Kitesurfen april – April doet wat hij wil. Tips voor kiters

Kitesurfen april in Nederland
Kitesurfen in april in Nederland - Dit staat je als kitesurfer te wachten. Foto: Iris Everts

In dit kitesurfblog kitesurfen april hopen we je inzicht te geven wat je te wachten staat als kitesurfer in april in Nederland. Het kitesurfseizoen is zeker nog niet gestart voor elke kitesurfer. Wel kwamen we in maart, toen het even zo warm was, kitesurfers tegen die we maanden niet meer op het water hadden gezien. Ook Nederlandse kitesurfers die ervoor hadden gekozen te overwinteren in warme oorden zagen we terugkeren. Wat in ieder geval een dikke plus is, is dat de tijd is verzet eind maart. Zo kunnen we langzaamaan ook weer in de avonden gaan kitesurfen. Zou er nog een kans voorbij komen om te gaan snowkiten, ijskiten en / of ijswingen? Het zou kunnen maar de kans is een stuk kleiner geworden.

April doet wat hij wil

Eind maart braken we wederom een warmterecord met 19,4 graden. Het was nog nooit zo warm gemeten in maart. Zo zagen we ook meer drukte op de stranden en gezelligheid rondom de boulevards. Nu is het echter weer even koud en wisselvallig. Dit is precies het kernwoord voor kitesurfen in april. Ervaring heeft geleerd dat het in april kan vriezen, regenen, sneeuwen en hagelen, maar dat het in deze maand ook heel warm kan zijn onder een strak blauwe lucht.

Kitesurfen in april. Veel kitesurfers gaan er weer voor zodra de watertemperatuur 10 graden is. Foto: Iris Everts
Kitesurfen in april. Veel kitesurfers gaan er weer voor zodra de watertemperatuur 10 graden is terwijl het anderen niet uitmaakt. Foto: Iris Everts

Gemiddelde temperatuur april stijgt

De gemiddelde temperatuur in april is 9,8 graden. Overdag is dit 14,8 graden. In maart was dit nog 6,5 graden. Zo zie je dat de gemiddelden nu snel oplopen naar hogere temperaturen. Dit zegt natuurlijk niets over de mogelijke extreme periodes in de maand.

De gemiddelde temperatuur in april is overdag 14,2 graden.

Gemiddelde watertemperatuur stijgt

Waar de gemiddelde temperatuur van het zeewater in maart nog 5,7 graden was, stijgt deze in april naar 7,3 graden. We hebben de maanden met de koudste watertemperaturen weliswaar achter ons gelaten maar 7,3 graden is nog altijd koud. De gemiddelde temperatuur van de binnenwateren is zelfs nog kouder. Veel kitesurfen beginnen weer met kitesurfen als de watertemperatuur minimaal 10 graden is. Hier is niks mis mee.

De gemiddelde watertemperatuur in april is 7,3 graden. Net iets warmer dan in maart.

Kitesurfen april. Extra isolatie is nog geen overbodige luxe. Foto: Iris Everts

Wees verstandig als je gaat kitesurfen in april

Feit is dat de temperatuur van het water de komende weken nog laag is. Je lichaam raakt in het water veel sneller warmte kwijt dan in de lucht.

Opletten dus want onderkoeling is een risico dat vaak te laat wordt onderkend. Korte sessies dus. En stoppen en opwarmen zodra je merkt dat je vermoeid begint te raken is het advies.

Ook niet te ver meer uitvaren en alleen het water op gaan is uit den boze. Wat natuurlijk sowieso altijd onverstandig is.

Must read: 12 tips kitesurfen in de winter

Dit blog gaat specifiek over wat je kan verwachten qua weer, wind en water in april. Een must read voor kitesurfen in de winter is onze kitesurfen in de winter special met daarin 12 tips voor een geslaagde wintersessie.

Gemiddelde windkracht daalt

In april waait het gemiddeld 25% van de tijd meer dan 7 knopen. 7 knopen is zo’n beetje de ondergrens om te kunnen kitefoilen. In maart was dit nog 41%. Als referentie hebben we voor deze data locatie Wassenaarseslag genomen. De kans op wind neemt dus ten opzichte van de wintermaanden af. April is statistisch gezien een maand waarin het niet vaak hard waait en ligt zelfs qua wind gemiddeld iets onder de zomermaanden. Minder kiten in april? In het kader van ‘April doet wat hij wil’ zullen we zien hoe we deze maand op wind getrakteerd zullen worden.

Juiste dikte wetsuit kitesurfen april

We zitten nog steeds in de koudste maanden. Je merkt het al goed op een bewolkte regenachtige dag. Daarvoor hoef je niet eens aan zee te zijn. Het is zodoende de tijd voor minimaal een 5/4 mm wetsuit. We hebben advies over de juiste dikte wetsuit voor je. Je kan feitelijk ook niet om het gebruik van neopreen surfschoentjes heen. Daarnaast zie je bijna alle kitesurfers met neopreen caps, handschoenen en windjacks.. Alle extra isolatie is nog steeds welkom, liefst zo flexibel mogelijk.

Kitesurfen april - Een klein zonnetje of beetje extra licht maakt het direct aangenamer. Foto: Iris Everts
Kitesurfen april – Een klein zonnetje of beetje extra licht maakt het direct aangenamer. Foto: Iris Everts

Kitesurfen april – Dit jaar is het anders

Onze ervaring vóór Covid was dat veel kitesurfers in april nog niet in actie komen. Echter, het was in 2021 en ook in februari en maart 2022 drukker dan ooit. Zo kan april dit jaar ook zomaar anders zijn dan andere jaren. Een grote groep kitesurfers is inmiddels gewend geraakt aan het kitesurfen in de winter. We hopen weer veel kitesurfers te ontmoeten in maart. Op zee, op het ijs of in de sneeuw.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde blogs en reacties

kitesurfen maart nederland
Kitesurfen op zee leren
Kitesurfen februari. Of toch maar gaan snowkiten of ijskiten?