Kitesurf-uitrusting

Kitesurf-uitrusting, trapezes, wetsuits, neopreen schoenen en caps
Je hebt tijdens je kitesurf-lessen vast al ervaren dat kitesurf-uitrusting superbelangrijk is. Zonder trapeze kan je eigenlijk niets en een warm wetsuit is geen overbodige luxe. Daarnaast biedt kitesurf-uitrusting ook bescherming. Zonder neopreen schoentjes kan je op sommige kitesurf-locaties eigenlijk niet het water op. En een wetsuit met lange pijpen en mouwen beschermt de armen en benen tegen schuurplekken van het zand.

kitesurf-uitrusting-trapeze-wetsuit-neopreen-schoenen
Kitesurf-uitrusting: trapezes, wetsuits, schoenen, handschoenen en caps.

Kitesurf-trapezes
Kitesurf-trapezes zijn er in verschillende soorten en maten. De juiste kitesurf-trapeze zou als een meetkostuum aan moeten voelen: een verlengstuk van je lijf. Daarom is het belangrijk een kitesurf-trapeze te passen. In kitesurf-shops kan je eigenlijk altijd met de kitesurf-trapeze aan hangen aan een bevestigingspunt alsof je aan de kitesurf-kite hangt. Zodoende kan je de verschillen voelen en bekijken welke kitesurf-trapeze bij jou past. Meest belangrijk is dat de haak niet omhoog komt als je in de kitesurf-trapeze hangt. Dit kan vervelend zijn voor je ribben of borsten.

kitesurf-uitrusting-trapeze-wetsuit-rug-waist
Rug kitesurf-trapeze

Heup/ Rug kitesurf-trapeze
Een heup/rug kitesurf-trapeze heeft een hoog steunpunt en biedt het meeste bewegingsvrijheid. Je benen zijn bijvoorbeeld helemaal vrij en dat is fijn. Een heup trapeze zit strak om je middel ter hoogte van je navel. De kracht van de kite wordt zo omgezet tot trekkracht op je middel. Dit vergt veel van je core en buikspieren.

Een heuptrapeze past goed bij de kitesurfers die van de kitesurf-vaarstijl freestyle houden. Dit is waar het kitesurfen mee begint voor de beginnende kitesurfer. De freeride kitesurf-vaarstijl staat voor een leuke ongecompliceerde kitesurf-sessie waarbij de kitesurfer doet waar hij op dat moment zin in heeft. Dit kan van alles zijn: van lekker cruisen, door de branding kitesurfen en wat golfjes proberen te breken, lekker springen tot gave trucjes doen. Ook in de golven is een heup/rug kitesurf-trapeze fijn.

kitesurf-uitrusting-trapeze-wetsuit
Zit kitesurf-trapeze

Zit kitesurf-trapeze
Een zit kitesurf-trapeze wordt als een broekje aangetrokken waarbij er banden om de benen zitten die zijn gekoppeld aan de trapeze op de heupen. Een kitesurf zit trapeze geeft voor ondersteuning en kan feitelijk niet omhoogschuiven. De haak zit een stuk lager dan bij een rug trapeze. Door dit lagere zwaartepunt kan je echt in de trapeze hangen en dit is comfortabel als je vooral wilt cruisen. Heerlijk. Een zit kitesurf-trapeze is ook minder blessuregevoelig voor bijvoorbeeld de rug dan een heuptrapeze die feitelijk continue aan de rug trekt.

Welke kitesurf-trapeze past bij jou?
Als beginnende kitesurfen hoef je niet per definitie te beginnen met een zit trapeze. Maar als je voornamelijk van plan bent om te gaan cruisen, dan kan een heup-trapeze wel heel comfortabel zijn. Je hangt echt in de trapeze en dat geeft veel rust aan de rug.

Wetsuit
We hebben een aantal warme zomers achter de rug.

kitesurf-uitrusting-trapeze-wetsuit-neopreen-repareren-lijmen
Neopreen kitesurf-wetsuit

Daardoor zijn er kitesurf-dagen geweest waarop zonder neopreen wetsuit gekitesurft kon worden. Deze zijn echter veelal op een hand te tellen. Zonder neopreen wetsuit koel je heel snel af in het koude water van Nederland. Neopreen kitesurf-wetsuits zijn er in veel verschillende soorten en maten. Hoe dikker, hoe warmer maar de kwaliteit van neopreen verschilt enorm. Een algemene indicatie is dat je in de zomer met een wetsuit van 4/3 mm goed uit de voeten. In het voor- en najaar heb je een 5/4 mm nodig en in de winter nog dikker, bijvoorbeeld 5/5 mm of zelfs 6/4/3 mm. Lees meer uitleg en welke dikte wetsuit je nodig hebt in welk jaargetijde.

Een neopreen wetsuit biedt ook bescherming. Dus als je nog regelmatig een buikschuivertje in de branding of over het strand maakt is een wetsuit met lange pijpen en mouwen geen overbodige luxe. Mocht je een gat hebben in je neopreen wetsuit, dan kan je dit vaak nog repareren met speciale neopreen lijm.

Handschoenen en een cap
Kitesurf-handschoenen heb je nodig als het echt koud wordt. Ditzelfde geldt voor een cap. Bijvoorbeeld als je gaat kitesurfen met een schrale wind uit het noorden in de winter en het is rond de 4 graden. Dit zijn de momenten dat enkele kitesurf-fanatiekelingen nog het water op gaat. De rest blijft lekker thuis op de bank of met een kop warme chocolademelk met slagroom in het restaurant. Er zijn speciale neopreen kitesurf-handschoenen te koop: met een dunne neopreenlaag in de handpalmen zodat het bar gevoel zo goed mogelijk blijft. Let er bij een cap op dat je je zintuig gehoor gedeeltelijk afsluit van de omgeving. Wees je daarvan bewust en blijf goed om je heen kijken.

kitesurf-uitrusting-neopreen-schoenen-repareren-lijmen
Neopreen kitesurf-schoen

Schoenen (neopreen)
Neopreen kitesurf-schoenen zijn geen overbodige luxe in de herfst, winter en lente. Als het de tijd van het jaar is om weer met schoentjes te varen, is het altijd weer even wennen. Niets evenaart immers het kitesurfen met blote voeten. Daarnaast moet je als je met schoentjes gaat kitesurfen je voetbanden ook even wat groter zetten. Kitesurf-schoenen zijn een absolute must als de ondergrond veel schelpen, stenen en bijvoorbeeld koraal bevat.

We hopen je op weg te hebben geholpen met informatie over kitesurf-uitrusting, trapezes, wetsuits, neopreen schoenen en caps.

Interessant? Deel dit met anderen...
FacebookTwitterPinterestLinkedIn