Board off leren? Krijg hem onder de knie. Doe je mee?

board off leren met kitesurfen

Sinds begin vorig jaar ben ik na jaren freeriden weer gerichter aan het trainen voor kitesurf trucs. Ik heb daarvoor jarenlang gekitesurft en viel plezier gehad en daar draait het om toch? Maar nu werd het voor mij tijd voor meer ambitie. Net als vroeger trainen om trucs onder de knie te krijgen. Je herinnert je vast nog mijn proces voor het onder de knie krijgen van ‘downloops’. Zo heb ik bijvoorbeeld afgelopen tijd de ‘kiteloop transition’ en ‘downloop landing’ onder de knie gekregen. Nu de ‘board off’. Doe je mee?

Kitesurf ‘board off’

Je weet dat de ‘megaloop‘ er ook nog van moet komen en dat ik nog steeds moed aan het verzamelen ben. Sinds kort is de board off weer aan de beurt en zo was het vorige week bal. Nog even onze visie op het leren van nieuwe trucs:

Soms is het oefenen van nieuwe kitesurf trucs niets meer of minder dan een plons die tussen het doen en het niet doen in staat.

Board off leren met kitesurfen. Hij gaaf ervan komen hoor… Geef mij nog even…

Spotkeuze: vlakker water en niet te diep

Ik koos voor wat vlakker er niet te diep water. Vlakker water is fijn voor een gecontroleerde afzet. Niet te diep, voor mij ongeveer 1.30 meter, is fijn omdat je bij een crash snel kan staan en terug naar je board kan lopen. Het werd Oostvoorne. Helaas was de wind te vlagerig. Achteraf begreep ik van de spotbeheerder dat ik wat meer benedenwinds had moeten gaan omdat de wind daar stabieler is. Maar ik besloot een begin te maken door de afzet te oefenen en wellicht kon ik er een paar landen.

Kiteboard was losser aan de voeten

Een veel gehoorde tip is dat voor een ‘board off’ je voetbanden niet te strak afgesteld moet hebben. Je voeten moeten er makkelijk uit kunnen.

‘Board off’ via de ‘tail’ of via de ‘grab handle’

Je kan daarnaast gaan voor een ‘board off’ waarbij je het board aan de zijkant vastpakt of via de ‘grab handle’ in het midden van het kiteboard. Via de zijkant zou lastiger zijn. Ik begin met een board off via de ‘grab handle’. Dan kan je kiezen voor de standaard ‘grab handle’ of een grotere. Ik heb een grotere ‘grab handle’ om mee te beginnen.

Progressie geboekt maar niet geland

Als houten klaas kreeg ik zelfs met een groot ‘grab handle’ het board de eerste malen niet van mijn voeten. Ik zou meer aan yoga moeten doen en minder aan opdrukken bedacht ik mijzelf. Maar al spoedig lukte het wel. Ik zie op mijn filmpjes dat ik een stuk hoger moet gaan en meer ‘air time’ nodig heb want ik kom niet aan de landing toe. Volgende keer dus meer ‘overpowered’ het water op bij een stabielere wind. En volgens de kenners bij het landen kijken naar de voetband waar je voet terug in moet. Dat geeft focus. Daarnaast ook wat vóór de wind landen, in plaats van direct aankanten bij de landing, zodat het kiteboard niet direct onder je vandaan springt bij de landing.

Inspiratie kitesurf ‘board off’

Doe je mee met de challenge en ga je er ook voor dit seizoen? Dan heb ik hier nog wat interessante links voor je naar instructievideo’s.

Heb je de ‘boarf off’ al onder de knie? Dan zijn jouw tips natuurlijk zeer welkom.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde blogs en reacties

One footer kitesurf trick tutorial
Duotone kitesurf app