Extreme Big Air Cold Hawaii terugblik. Legendarische beelden

Extreme Big Air

23 september 2021 was het zover: groen licht voor de Cold Hawaii Big Air tijdens de Cold Hawaii Games in Denemarken. Na een periode van weinig wind tijdens het evenement stak er een storm op. De wind op zee waaide tot aan 12 Beaufort naar de spot Nørre Vorupør waar de extreme big air kitesurfers dit opwachtte.

Sommigen moeten met geknepen billen het water op zijn gegaan. Dat kan niet anders bij zulke extreme omstandigheden.

Hierover gesproken… Zoals je weet train ik nog steeds voor de megaloop maar met zulke wind en een 8 meter kite op het water heb ik het lef nog niet gevonden. Daarom in dit kitesurfblog een verzameling van reacties en filmpjes van deze legendarisch big air wedstrijd die niemand zal vergeten.

Voor 0,0001% van alle kitesurfers

Even een korte preek vooraf. Kitesurfen biedt voor iedereen wat wils. Elkaar uitdagen is leuk en leidt tot progressie. Laat je echter niet verleiden op basis van dit blog en andere filmpjes tot dergelijke extreme big air acties als je daar niet aan toe bent. Bouw je tricks en ervaring op het water op, zodat je te allen tijde vertrouwd bent met wat je doet. Wat de big air kitesurfers in Denemarken lieten zien is alleen weggelegd voor de absolute wereldtop. Dit is misschien nog wel minder dan 0,0001% van alle kitesurfers ter wereld. Dat was de KitesurfPro.nl preek, nu naar de beelden.

Recap Cold Hawaii Big Air

18 kitsurfers waren uitgenodigd waarvan er 6 direct waren uitgenodigd. De resterende 10 waren geselecteerd na videoselectie of uitgenodigd op basis van een wildcard. Van Tom Bridge en Valentin Garat hebben we geen beelden kunnen achterhalen.

Impressie door Edwin Haighton

We beginnen met een video van Edwin Haigton van de Cold Hawaii games. Daarmee heb je direct de samenvatting te pakken en zie je hoe extreem het was. Qua video en montage daarvan kunnen we maar een ding zeggen. Puur genieten!

Video Edwin Haighton – Cold Hawaii Games 2021 met Extreme Big Air Kiteboarding

Cold Hawaii Games samenvatting

Dan gaan we naar een video van de organisatie achter Cold Hawaii. De organisatie bedankt iedereen en kijkt uit naar 2022. De video begint wat mild in het kader van dit blog maar al snel zie je hoe extreem het is geweest.

1. Winnaar Liam Whaley

Nu de winnaar Liam Whaley. Liam stelt op zijn instagram “Cold Hawaii Games was the wildest event of my life…”

2. Lorenzo Casati

Lorenzo Casati tijdens zijn laatste heat met een 6 meter Duotone Rebel bij windstoten van 60 knopen. Dit is circa 120 km/uur per uur. Bekijk eventueel ons ook nog even gaan bij 105 km/uur.

Hieronder nog eens prachtige extreme big air tricks van Lorenzo. Een kiteloop in combinatie met 3 rotaties. 1080 graden dus!

3. Lasse Walker

Onze Nederlandse Lasse Walker maakte naar verluid prachtige loops tijdens Cold Hawaii Big Air. Natuurlijk hebben die hem een mooie plek 3 op het podium bezorgd. Hieronder een beeld waarbij Lasse wordt gefilmd met een drone.

Overige deelnemers

We gaan na de top 3 kitesurfers naar de rest van de kitesurfers. Ook van hen de hoogtepunten samengevat tijdens de Cold Hawaii Games.

Aaron Hadlow – Extreme Big Air

Aaron Hadlow pakte een hoogterecord met een sprong van maar liefst 34.4 meter hoog. Met recht ‘Extreme Big Air kitesurfen’. Dit lukte hem met zijn hagelnieuwe Duotone Dice 2022. Hij kitesurfte met een 9 meter kite in ongeveer 50 knopen wind.

Kevin Langeree

Winnaar van Cold Hawaii Big Air 2021, Kevin Langeree, was natuurlijk ook van de partij. Kevin is nu met kitesurfmerk Reedin een echte baas en dus ook zo druk als een baasje. Dan kan niet anders. Toch was hij erbij en maakte hij als altijd veel indruk. Onderstaande foto zegt genoeg wat ons betreft.

Nick Jacobsen

Als grondlegger van het kitesurfen tijdens Cold Hawaii voelt elke deelnemer zich tock wel een beetje te gast bij Nick die zelf ook tot de beste kitesurfers ter wereld behoort. Heel gaaf om te zien dat onze Nederlandse kitesurf-fotograaf en kitesurfer van het eerste uur Andy Troy aanwezig was en veel credits krijgt van de kitesurfers. Top Andy! Long time no see!

Jamie Overbeek

De Nederlandse Jamie Overbeek pakt als gewoonlijk uit met een eigen youtube filmpje en laat zien hoe extreem het was. Hij was erbij. en deelt een heel toffe video. Hoe gaaf is dat!

Evan Klijn

Wederom een Nederlandse Extreme Big Air kitesurfer. Dit keer Evan Klijn. Onderstaand zie je hem ‘sky high boosten’ met zijn Core kite. Wat een geweld!

Julian Huynh

Volgens Julian was Cold Hawaii om nooit te vergeten maar hij had verwacht beter te kunnen presteren. Daarom ziet hij uit naar komende kitesurfwedstrijden.

Joss de Pfyffer

Jos heeft Cold Hawaii 2021 ervaren als een de grootste adrenalinekick in zijn leven. Hij heeft genoten van het feit dat hij zijn big air skills heeft kunnen laten zijn tijdens het event. Onderstaand filmpje begint met een prachtige megaloop. Zo een die ik heel graag onder de knie wil krijgen. 😉

Giel Vlugt

Nog een van de Nederlandse helden die naar de absolute wereldtop is gestormd door er overigens keihard voor te werken is Giel Vlugt. Hij is recent overgestapt van Core naar Ocean Rodeo. Ik dacht dat dit wel een dingetje zou zijn op dat niveau. Echter, de Ocean Rodeo’s lijken Giel als gegoten te zitten vanaf de start en ‘Extreme Big Air’ kiteboarden lukte direct goed. Hieronder te zien tijdens Cold Hawaii.

Clement Huot

De Franse Clement Huot is sinds afgelopen winter Reedin teamrider. Clement is een ontzettend goede en fanatieke kitesurfer. Hij kwam helaas niet ver in de competitie tijdens Cold Hawaii maar geeft aan dat zijn winst vooral zit in het feit dat hij de wedstrijdstress beter de baas is geworden. Top Clement!

Cohan van Dijk

De Nederlandse Cohan was ook van de partij en krijgt op zijn instagram veel complimenten. Mensen hebben ook van hem genoten. Hieronder zie een beetje donkere beelden maar duidelijk waarom.

Lucas Gramstrup

Hieronder wederom beelden vanaf een drone genomen. Lucas die zelf een van de meest extreme kitesurfers heeft genoten maar zich in positieve zin ook verbaasd over hoe big air kitesurfen zich ontwikkeld heeft. Deze en andere dronebeelden zijn overigens gemaakt door Thomas Rafn-Larsen. Knap gedaan!

Mikkel Hansen

De Deense Mikkel Hansen was ook van de partij. Met onderstaand filmpje laat hij zien dat natuurlijk niet alles goed gaat. Een behoorlijke crash. Ik zei nog zo ‘geen bommetje’ 😉

Simon Bruhn

Last but not least een prachtige foto van Simon Bruhn tijdens de Cold Hawaii Games. Simon was niet helemaal blij met zijn laatste ronde waarin de wind in een mum van tijd toenam. Hij moest van kite wisselen en had zodoende te weinig tijd om de jury te overtuigen.

Komende ‘Extreme Big Air’ wedstrijden

Vanaf 9 oktober is de volgende big air wedstrijd. Deze Big Air Kite League tourstop wordt gehouden tijdens het Lords of Tram evenement. Daarna krijgen we nog de beroemde Red Bull King of the Air vanaf november voor de kust van Zuid-Afrika.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde blogs en reacties

ALUULA Composites
Interview big air kitesurfer Sean Overbeek met KiteusurfPro. Foto door Samuel Tome.
Ocean Rodeo Rise review