Eleveight RS review met vergelijk RS en Eleveight XS

Eleveight XS review

Zoals je weet testen we graag kitesurfmateriaal. Dit keer pakten we de mogelijkheid de Eleveight RS V5 te testen. Het eerder gepubliceerde gastreview van de Eleveight RS heb je vast al eens voorbij zien komen. Dit keer kwam de kans voorbij de Eleveigth RS zelf te testen. We ontvingen een 9 en 12 meter met een CS Vary bar (CS+). Zo gezegd, zo gedaan gingen we een aantal keer te water met Eleveight kitesurfmateriaal. Naast de review over de RS hadden we contact met Floris van Hooked Kiteboarding voor een vergelijk met de Eleveight XS. Dit vergelijk lees je direct na de RS review.

Achtergrond Eleveight Kites

Het merkt Eleveight heeft een rijke historie. Eleveight is sinds 2017 op de markt actief voortgekomen uit Best Kiteboarding. Best Kiteboarding was ooit even het grootste kitesurfmerk ter wereld maar ging ten onder in 2017. Dit was het moment dat Peter Stiewe, een van de mannen achter Best Kiteboarding, zich heeft gestort op Eleveight. Eleveight heeft zodoende een rijke historie in kitesurfen. Inmiddels ontwikkelt en produceert Eleveight ook foils en wings.

Goede eerste indruk Eleveight RS

Een eerste indruk van een kite begint bij het vasthebben van de tas en het uitpakken van de kite.

Eleveight maakt bij het uitpakken van de kite direct een heel goede eerste indruk. Bijvoorbeeld door de grote stevige tas met een plastic rits, opbergvak en flapje achter de rits.

Dit laatste is zeer te waarderen, want het dichtritsten van een kitetas is altijd een aandachtspunt. Vanzelfsprekend kan het doek van de kite dan gemakkelijk tussen de rits komen. Hoe zonde is het als daardoor een kite beschadigd. Eleveight heeft over dit soort details nagedacht.

Prijs-kwaliteitverhouding

Dit wordt bevestigd als ik de kite uitpak en oppomp. Het doek is van quad rip stop van Teijin wat momenteel tot het beste en stevigste doek behoort. Ondanks dat ik niet te diep in ga op details is mijn beoordeling dat, los van onderstaande punten en voor zover ik kan beoordelen, Eleveight meekomt met de A-merken. Enkele afwijkende aandachtspunten punten die mij opvielen zijn de volgende:

  • Het ventiel. Dat is niet zoals ik gewend ben bij de A-merken die bijvoorbeeld al een SUP ventiel met grote inlaat gebruiken. Je moet bij de Eleveight ook een schroefdop gebruiken. Bij mij zat deze vrij vast na mijn sessies. Dit kan in de winter met koude handen zomaar een uitdaging zijn.
  • Daarnaast is aan de bar een zogenoemde clamcleat van het merk Racing Junior gemonteerd voor het trimmen van de kite. Het merk staat er nog op ook en deed mij direct denken aan vroeger. Toen kochten we deze bij de dichtsbijzijnde zeilshop voor nog geen tientje. Helemaal niets mis mee. Mijn ervaring is echter wel dat A-merken dit soort details verfraaien in eigen beheer of met partners.
  • Maar goed, een Eleveight is dan ook iets goedkoper. Een 9 meter heb je momenteel voor 1.249,- Euro. Dit is goedkoper dan een kite van een A-merk met dezelfde maat.
Eleveight RS review. Op het water met de 9 en 12 meter kite

Eleveight RS test

Hieronder volgen de belangrijkste bevindingen tijdens mijn kitesurfsessies met de Eleveight RS. Ik heb zowel met de 9 meter als met de 12 meter gekitesurft.

  • Goede depower in combinatie met bestuurdbaarheid. Naar het water lopend merk ik al dat de Eleveight RS zich heel laat depoweren (ontkrachten) en toch stuurbaar blijft. Dat is heerlijk en veilig. De wind in Nederland is bijna altijd vlagerig en daarom is goede depower mogelijkheid in combinatie met het bestuurbaar blijven belangrijk.
  • Makkelijk hoogte lopen. Op mijn kiteboard spuit ik er vandoor. Ik merk direct dat de Eleveight een kite is die zich vooruitsnelt naar de rand van het windvenster. Gemakkelijk hoogte lopen dus.
  • Absorbtie van vlagen. Bij vlagen versnelt de kite en als de wind even wegzakt zakt de kite ook terug het windvenster in. Dit hebben veel kites maar er zijn ook kites die dit proces iets meer dempen wat rust geeft. Het voelt bij de Eleveight RS prima controleerbaar doordat deze krachten vrij geleidelijk worden overgebracht via de bar.
  • Stabiliteit in vlagen. Bij vlagerige wind geeft de 9 meter wat meer een aan/uit ervaring. Je hoort dit ook aan het doek dat soms klappert als de kite een vlaag te verwerken krijgt. Ook dit was goed te controleren via de kitebar.
  • Vrij lichte bardruk. De bardruk is vrij licht en de het overbrengen van de kracht gaat geleidelijk maar heel precies. Dat geeft vertrouwen en een heerlijk gevoel ondanks dat ik merk de kite veel kracht paraat heeft. Dat merk je direct als je springt.
  • Voorspelbare kite. Ik vind dat je goed in verbinding staat met de kite. Zo heb ik geen moment gehad dat de kite op een positie stond waar ik hem niet verwacht had. Dit is te zien aan mijn tricks in de video.
  • Gemoedelijke hoge en verre sprongen. De Eleveight plukt je niet radicaal van het water maar de sprongen gaan al snel hoog en de hang time is heerlijk. De kite laat zich overigens ook heel vriendelijk sturen tijdens een sprong en dat maakt het landen over het algemeen makkelijk.
  • Heliloops pal boven je. Als je wat verder gevorderd bent en bij de landing een heliloop maakt schittert de kite. Bij mij in ieder geval wel. De heliloops maakt de Eleveight als een veertje zo licht en pal boven je hoofd. Zo heb ik het nog nooit ervaren.
  • Goede en directe pop voor freestyle tricks. De Eleveight genereert ook snel kracht als je het nodig hebt. Hij kan dan direct reageren. Heel fijne pop zoals we dit noemen. Even over een golfje schansen met een grab, een enkele of zelfs drie dubbele back roll of front roll met kiteloop. Het ging mij allemaal goed af. Er zijn kites die ik heb getest waarmee ik dit laatste niet aandurfde in zo’n kort tijdsbestek.
  • Mooie bochten. Je draait mooie bochten met de RS. Bijvoorbeeld van heelside naar toeside. De kite en bar laten de krachten gemakkelijk doseren tot exact de kracht die je nodig hebt.
  • Grote windbereik. De zogenoemde windrange van de Eleveight RS is groot. Tijdens mijn sessie met de 12 meter trok de wind flink aan. Zelfs zonder de kite te hoeven trimmen kon ik er lang mee doorvaren. Tijdens de sessie met 9 meter zakte de wind soms in. De kite zakt dan wat terug in het windvenster en bleeft kracht genereren.
  • Ook voor kitefoilen en wave kitesurfen. De kite is instelbaar voor verschillende vaarstijlen. Zo kan je aan de wingtips instellingen wijzigen voor bij hardere wind versus minder wind en voor wave kitesurfen versus big air en loops. Daarnaast kan je ook aan de bridle nog wat verstellen. Je kan daar de setting ook verstellen zodat de kite een korte draaicirkel maakt en minder kracht genereert. Ideaal voor het wave kitesurfen en kitefoilen. Deze setting heb ik niet getest. Ik pak zelf graag ook een het wave kitesurfen mee op mijn twintip. Dan kan je natuurlijk op het water niet even de setting wijzigen. Zodoende lukte het wave kitesurfen mij nog niet zo goed als ik had gewild en verwacht met de Eleveight RS.

Eleveight XS versus RS

Naast de Eleveight RS is er ook nog de Eleveight XS. Deze hebben we zelf niet getest. Om je toch een vergelijk te geven had ik contact met Floris van Hooked Kiteboarding. Hij kitesurft met zowel de RS als de XS. Reden te meer om Floris te vragen naar het vergelijk.

Even voorstellen Floris

“Mijn naam is Floris Mensonides, eigenaar van kitesurfschool en -shop Hooked Kiteboarding te Wijk aan Zee. Zelf kitesurf ik fanatiek op een recreatief niveau en geef daarnaast veel les. Eleveight heeft ons kite hart sneller doen kloppen, vandaar dat wij shop & testcentrum voor Eleveight zijn geworden.”

Floris Mensonides, eigenaar van kitesurfschool en -shop Hooked Kiteboarding te Wijk aan Zee

Voor wie is de Eleveight RS of Eleveight XS meer geschikt?

Eleveight RS

“De Eleveight RS is een echte allround kite, zeer toegankelijk en speels. Voor een beginner een super optie, maar vergis je niet! Ondanks de super gebruiksvriendelijke eigenschappen van de RS is de kite ook echt een ”beest”. De gevorderde kiter die gek is op freestyle, big air & kiteloops wordt zeker niet teleurgesteld, de kite heeft een geweldige power. Door het vertrouwde gevoel dat de kite je geeft maken zowel beginners als gevorderde kiters gigantische stappen. Ben je een kiter die van verschillende disciplines wilt genieten maar geen performance wilt inleveren wat betreft springen? Dan is de Eleveight RS je beste vriend!”

Eleveight XS

“Ben je er al helemaal uit dat er voor jou maar 1 ding telt, zo lang en hoog mogelijk blijven vliegen? Dan is de Eleveight XS voor jou de betere optie. Los van het feit dat de RS al gigantisch hoog gaat merk je dat de XS je nog langer in de lucht wilt houden. De Eleveight XS heeft 5 struts en voelt bij de heftigste condities nog steeds super steady waardoor je zonder twijfel je hoogterecord gaat verbreken. De XS draait minder snel dan de RS maar voelt super robuust aan. Dit geeft een betrouwbare lift zodat jij kan focussen. Bijvoorbeeld op een hoge board-off. Ook kiteloops voelen gecontroleerd waarbij je kan vertrouwen dat de XS je zachtjes op het water zet met een goed getimede heliloop.”

Conclusie Eleveight XS versus RS

Als we Floris naar zijn conclusie vragen is hij resoluut. “Hou je van een speelse kite die je gigantisch de lucht in kan slingeren en je helpt veel progressie te boeken? Dan adviseer ik de RS. Ben jij de storm chaser die vooral de woo leaderboards wilt bestormen of er gewoon van houdt om lang en hoog te vliegen? Dan adviseer ik de XS. Twijfel je nog, kom het zelf testen en maak kennis met deze pareltjes van Eleveight.” Floris, bedankt voor het vergelijk en heel veel succes met Hooked Kiteboarding.

3 reacties

  1. Hi Santi, to my best experience the Triad is outstanding in gust handling. I think that is one very strong point of the Triad. My experiense kitesurfing overpowered is well too. But I have not been out in de most extreme conditions with both the Triad and the RS. The RS is a more lively kite with faster steering capabilities. I hope this helps but please do not hesitate to ask any more questions if you like.

  2. Hi! Great review. I’m between Eleveight rs and Naish Triad. Looking for an 8m, as my high wind kite, so I’m curious about the top wind range and gust handling. Which one do you find more suitable for an intermediate rider? Thanks!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde blogs en reacties

North Orbit 2023 review
North Reach 2024 review
Review van de Decathlon boardbag