Downloop oefenen bij stromachtige wind

Downloop kitesufen oefenen

4 Mei 2021 was het weer zo’n dag. Een harde stromachtige wind raasde over Nederland. Toevallig had ik vrij en zodoende pakte ik de kans om mijn megaloop avontuur te vervolgen. Je kent het blog Megaloop voor kitesurfers hetzelfde als een marathon voor hardlopers vast nog. Deze prachtige sprongen wil ik opbouwen en zodoende heb ik vandaag de downloop geoefend.

Vertrouwd raken: beginnen met downloops

Inmiddels doe ik een downloop bij minder wind redelijk makkelijk. Een kiteloop is voor mij nog wat lastiger. Ik kiteloop soms en trek inmiddels ook een loop bij een transitie met rotatie. Ik heb er steeds meer vertrouwen in en word minder vaak verrast door de kite of door een harde landing.

Het zou een kwestie moeten zijn van nog meer vetrouwd raken. En daarvoor is beginnen met downloops een veelgehoord advies. Na een kiteloop of megaloop komt bijna altijd een downloop of zogenoemde heliloop. Een downloop of heliloop, mits goed uitgevoerd, vangt je namelijk op en zorgt ervoor dat je niet te hard daalt en op het water terecht komt. Ze zorgen ervoor dat je kite weer een in goede positie terecht komt.

Verschil downloop met heliloop

Een downloop wordt vaak ingezet net voor de landing zodat de kite bij het landen weer goed in het windvenster komt te staan. Een donwloop wordt ook vaak gebruikt bij transitie (rotatie bij het keren) van de kite tijdens het landen. Een heliloop is een rotatie van de kite boven je. Deze wordt ingezet wanneer de kitesurfer na een kiteloop of hoge sprong onder de kite door schommelt. De kite staat dan feitelijk achter je (boven 12 uur) en de heliloop zorgt er dan voor dat de kite weer goed in de wind komt te staan.

Evaluatie puntjes van de dag

Thuis op de bank denk ik weer: “Waarom trek je die kite niet gewoon in een kiteloop of megaloop? Het is immers maar een 6 meter kite. Dus die gaat rond in een fractie van een seconde.” Toch ben ik nog niet zover op het water bij harde stromachtige wind. Mijn vertrouwen is gelukkig wel weer gegroeid vandaag door het oefenen van de downloop. Bij het terugkijken van de beelden zie ik dat ik bij het landen het kiteboard meer voor de wind moet landen. Ook kan ik de loops eerder en harder insturen.

Als je na het lezen van het blog opermingen of tips hebt, laat het dan gerust weten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde blogs en reacties

Kiteloop tutorial
GKA Big Air Championship 2022
dubbele megaloop