Syroco – Snelste zeilboot met 150 km/u met kite en foil

Syroco Moonshoot-1 - Snelste zeilboot ter wereld
Syroco Moonshoot-1 - Snelste zeilboot ter wereld. Foto van de website van Syro.com

Wist je dat de Franse startup Syroco lab werkt aan de snelste zeilboot aller tijden. In 2022 moet het gaan gebeuren: een door wind aangedreven boot moet de snelheidsbarrière van 150 kilometer per uur doorbreken. We leggen je uit hoe het team onder leiding van Alex Caizergues, 4-voudig kampioen kite speed, met een zes meter lange visvormige capsule die wordt voortgetrokken door een kite met 150 kilometer per uur over het water wilt gaan.

Snelste zeilboot ter wereld: 121 km/u

Vanaf 2012 is het wereldsnelheidsrecord zeilen ongebroken gebleven. Want in november 2012 haalde de Australiër Paul Larsen met 65,45 knopen, dit is een snelheid van 121 kilometer per uur. Dit presteerde hij met zijn Vestas Sail Rocket 2 toen hij over de Zuid-Atlantische wateren voor de kust van Namibië knalde. Er zijn op dit moment twee rivaliserende teams die daar dik overheen willen gaan en de snelste zeilboot, of misschien toch kitefoil boot, ter wereld bouwen.

Syroco Moonshoot 1 wetenswaardigheiden

Oorsprong snelste zeilboot in Sahara

Allereest is de naam Syroco bewust gekozen voor het project. Hij spreekt zeilers die op de Middellandse zee hebben gezeild wellicht tot de verbeelding. De Siroco is namelijk een warme woeste zuidoostelijke wind die zijn oorsprong vindt in de zandvlakten van de Saharawoestijn. Vandaar dat Caizergues zijn project ernaar heeft vernoemd.

Syroco – Zeilboot maar niet zoals je denkt

Ook al wordt gesproken over zeilrecords, je moet het traditionele zeilbootconcept even vergeten. Juist omdat de Syroco het beste te beschrijven is als een zes meter lange visvormige capsule die wordt voortgetrokken door een kite.

We moesten direct denken aan hoe kitesurfen olympisch kon worden. Via het zeilen weet je nog.

Anders dan kitefoilen

De visvormige capsule hangt echter boven het water. Onder het water moet de schuin gemonteerde hydrofoil het werk doen. De wing van de foil en de mast zijn op snelheid de enige contactpunten met het water. Vanuit het kitesurfen zien we dat kitesurfmerk F-one een officiele supplier is voor de Syroco Moonlight 1.

‘Gewichtloos jacht’ concept

Zoals je ziet op het filmpje is de werking van de hydrofoil anders dan we met het kitefoilen en wingfoilen kennen. De Syroco foil geeft tegendruk aan de kite. Daartussen hangt de jacht die zodoende gewichtloos wordt.

Het draait allemaal om een zo optimale aerodynamische en hydrodynamische verdeling van tegenovergestelde krachten.

Testvaart geslaagd

In december 2021 zijn talloze testvaarten uitgevoerd met het prototype van de Syroco Moonshoot 1. Deze zijn uiteindelijk geslaagd. Op hoge snelheid kwam via een kabel die een kite simuleerde de Syroco uit het water om op de foils te zeilen. Bekijk het verslag van de testvaarten.

Syroco Moonshoot-1 Prototype testvaart
Syroco Moonshoot-1 rrototype testvaart in december 2021

Controle houden met 150 km/u

In de capsule gaan twee personen die het zaakje in het gareel moeten houden. De kite moet bestuurd worden. Ook de balans op de foil moet gevonden worden. En dan nog eens zo optimaal mogelijk bij hard wind. Wie aan kitefoilen, wingfoilen of zeilfoilen doet, weet dat dit geen makkie is.

De race is ambitieus en zorgt hopelijk voor doorbraken

We weten het inmiddels: stel een onmogelijk doel en werk eraan totdat het mogelijk wordt. Dit is wat bedrijven als Apple en Tesla helpt om technologisch grenzen te verleggen. Dit is feitelijk ook de benadering van Alex Caizergues met Syroco. Hij wil grenzen verleggen en daarmee als kanalisator voor de maritieme sector nieuwe technologieën en efficiëntere manieren realiseren.

Syroco concept. Rond minuut 1:35 in het Engels uitleg over het concept.

Formule 1 op het water in de toekomst?

Een andere, tot dusver speculatieve, gedachtegang is of dit project uit zou kunnen groeien tot een nieuwe sport. Een soort Formule 1 op het water.

We volgen het Syroco project op de voet. Bekijk voor nu nog even hoe Alex Caizergues gaat met het kitesurfen: 107,36 kilometer per uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde blogs en reacties

Wedstrijdkalender-Nederlandse-Kampioenschappen-kitesurfen Red Bull Megaloop
Annelous Lammerts pakt goud
Kitefoil Cup Holland 2022