Kitesurfen december – Dit staat je te wachten

Kitesurfen december - Winterkiten
Kitesurfen december - Bereid je voor! Foto: Patrick van der Ven. Kitesurfer: Brice Couprie

Het Corona (Covid-19) virus laat zich nog niet beteugelen en roert zich nog steeds in onze vrijheden. Of we het nu leuk vinden of niet. Door de beperkingen waren er zelfs in november meer actieve kitesurfers in Nederland dan ooit. Kitesurfen doe je tenslotte buiten en op afstand van elkaar. In dit kitesurfblog kitesurfen december gaan we daarom ook niet in op kitesurfvakanties. Nee, we hopen je inzicht te geven in hetgeen dit seizoen je als kitesurfer te wachten staat in Nederland.

Gemiddelde temperatuur december daalt

De gemiddelde temperatuur in november was 8,9 graden volgens knmi.nl. Dit is een stuk warmer dan het langjarig gemiddelde van 6,7 graden. We hebben de hogere temperatuur goed kunnen merken. Tot na halverwege november was het soms zelfs 16 graden. Het was dan ook wederom drukker dan ooit met kitesurfers op de Nederlandse kitespots.

Maar eind november was het toch zover. Winterse temperaturen, tot aan vrieskou aan toe. Echt frisjes en even wennen voor ons na een warme zomer en relatief hoge temperaturen tot diep in november.

De gemiddelde temperatuur in december is 3,7 graden. Echt koud dus!

Gelukkig is de gemiddelde watertemperatuur nog wat hoger. Dit is fijn voor beginnende kitesurfers. Dan lig je natuurlijk nog vaker in het water. Maar het punt breekt nu ook aan, dat veel kitesurfers het voor gezien houden. Als je toch gaat, dan onder heel strikte condities. Lees verder en volg de links waarin we uitleggen waarom.

Kitesurfen in de winter
Kitesurfen in de winter. Vanaf 21 december is het officieel winter. Foto: Patrick van der Ven

Gemiddelde watertemperatuur december daalt

De gemiddelde temperatuur van het zeewater in oktober was 17,2 graden. Eind november was het zeewater nog zo’n 10 graden. De gemiddelde temperatuur van de binnenwateren was eind november tussen de 8 en 10 graden. In december is de gemiddelde watertemperatuur van het zeewater 8 graden. Binnenwater nog een stukje kouder dan de Noordzee dus. Aan het begin van de maand kan de temperatuur van het zeewater nog iets hoger zijn. Aan het einde dus lager. Dit hangt mede af van de extremen qua weer gedurende de maand.

Even stoppen en opwarmen zodra je merkt dat je vermoeid begint te raken is het advies.

Feit is dat de temperatuur van het water de komende weken snel zakt. Je lichaam raakt in het water veel sneller warmte kwijt dan in de lucht. Opletten dus want onderkoeling is een risico dat vaak te laat wordt onderkend. Even stoppen en opwarmen zodra je merkt dat je vermoeid begint te raken is het advies. Ook niet te ver meer uitvaren en alleen het water op gaan is uit den boze. Wat natuurlijk sowieso altijd onverstandig is. Lees alles wat je moet weten over kitesurfen in de winter.

Gemiddelde windkracht kiten december stijgt

In september waaide het 59% van de tijd meer dan 7 knopen. Dit is zo’n beetje de ondergrens om te kunnen kitefoilen. In oktober is dit gemiddeld 67% en in november 68%. In december waait het gemiddeld 77% van de tijd meer dan 7 knopen. Wederom meer kans op wind dus ten opzichte van november en veel meer dan tijdens de zomermaanden.

Juiste dikte wetsuit kitesurfen december

Dat het kouder wordt is een feit. Je merkt het al goed op een regenachtige dag. Daarvoor hoef je niet eens aan zee te zijn. Het is zodoende weer tijd voor een 5/4 mm wetsuit. We hebben advies over de juiste dikte wetsuit voor je. Je kan nu eigenlijk niet meer om het gebruik van neopreen surfschoentjes heen. Ook zal je kitesurfers zien met neopreen caps en handschoenen. Alle extra isolatie is welkom, liefst zo flexibel mogelijk.

Kitesurfen december - Vaar niet te ver meer uit
Kitesurfen december. Lees het item kitesurfen in de winter over safety via de link onderaan het kitesurfen november blog. Foto: Patrick van der Ven

Dit jaar is het anders

Onze ervaring is dat als het weer omslaat sommige kitesurfers het voor gezien houden. Kitesurfen in december is niet voor elke kitesurfer. Er is ook een groep kitesurfers die selectiever wordt. Zodoende pakken ze alleen de echt mooie dagen. In november was het vaak nog gezellig. In december wordt het echt rustiger. Toch is het heel het jaar al drukker dan ooit. Zo kan december dit jaar ook zomaar anders zijn dan andere jaren. Het heeft vast te maken met het Corona-effect. Kitesurfers die normaal in de winter op kitesurfvakantie gaan en warmere kitespots aandoen, blijven nu in Nederland. Ze nemen zich voor om deze winter door te kitesurfen in Nederland. Zodoende kan december dit jaar ook anders zijn dan andere jaren. We hopen weer veel kitesurfers te ontmoeten in december.

Zeker lezen: Safety tips voor kitesurfen in de winter →

Interessant? Deel dit met anderen...

FacebookTwitterPinterestLinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *