Zo kon kitesurfen olympisch worden

Kitesurfen olympisch. Uitleg over hoe dit gelopen is.

Tijdens de olympische spelen in Parijs in 2024 zal kitesurfen voor het eerst meedoen. Dit is inmiddels wel bekend onder kitesurfers. We leggen met hulp van professioneel kitesurfster Daniela Moroz een aantal zaken uit. Bijvoorbeeld hoe kitesurfen op de olympische spelen terecht kon komen en hoe de kitesurf olympics eruit gaan zien. Daniela Moroz is 4-voudig kitesurf race wereldkampioen en laat ons ook even zien hoe kitesurf-racen werkt.

Zo kon kitesurfen olympisch worden

De enige manier waarop kitesurfen zijn intrede kon doen was via het zeilen. Binnen de zeilklassen was het meest logisch dat kitesurfen binnen het zeilprogramma kitesurf race als uitgangspunt zou nemen. Dus geen vaarstijlen als freestyle, big air of wat dan ook maar racen. Omdat het aantal zeilmedailles niet mocht groeien, zijn de twee 470-klasse boten samengevoegd tot één gemengde tweepersoonsboot. Een boot met één man en één vrouw dus. Zo heeft de zeildiscipline één van de te vergeven olympische medailles ter beschikking gesteld aan kitesurfen. Windsurfen staat overigens ook nog gewoon op het programma.

N.B. Op 10 juni 2021 is het genomen besluit de wedstrijdvorm tijdens de Olympisch Spelen Kitesurfen Parijs 2024 te wijzigen van ‘Mixed Relay’ naar een wedstrijd voor dames en heren. Lees het blog over het gewijzigde Olympische programma voor kitesurfen.

Kitefoil professional Daniela Moroz over hoe kitesurfen olympisch kon worden.

Publiciteit voor zeilen en kitesurfen

Dat kitesurfen in de volle omvang meer publiciteit zal krijgen is wel duidelijk. En natuurlijk ook omgekeerd. Want doordat de kitesurf race discipline aan het zeilen is gekoppeld, zal ook het zeilen meer publiciteit krijgen. En laten we eerlijk zijn, hoe gaaf ziet het kitesurf-racen er wel niet uit.

Tijdens de olympische spelen zal het raceformat genderneutraal zijn.

Raceformat kitesurfen tijdens de olympische spelen

Op dit moment zijn er al verschillende wedstrijden geweest om kitesurf race wedstrijden te testen. Bijvoorbeeld in 2019 en 2020 tijdens de wereldkampioenschappen en de Europese kampioenschappen. Tijdens de testevenementen wordt vaak nog individueel gestreden. Tijdens de olympische spelen zal het raceformat echter in een team en genderneutraal zijn. Het is de bedoeling dat tijdens de spelen kitesurfen één man en vrouw per land racen in estafettevorm.

Kitesurfen Olympisch. Kitefoil Team Nederland vertegenwoordigd door duo Sven en Mariska tijdens het Europees kampioenschap kitefoilen
Mariska Wildenberg en Sven van de Kamp. Foto: Formulakite.org

Kitesurfen olympisch: vorm ‘Kitefoil mixed relay’

De ‘kitefoil mixed relay’ is de nieuwe Olympische discipline. In de ‘kitefoil mixed team relay’ bestaat ieder team uit één man en één vrouw. Het is een aflossingsrace waarbij teams het tegen elkaar opnemen. In 2020 is hier door het Nederlandse duo Sven van de Kamp en Mariska Wildenberg al mee geoefend. Dit was tijdens het Europees Kampioenschap kitefoilen

Volg al het kitesurf olympische spelen nieuws. Bekijk ook wanneer de volgende kitefoil wedstrijd gepland staat.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde blogs en reacties

Wedstrijdkalender-Nederlandse-Kampioenschappen-kitesurfen Red Bull Megaloop
Wingfoilen met weinig wind. Een optie voor bij 5 knopen
Achensee