Kitesurfen december – Dit staat je te wachten

Kitesurfen december - Winterkiten
Kitesurfen december - Bereid je voor! Foto: Patrick van der Ven. Kitesurfer: Brice Couprie

In dit kitesurfblog kitesurfen december gaan niet in op kitesurfvakanties. Nee, we hopen je inzicht te geven in hetgeen dit seizoen je als kitesurfer te wachten staat in Nederland.

Gemiddelde temperatuur december daalt

De gemiddelde temperatuur in november was 7,3 graden volgens knmi.nl. Dit is een iets warmer dan het langjarig gemiddelde van 6,7 graden. We hebben van de hogere temperatuur begin december niets meer kunnen merken. Toen was het waterkoud. Winterse temperaturen, tot aan vrieskou aan toe. Echt frisjes en even wennen voor ons na een warme zomer en relatief hoge temperaturen tot diep in november. We dachten zelfs al even aan het snowkiten, ijskiten en ijswingen.

De gemiddelde temperatuur in december is 3,7 graden. Echt koud dus!

Kitesurfen in de winter
Kitesurfen in de winter. Vanaf 21 december is het officieel winter. Foto: Patrick van der Ven

Gemiddelde watertemperatuur december daalt

De gemiddelde temperatuur van het zeewater in oktober was 16 graden. Eind november was het zeewater nog zo’n 10 graden. De gemiddelde temperatuur van de binnenwateren was eind november tussen de 8 en 10 graden. In december is de gemiddelde watertemperatuur van het zeewater 8 graden. Binnenwater nog een stukje kouder dan de Noordzee dus. Aan het begin van de maand kan de temperatuur van het zeewater nog iets hoger zijn. Aan het einde dus lager. Dit hangt mede af van de extremen qua weer gedurende de maand.

Wees verstandig als je gaat kitesurfen in december

Feit is dat de temperatuur van het water de komende weken nog steeds en snel zakt. Je lichaam raakt in het water veel sneller warmte kwijt dan in de lucht. Opletten geblazen, want onderkoeling is een risico dat vaak te laat wordt onderkend. Korte sessies dus. Beginners gaan feitelijk niet meer het water op in december en bij een watertemperatuur onder de 10 graden. Andere kitesurfers adviseren we te stoppen en op te warmen zodra je merkt dat je vermoeid begint te raken. Ook niet te ver meer uitvaren en alleen het water op gaan is uit den boze. Wat natuurlijk sowieso altijd onverstandig is. Lees alles wat je moet weten over kitesurfen in de winter.

Even stoppen en opwarmen zodra je merkt dat je vermoeid begint te raken is het advies.

Gemiddelde windkracht kiten december stijgt

November viel op door de wind, die was er namelijk veelal niet ten opzicht van andere jaren. In december waait het gemiddeld 77% van de tijd meer dan 7 knopen. Wederom meer kans op wind dus ten opzichte van november en veel meer dan tijdens de zomermaanden.

Juiste dikte wetsuit kitesurfen december

Dat het kouder is merkt je heel goed. Daarvoor hoef je niet eens aan zee te zijn. Het is zodoende weer tijd voor een 5/4 mm wetsuit. We hebben advies over de juiste dikte wetsuit voor je. Het is ook de tijd om kleine gaatjes en scheurtjes in je neopreen te lijmen. Neopreen surfschoentjes zullen worden gebruikt door elke kitesurfer voor extra isolatie. Ook zal je de bijna alle kitesurfers zien met neopreen caps, handschoenen soms aangevuld met een wind- of neopreen jack. Die zagen we eind november ook al. Alle extra isolatie is welkom, liefst zo flexibel mogelijk.

Kitesurfen december - Vaar niet te ver meer uit
Kitesurfen december. Lees het item kitesurfen in de winter over safety via de link onderaan het kitesurfen november blog. Foto: Patrick van der Ven

Dit jaar is het anders

Onze ervaring is dat als het weer omslaat sommige kitesurfers het voor gezien houden. Kitesurfen in december is niet voor elke kitesurfer. Er is ook een groep kitesurfers die selectiever wordt. Zodoende pakken ze alleen de echt mooie dagen. In november was het vaak nog gezellig. In december wordt het echt rustiger. We hopen weer veel kitesurfers te ontmoeten in december.

Zeker lezen: Safety tips voor kitesurfen in de winter →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde blogs en reacties

Winter wetsuit kiezen - Zo kies je het juiste winter surfpak
kitesurfen maart nederland
Kitesurfen op zee leren