Kiteboot Syroco en SP80: Formule 1 150km/u zeilrace

Kiteboot Syroco en SP80

Eerder schreven we over de Franse startup Syroco. Syroco werkt aan de snelste zeilboot aller tijden. Een door wind aangedreven boot moet de snelheidsbarrière van 150 kilometer per uur doorbreken in 2022. Syroco heeft een rivaal. Dit is het Zwitserse SP80. Daar staan we in dit blog bij stil. Eén ding is zeker te verwachten. De uitdaging mond uit in Formule 1 op het water met de hypermoderne kiteboot Syrocco en SP80. We verwachten daarnaast de andere windsporten en de hele maritieme sector innovaties zullen overnemen.

Huidig snelheidsrecord zeilen 121 km/u

Vanaf 2012 is het wereldsnelheidsrecord zeilen ongebroken gebleven. Want in november 2012 haalde de Australiër Paul Larsen met 65,45 knopen een snelheid van 121 kilometer per uur. Dit presteerde hij met zijn Vestas Sail Rocket 2 toen hij over de Zuid-Atlantische wateren voor de kust van Namibië knalde.

Syroco en SP80 zijn momenteel twee rivaliserende teams die daar dik overheen willen gaan met een kiteboot. We noemen het misschien wat ordinair een kiteboot. Dit omdat de capsules, zoals ze de boot noemen, wordt voorgetrokken door middel van een kite. In werkelijkheid is het hypermoderne technology.

Kiteboot Syroco en SP80: Sp80 uitleg over het gebruik van de kite

Hypermoderne kiteboot Syroco en SP80

‘Shoot For The Moon’ project

Het doel van 150 km/u wordt gepositioneerd als een zogenoemde ‘shoot for the moon’ project. Hierbij wordt een onmogelijk doel gesteld en werkt men daaraan tot het mogelijk wordt. Dit is wat bedrijven als Apple en Tesla helpt om technologisch grenzen te verleggen. Dit is feitelijk ook de benadering van het project waarbij een hypermoderne kiteboot als Formule 1 over wat scheert en een snelheid van 150 km/u moet halen.

Kapitaalinjecties en spin-off voor wind sporten

Zowel Syroco als SP80 krijgen kapitaalinjecties omdat deze race wordt gezien als kanalisator voor de maritieme sector om nieuwe technologieën en energiezuinige oplossingen te realiseren. SP80 werkt bijvoorbeeld aan een ander type foil dan we gewend zijn. Dit is volgens SP80 nodig om door de 100 km/u grens heen te breken.

Ongetwijfeld zal de kitesurf markt profiteren. Denk bijvoorbeeld aan betere hydrofoil wings, masten en foil boards.

SP80 kiteboot project

SP80 oprichters en team

SP80 is een project dat in 2018 is opgestart door Xavier Lepercq, Benoit Gaudiot en Mayeul van den Broek. Alle drie gepassioneerd over kitesurfen, zeilen, zeilboten en oceaanovertochten. De studeerden af aan de École Polytechnique Fédérale de Lausanne. Dit is een prestigieuze Zwitserse ingenieursschool, die ook de ontwikkeling van de SP80 ondersteunt. Vandaag de dag werken er 40 engineers en studenten van de Swiss Federal Institute of Technology in Lausanne (EPFL) aan het SP80 project.

Kiteboot Syroco en SP80: Sp80 uitleg wat er onder het water gebeurd bij de SP80

Capsule scheert over het water

De capsule van de SP80 lijkt op het concept van Syroco. Er is echter één groot verschil. De capsule wordt niet boven het water getild door de foils. Nee, deze scheert over het wateroppervlak met behulp van twee zijdelingse foils die aan elke kant uitsteken.

Kiteboot Syroco en SP80: Sp80 uitleg over hoe de SP80 capsule over het water scheert

Rivaliteit als stimulans voor beide team

Bekend is dat de SP80 medeoprichter Benoit Gaudiot de broer is van Syroco-ingenieur Thomas Gaudiot. De rivaliteit en spanning om het record te halen binnen het tijdsbestek is er zeker. Toch wordt de rivaliteit omgezet in veel productieve energie en als stimulans voor beide teams.

Kiteboot als nieuwe Formule 1 op het water?

Een andere, tot dusver speculatieve, gedachtegang is of dit project uit zou kunnen groeien tot een nieuwe sport. Een soort Formule 1 op het water waarin hightech supersnelle zeilboten het regelmatig tegen elkaar opnemen. We volgen de kiteboot Syroco en SP80 op de voet en houden je op de hoogte.

Wist je dat… Snelheidsrecord kitesurfen 107,36 km/u

Kite Speed Record door Alex Caizergues

Het Syroco project staat onder leiding van Alex Caizergues. Wie kent hem nog? Alex Caizergues is namelijk de 4-voudig kampioen kite speed. Bekijk zijn kitesurf speed record.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde blogs en reacties

Kitesurf Catamaran
Syroco Moonshoot-1 - Snelste zeilboot ter wereld