Zo kon kitesurfen olympisch worden

0

Tijdens de olympische spelen in Parijs in 2024 zal kitesurfen voor het eerst meedoen. Dat is inmiddels wel bekend onder kitesurfers. We leggen met hulp van professioneel kitesurfster Daniela Moroz een aantal zaken uit. Bijvoorbeeld hoe kitesurfen op de olympische spelen terecht kon komen en hoe de kitesurf-wedstrijd eruit zal gaan zien. Daniela Moroz is 4-voudig kitesurf race wereldkampioen en laat ons ook even zien hoe kitesurf-racen werkt.

Zo kon kitesurfen olympisch worden

De enige manier waarop kitesurfen zijn intrede kon doen was via het zeilen. Binnen de zeil-klassen was het meest logisch dat kitesurfen binnen het zeilprogramma kitesurf-race als uitgangspunt zou nemen. Dus geen vaarstijlen als freestyle, big air of wat dan ook maar racen. Omdat het aantal zeilmedailles niet mocht groeien, zijn de twee 470-klassen (mannen en vrouwen) samengevoegd tot één gemengde tweepersoonsboot. Zo heeft de zeildiscipline één van de te vergeven olympische medailles ter beschikking gesteld aan kitesurfen. Windsurfen staat overigens ook nog gewoon op het programma.

Publiciteit voor zeilen en kitesurfen

Dat kitesurfen in de volle omvang meer publiciteit zal krijgen, is wel duidelijk. En natuurlijk ook omgekeerd want doordat de kitesurf-race discipline aan het zeilen is gekoppeld, zal ook het zeilen meer publiciteit krijgen. En laten we eerlijk zijn, hoe gaaf ziet het kitesurf-racen er wel niet uit.

kitesurfen-olympische-sport
Kitesurfen als olympische sport toegevoegd aan het zeilprogramma. Foto: Daniela Moroz in actie.

Raceformat kitesurfen tijdens de olympische spelen

Op dit moment zijn al verschillende testevenementen geweest om kitesurf-race wedstrijden te testen. Bijvoorbeeld in 2019 tijdens de wereldkampioenschappen en de Europese kampioenschappen. Tijdens de testevenementen wordt nog individueel gestreden maar tijdens de olympische spelen zal het raceformat in een team en genderneutraal zijn. Het is de bedoeling dat tijdens de spelen kitesurfen één man en vrouw per land racen in estafettevorm.

Volg al het kitesurf olympische spelen nieuws

PLAATS EEN REACTIE

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in