Surfersoor – Zo voorkom je een surfers ear

Surfersoor voorkomen

Een surfersoor, ook wel exostose genoemd, klinkt misschien een beetje vreemd of suf, maar het bestaat echt. Door de daling van de temperatuur, denk aan de herfst en winter, en de wind langs je oren is er kans dat er botgroei ontstaat in de oren. Dit kan vervelende vervolgen hebben.

Surfersoor vaak te laat ontdekt

Je merkt in het beginstadium weinig tot niks van een surfersoor, ook wel zwemmersoor genoemd. Pas bij een verstopping van 80% of meer gaan er klachten c.q. symptomen ontstaan. Operatieve verwijdering van het bot kan onontkoombaar worden. Een surfers ear kan ontstaan wanneer je gehoorgang veelvuldig wordt blootgesteld aan koud water in wind.

surfers ear - voorkom een surfoor

Oren bedekken

We zien steeds meer kitesurfers die in de winter en koude maanden hun oren bedekken. Dit kan met een cap of met speciale oordoppen. Een cap wordt vaak alleen gedragen als het echt koud is. Terwijl het risico op een surfoor ook in het voor- en najaar aanwezig is. Het gebruik van speciale oordoppen is dan het advies.

Beter voorkomen dan genezen

Als het gaat om het voorkomen van een surfersoor moet je handelen als er nog niets aan de hand is. Geen reden tot paniek, maar voorkomen is nog steeds beter dan genezen. Doe er je voordeel me.

Interessant? Deel dit met anderen...

FacebookTwitterPinterestLinkedIn

2 reacties

    1. Bedankt voor je reactie. Ik heb de link ook in het blog verwerkt en wil binnenkort een review publiceren van de Surf Ears 3.0.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *