit op het strand. Dit ging echter prima en zegt wederom iets over hoeveel stretch de hoodie heeft.
  • Met mijn 1.88 meter lang en gewicht van ongeveer 85 kilo heb ik maat L getest. Deze zat als gegoten. Ook met wat kilootjes meer of met mijn dunne impactvest eronder zou een L nog goed zitten.
  • De neopreen hoodie heeft een niet al te hoge kraag. Dat is fijn omdat je kin dan niet schuurt tegen de kraag. Deze zogenoemde ‘gold’ versie heeft ook een capuchon met gaatjes erin voor het afwateren.
  • De koortjes van de capuchon zijn lang en natuurlijk in te korten naar wens. Mijn insteek was mijn neopreen muts niet te gebruiken en in plaats daarvan de hoodie van de wetsuit sweater te gebruiken. Zoals te zien in de video was dit geen succes. Daarvoor zou 9 BFT nog wat kunnen opsteken van technische buitensport jassen. Deze hebben meer afstelmogelijkheden van de capuchon wat de neopreen hoodie wat mij betreft perfect zou maken.
  • De verdere afwerking van de neopreen hoodie vind ik erg goed. De ‘gold’ versie is afgewerkt met gouden details en reflecterende delen.
  • Er is ook een versie in feloranje. Daarmee val je in het kader van zichtbaarheid en vindbaarheid in nood nog beter op. Natuurlijk moet je er niet vanuit gaan dat bij problemen zo’n jas je red. Dat is schijnveiligheid. Toch is goed om juist tijdens de koude maanden extra op te vallen.
  • De hoodie heeft een opening op hoogte voor een trapezehaak. Deze was voor mij perfect bij het gebruik van een heuptrapeze. Zo kan je met je trapeze onder de jas gemakkelijk je trapezehaak gebruiken. Natuurlijk is dit niet zo overzichtelijk als zonder jas. Ik moest ook even goed checken dat mijn leash en daaraan gekoppelde safety goed vindbaar bleef.
Zeer geslaagde neopreen hoodie review met de Intense 3mm van 9 BFT.

Conclusie 9 BFT Intense 3 mm neopreen hoodie review

Mede dankzij de Intense van 9 BFT heb ik een heerlijk sportmoment gehad op zee op een echt koude dag. De extra laag werkt echt! Wat opvalt is de enorme rek van de hoodie waardoor hij mij zit als gegoten en makkelijk uit en aan te doen is. Daarnaast is de afwerking goed. Dat is te bekijken in deze neopreen hoodie review. Natuurlijk kan ik daar pas echt over oordelen na meer sessies. Echter, de eerste indruk en ervaring is veelbelovend. Als laatste zie ik, kritisch als ik ben en zoals genoemd, nog verbetering voor 9 BFT voor de capuchon zodat deze ook als muts te gebruiken is.

Mocht jij ook de Intense 3 mm neopreen hoodie van 9 BFT of een andere jas gebruiken over je wetsuit. Laat dan gerust je bevindingen en / of aanvulling weten.

2 reacties

  1. Vooral de oranje is mooi opvallend. De cap is eigenlijk alleen voor op het strand. En ik heb nog een extra opening aan de zijkant gemaakt voor m’n leash. Deze jas is zeker icm een goed winterpak extreem warm. En je hebt geen geklapper zoals bij een windjack. De pasvorm is echt goed, hij zit goed strak, zonder hinder in bewegingsvrijheid. Helaas zijn de koude dagen wel weer voorbij .. op naar volgend seizoen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde blogs en reacties

kitesurfen maart nederland
Kitesurfen op zee leren
Kitesurfen februari. Of toch maar gaan snowkiten of ijskiten?