Surfersoor – Zo voorkom je een surfers ear

Surfersoor voorkomen

Een surfersoor, ook wel exostose genoemd, klinkt misschien een beetje vreemd of suf, maar het bestaat echt. Door de daling van de temperatuur, denk aan de herfst en winter, in combinatie met wind langs je oren bestaat de kans dat er botgroei ontstaat in je oren. Dit kan vervelende gevolgen hebben.

Surfersoor vaak te laat ontdekt

Je merkt in het beginstadium weinig tot niks van een surfersoor, ook wel zwemmersoor genoemd. Pas bij een verstopping van 80% of meer gaan er klachten c.q. symptomen ontstaan. Operatieve verwijdering van het bot kan onontkoombaar worden.

surfersoor

Een ‘surfers ear’ kan ontstaan wanneer je gehoorgang veelvuldig wordt blootgesteld aan koud water in combinatie met wind.

Oren bedekken

We zien steeds meer kitesurfers die in de winter en koude maanden hun oren bedekken. Dit kan met een neopreen cap of muts of met speciale oordoppen. Een cap wordt vaak alleen gedragen als het echt koud is. Terwijl het risico op een surfoor ook in het voor- en najaar aanwezig is. Het gebruik van speciale oordoppen is dan het advies.

Speciale oordoppen

Dan nog iets meer informatie over de speciale oordoppen die een surfersoor moeten helpen voorkomen. Ze laten geluid door maar voorkomen dat er zand en herhaaldelijk koud zeewater in je oor komt. Zoals te zien op het plaatje kan je ze zo configureren dat ze passen bij jouw oorschelp. Het touwtje zorgt dat je ze niet snel kwijtraakt. Toch zien we ze regelmatig compleet of in delen op het strand of de parkeerplaats. Dat is ons ook overkomen. Borg ze dus goed bij gebruik zodat je ze niet kwijtraak. Ze zijn te koop bij de meeste kitesurfwinkels.

Surf Ears 3.0 voor kitesurfers
Voorbeeld van oordoppen zoals te koop bij veel kitesurfwinkels.

Surfoor: beter voorkomen dan genezen

Als het gaat om het voorkomen van een surfersoor moet je handelen als er nog niets aan de hand is. Geen reden tot paniek, maar voorkomen is nog steeds beter dan genezen. Doe er je voordeel mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *