Goodboards Amnesia Pro review. Anti chop techniek werkt

Goodboards Amnesia Pro review

Recent werd ik benaderd door Goodboards. Of ik een van hun kiteboard wilde testen. Precies op het juiste moment, want ik was sowieso al van plan over Goodboards te gaan schrijven. Ik ontdekte Goodboards toen ik het overzicht samenstelde van alle kitesurf merken. Daarna, toen ik schreef over snowkiten en daarvoor gespecialiseerde snowboards. Als klap op de vuurpijl trok afgelopen maanden de het ribbelprofiel van Goodboards kiteboards mijn aandacht. Echt iets anders dan andere kiteboards dacht ik. De kans voor een Goodboards Amnesia Pro review liet ik daarom niet lopen.

Amnesia Pro met anti chop techniek

De Amnesia Pro is een doorontwikkeling van de Goodboards Amnesia. De ontwikkeling heeft plaatsgevonden aan de zijkanten. Dit valt direct te zien aan het ribbelprofiel. Goodboards noemt dit de anti chop techniek. Op de parkeerplaats raakte ik in gesprek met andere kitesurfers en bespraken we het kiteboard heel kort.

Freek noemde het de techniek van een broodmes en met die opmerking in het achterhoofd liep ik het strand op.

Specificaties Amnesia Pro

Voor de rest heeft de Amnesia Pro dezelfde opbouw als de Amnesia. Zo zijn de tips voorzien van carbon. Het kiteboard heeft ook meerdere channels. Ook is een dubbele rij inserts (schroefdraad) aanwezig zodat je er zowel pads of boots op kan bevestigen. Goodboards produceert een hele range aan wakeboards, snowboards, splitboards en kiteboards. De techniek voor een keiharde en slijtvaste onderkant, die voor wakeboards heel belangrijk is, is ook toegepast op de Amnesia Pro. Daarnaast weegt het kiteboard 2,6 kilo. Dat is best licht.

Uniek ribbelprofiel voor behoud van enkels, knieën en rug

Goodboards had al ervaring met het ribbelprofiel en de daarmee samenhangende anti chop techniek. Het Goodboards Snake kiteboard is er namelijk ook mee uitgerust. Het ribbelprofiel zou moeten zorgen voor makkelijk hoogte lopen, meer tractie, en minder belasting op enkels, knieën en rug. Mijn interesse was nu helemaal gewekt. Op naar het testen van de Goodboards Amnesia Pro.

Review Goodboards Amnesia Pro

Goodboards Amnesia Pro review

Goed, dat was de theorie. Nu het water op en ik had werkelijk geen idee wat me te wachten stond. Het waaide circa 22 knopen en had de 136 cm aan mijn voeten. Ik weeg circa 86 kilo en had zodoende een 12 meter Naish Pivot opgelaten. Lees mijn bevindingen.

 • Bij het wegvaren voelde de Amnesia Pro eigenlijk direct vertrouwd en soepel aan. Dat had ik niet verwacht van het ribbelprofiel in combinatie met de lengte en stijfheid.
 • Het eerste wat ik deed was even flinke druk op het ribbelprofiel zetten om te zien wat het zou doen. Het voelde vertrouwd. Ik kon het board heel strak kanten en tegelijk voelde het niet alsof ik enorm druk op mijn knieën of enkels had.
 • Er was een beste chop op zee. Dat pakt de Amnesia Pro bijzonder goed op zodat ik in de chop mijn snelheid nog kop opvoeren. Natuurlijk kreeg ik ook nu spray in mijn gezicht. Maar het voelde vertrouwd en onder controle. Zo goed zelfs dat ik, ook in chop, nog wat trucjes kon doen. Ik weet niet of ik dit op een ander board ook zo makkelijk had kunnen doen.
 • Het aankanten en momentum opbouwen voor sprongen ging opmerkelijk goed. Bij harde wind een prima kiteboard voor Big Air schat ik in. Dit zal het resultaat zijn van de channels en de concaaf aan de onderkant van het kiteboard. Daarnaast is het kiteboard relatief vlak aan de onderkant. Of het ribbelprofiel daar nog een bijdrage aan levert, zou ik niet durven zeggen. Wat ik wel durf te stellen is dat het in ieder geval niet tegenwerkt.
 • Hoogte lopen gaat heel goed met het board. Toen de wind wegzakte kon ik nog steeds goed hoogte lopen. Dit ondank ik de korte versie had genomen. Zodra het harder ging waaien liep ik zeer en gemakkelijk hoogte.
 • Het board is licht en zo voelt het ook aan op het water. Speels, vergevingsgezinde landingen, snel omspringen van toe naar heel side en fijn in de bochten.
Op snelheid door de chop met de Goodboards Amnesia Pro

Conclusie Goodboards Amnesia Pro review

De Goodboards Amnesia Pro een board is dat ik niet meer vergeet. Enerzijds door het uiterlijk van het ribbelprofiel. Dat is uniek. Anderzijds door het gevoel: ondanks dat het een twintip is, voelt het even alsof je met een ander type board het water op stapt. Je weet niet wat je te wachten staat. Toch kitesurf je er zo mee weg. Eenmaal op het water blijkt de Amnesia Pro een zeer comfortabel en toegankelijk kiteboard. De anti chop techniek doet zijn werk en daarin onderscheidt het kiteboard zich.

Goodboards: Europees kitesurf merk

Goodboards liet nog weten dat de serieproductie voor dit seizoen een Booomtag zal hebben. Zo kunnen de boards geregistreerd en teruggevonden worden. Vorig jaar maakten we een begin door de Nederlandse kitesurf merken door te lichten. Goodboards hoort dan wel niet in dit rijtje thuis. Het is immers een merk uit Duitsland. Echter het contact, de handgemaakte boards in Europa en visie van Goodboards voelt vertrouwd aan. De Goodboards Amnesia Pro review is geslaagd.

3 reacties

 1. Hoi Len, het board is inderdaad iets stijver en heeft een matige rocker. Daarnaast heeft het board een aantal channels. Dit maakt het board zoals je zelf ook inschat direct en heeft het veel grip op het water. Dat helpt voor pop en een goede afzet voor hoge sprongen. Het board heeft best snel grip bij de landing. Ik verwacht door de channels. Het is niet heel stijf als een carbon board maar wel stijf in zijn soort. Freestyle landingen op snelheid en hard op het water moet je naar mijn ervaring wel goed afwikkelen om de klappen op te vangen. Hopelijk heb je hier wat aan.

 2. Bedankt voor de review! Dat hij goed door de chop gaat is duidelijk te zien! Hebben jullie ook wat inzichten hoe dit board zich gedraagt in de golven en branding? Of hoe het is om er erg hoog mee te springen? Is het board op hoge snelheid stijf en kan je er lekker mee poppen?

  Het lijkt er namelijk op dat dit board niet zo heel veel rocker heeft, dat geeft natuurlijk een voordeel voor upwind en grip in het water maar het landen van hoge sprongen is dan ook een stuk zwaarder voor je knieën. Zou er misschien nog een vergelijking gedaan kunnen worden met de meest bekende boards?

  Ik interpreteer het misschien verkeerd maar zoals ik dit lees lijkt dit board meer voor de beginnende kiter dan voor de gevorderde. Hun website geeft juist aan dat het wel de performance van een freestyle board geeft.

  Ik ben gewoon erg geïnteresseerd in dit board haha!

 3. Bedankt voor je review! Ik weet nu dat jij het een fijn bordje vindt en dat hij goed door de chop gaat! Alleen wat ik een beetje mis is een vergelijking met andere boards en wat het board wat minder goed doet…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde blogs en reacties

North Orbit 2023 review
North Reach 2024 review
Review van de Decathlon boardbag