Lite surf: Kitesurf kites op dieet. Is dit nodig?

Foto van Sean Overbeek met de lichte Ozone Enduro v3 door Koldnagel@coldnail
Foto van Sean Overbeek met de lichte Ozone Enduro v3 door Koldnagel@coldnail

De motor van technologische ontwikkelingen in de kitesurfindustrie draait op volle toeren. Kites moeten lichter en tegelijk sterker, stabieler en betrouwbaarder. Materiaal en productieprocessen moeten milieubewuster. Het maakt de kites meestal niet goedkoper maar de eigenschappen verbeteren enorm. We staan stil bij wat wij ‘lite surf’ noemen. Het concept waarmee we stellen dat kites op dieet zijn.

Vergelijk Duotone, Ozone en Ocean Rodeo

We hebben in het kader van ‘lite surf’ drie kites uitgezocht ter vergelijk. Drie kites omdat we van soortgelijke andere kites van andere merken het gewicht niet hebben kunnen achterhalen. We gaan hier niet in op speciale kites voor weinig wind of kitefoilen. De vergeleken kites zijn de Duotone Evo SLS, Ozone Enduro V3 en Ocean Rodeo Rise A-series. Allround kites met 3 struts en in de versie 12 meter zodat het vergelijk zo eerlijk mogelijk is.

Lite Surf - Duotone Evo weegt 3.08 kilo
Lite Surf – Duotone Evo SLS 2022 12 meter weegt 3.08 kilo

Bij het vergelijk van deze kites gaan we specifiek in op het frame van de kites. Het proces van lichter, sterker en beter gaat echter niet alleen over het frame. Er wordt op letterlijk alles gelet bij de doorontwikkeling. Denk aan spinnaker doek, lijnen en bevestigingspunten aan de kite bevestigd, bladders, ventielen etc.

Lite Surf… Lichtste kite ooit

Het lijkt overduidelijk dat de Ocean Rodeo Roam A-series die lichtste kite is. Om een gewicht te krijgen van slechts 2.2 kilo moet echt over elk detail worden nagedacht.

Lite surf concept. Kites worden lichter en tegelijk sterker, stabieler en betrouwbaarder. Foto van Sean Overbeek met de lichte Ozone Enduro v3 door Koldnagel@coldnail.
Lite surf concept. Kites worden lichter en tegelijk sterker, stabieler en betrouwbaarder. Foto van Sean Overbeek met de lichte Ozone Enduro v3 door Koldnagel@coldnail.

Lite surf? Dit heb je aan een lichtere kite?

Je vraagt je misschien af wat het punt is dat we willen maken met lite surf. Wat heb je eraan als het gewicht van kites omlaag gaat. Waarom moeten kites lichter en tegelijk sterker, stabieler en betrouwbaarder. We hebben een aantal voordelen op een rij gezet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde blogs en reacties

Hoeveel wind nodig kitesurfen
Ocean Rodeo Roam review
Ocean Rodeo Rise review