OMK Kitesurfen 2021 – Verslag van een toffe kitesurfwedstrijd

OMK Kitesurfen 2021

Donderdag 22 september was het zover: de eerste editie van het Open Militair Kampioenschap Kitesurfen, ofwel OMK Kitesurfen. Voor militairen, veteranen en reservisten is OMK een bekende term als het om sportwedstrijden gaat, voor anderen niet. Zo verrast als ik was liet ik de kans niet aan mij voorbij gaan om deel te nemen. Hoe gaaf is het wel niet om met actieve en niet actieve militaire kitesurf kornuiten een sportieve dag aan zee te vertoeven. Zo gezegd, zo gedaan en hierbij een leuk verslag van de dag en mijn beleving. Ook over hoe ik aan het prutsen was.

Fanatiekelingen tijdens het OMK kitesurfen

‘s Morgens liepen we het strand op zodat we onze spullen konden inladen in de militaire wagen. Eenmaal bij de spot zagen we al een uitslover zich warm kitesurfen met een Harlem Kitesurfing kite. Dat moest natuurlijk Jeroen Schuurman zijn. Naast de echte fanatiekeling waren er tijdens het OMK Kitesurfen ook militairen bij die nog relatief kort aan het kitesurfen waren en weinig ervaring op zee hadden. Toch ging het ze verrassend goed af!

Ontvangst bij Mifune Watersports

We waren te gast bij Mifune Watersports die nog net even voor de sluiting van het seizoen support gaf qua accommodatie en catering. We waren dus van alle gemakken voorzien.

Klaar voor mijn heat riep een enthousiaste kerel ‘Ben je even aan het uitrusten?’ Ik zei ‘Nee, als de toeter gaat dan moet ik knallen’ waarop de bewuste man reageerde ‘Doe je best, ik zorg vanmiddag voor het eten.’ Ik dacht, dat zit wel goed met de afsluiting bij Mifune vanmiddag.

Mooie ervaring met de sportcommissie KL en het NKV

De organisatie lag in handen van de sportcommissie van de Koninklijke landmacht. Het OMK kitesurfen was een pilot voor ze. Het moest ervan komen want inmiddels zijn er ook veel militairen die kitesurfen.

Dat een kitesurfwedstrijd zich niet altijd leent voor een strakke militaire aanpak was de sportcommissie snel duidelijk. De boeien waren uitgezet en nog tijdens de skippersmeeting aan de kitesurfers draaide de wind enigszins waardoor de opdracht op het water praktisch onhaalbaar was geworden. Improviseren dus, daarna draaide de wind nog wat en was het nog eens improviseren. De sportcommissie liet zich op dit punt leiden door de wedstrijdleiding, die in handen lag van de Nederlandse Kitesurf Vereniging (NKV), en door de flexibele én enthousiaste opstelling van de deelnemers. Daar was de sportcommissie aangenaam verrast over. Ik ben zelf jarenlang jurylid geweest maar hoe tof was het om de vrijwilligers van het NKV aan de slag te zien. Tomeloze energie op zo’n dag om alles in goede banen te leiden. Petje af voor de sportcommissie, het NKV en Mifune Watersports dus.

Prutser eerste klas dat ik ben

Met mijn 20+ jaar kitesurfervaring was het een tijd geleden dat ik aan een wedstrijd had meegedaan. Dit was een twintip race op zee. Dus als onder andere oud zeesoldaat en storm kitesurfer dacht ik goede kans te maken. Maar dat liep helemaal anders. Tijdens mijn tweede race rende ik als een malle het water in om als eerste nog harder weg te varen op weg naar de eerste boei. Maar goed, snel kitesurfen betekent over het algemeen ook meer downwind gaan. Deze vuistregel gaat zeker op in de golven. Zodoende haalde ik de eerste boei niet om hem bovenwinds te passeren en moest ik gaan opkruisen. Ik lag direct laatste. Ik voelde mij natuurlijk een ontzettende prutser.

De rest van de dag hield ik het motto ‘Meedoen is belangrijker dan winnen’ maar als een worst voor ogen.

Topsfeer deed miliairen goed

De sfeer zat er goed in en ervaringen en verhalen werden uitgewisseld. Niet alleen over ervaringen bij ‘de baas’ maar ook over het kitesurfen. Het was duidelijk dat niet alleen ik daar een boek over kan schrijven.

Winnaars OMK Kitesurfen 2021

Natuurlijk zijn de winnaars de organisatie en Nada, het model op de flyer, die uiteindelijk een van de initiatiefnemers is geweest van het OMK Kitesurfen. Op het water was Jeroen Schuurman de baas. De finale was ook voor hem beslist geen makkie maar hij sleepte het OMK Kitesurfen in de wacht. De top 3 was zodoende:

  1. Jeroen Schuurman
  2. Sascha Freijsen
  3. Michel van Riet

OMK kitesurfen 2022

Komt er een OMK kitesurfen 2022? Zeker weter voor wat betreft de deelnemers en organisaties. Dat was de slotconclusie na een toffe en sportieve dag aan zee. Voor de sportcommissie KL was de conclusie pilot geslaagd en we hopen zodoende volgend jaar weer een oproep te mogen verwachten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde blogs en reacties

Wedstrijdkalender-Nederlandse-Kampioenschappen-kitesurfen Red Bull Megaloop
NKV safety event 2023
Kitesurf Vereniging. Steun het NKV en wordt lid. Foto: zomaar een zomerse dag op kitespot Brouwerdam