Eleveight kite review – Eleveight RS v5

Eleveight kite review - Eleveight RS v5

We kregen van Kris Sutherland een review toegestuurd van de Eleveight RS v5. Kris is kitsurf instructeur voor de kitesurfwinkel surfinstyle.be. Voor de lessen gebruiken ze de Eleveight PS en RS. Voor de laatste heeft Kris een review gemaakt die hij graag met ons deelt. We hebben de kite zelf niet getest dus dit is geen onafhankelijke review door KitesurfPro zelf. Bekijk de Eleveight kite review waarin Kris uitleg geeft over de Eleveight RS v5.

Crossover 3-struts high performance freeride kite

De tijd gaat snel en zo zitten we al aan de vijfde editie van deze kite van Eleveight, de RS. De RS is een crossover 3-struts delta-hybrid kite voor high performance freeriding, die er ook voor zorgt dat je wat golven kan pakken en enkele freestyle tricks kan doen.

Geschikt voor Big Air

Het is ook de voormalige big air kite van eleveight teamrider Stijn Koster. Niet enkel Stijn maar meerdere kiters hebben de grens van 25m hoogte al overschreden met de RS. De RS is een echte allrounder. De RS is een kite die bestemd is voor een zeer groot publiek, dit gaat van de beginnende tot de heel gevorderde kiter. Het is daarom ook de meest geliefkoosde kite in het Eleveight gamma op dit moment.

Eleveight RS v5, versie 5 dus

Ieder jaar brengt zo goed als elk merk nieuwe kites op de markt en telkens denk je, “op de looks na zal er wel niet veel veranderd zijn tov vorig jaar” of “wat kan er nog verbeterd worden”. Bij Eleveight is dat niet anders, maar jaar na jaar zie je en voel je deze RS nog verbeteren. De RS v5 doet er dit jaar nog een schepje bovenop.

Belangrijkste wijzigingen

De wijzigingen op zowel looks, constructie als vliegeigenschappen zijn heel merkbaar als je deze vergelijkt met de voorgaande versies
Voor deze review heb ik de RS 8m getest, ik heb de v4 en v5 in nagenoeg dezelfde condities gebruikt op dagen na elkaar om een degelijk vergelijk te kunnen maken. Voor ik verder ga wil ik wel duidelijk meegeven dat de vorige RS versies al een topkites zijn en ik enkel een vergelijk maak om de wijzigingen / verbeteringen mee te geven.

Eleveight RS v5 test struts

Opbergtas kite

De basis opbouw van de tas is net hetzelfde als vorige jaren. Echter ziet deze tas er net wat meer trendy en stijlvoller uit met de nodige accenten. Zo wordt bijvoorbeeld de kleur en maat mooi meegegeven op een stukje doek waaruit de kite vervaardigd is. Verder is de tas voorzien van een grote U-rits en ruim genoeg om je kite mooi op te bergen en hoef je hem er niet in te proppen. Aan de zijkanten zijn de nodige straps voorzien voor je bar en pomp. Vooraan is er nog een klein zakje waar je het meegeleverde boekje en reparatieset in terug vind.

Eleveight RS v5 opbergtas

Looks in 4 kleuren en in detail verwerkt

De eleveight RS v5 is in 4 kleuren verkrijgbaar. Zelf heb ik de rode versie gebruikt in zowel v4 als v5, dus daar ga ik even op voort. Het rood tussen de v4 en v5 is niet hetzelfde al geven beide versies dezelfde kleurcode weer op hun tas. Zo is het rood van v4 wat pastelrood en wat braver, het rood van v5 is felrood en de dacron wat neigend naar roze. De blauwe accentkleur in de kite is dit jaar net wat anders van vorm dan vorig jaar maar deze vorm maakt de kite in combinatie met het felrood echt wel “bad-ass”. Ik was er meteen al aan verkocht.

Wat dit jaar opvalt is dat ze de looks tot in de details heel hard hebben gefinetuned. De kleine dingen aan de kite zijn in een kleur gemaakt die bij de kleuren van de kite passen. Zo heb je bijvoorbeeld het beschermkapje over het inflate ventiel en de bescherming over de darmklemmen die de LE verbinden met de struts die in een passende blauwe kleur zijn voorzien ipv het zwarte kleurtje van de vorige jaren.

Dit blauwe kleurtje vind je terug in de nodige verstevigingen op de leading edge en trailing edge wat de kite tot een mooi geheel maakt. Zelfs de markeringen aan de aanhechtingspunten voor de stuurlijnen van de kite hebben een passende blauwe kleur gekregen.

Eleveight 2021 Leading edge kleuren

Verder hebben ze op verschillende plekken wat tekst en uitleg aangebracht. Uit wat voor materiaal is dit gemaakt of wat voor doel dit deel van de kite heeft. Of dit nuttig is, is de vraag, maar het is een extra leuk detail wat de kite nog meer compleet en afgewerkt maakt.

Ripstop X4 doek

Het doek van de kite bestaat uit de 4 dubbele ripstop X4 technoforce van het welgekende merk Tejin. In mijn ogen is dit veruit het beste doek dat op de markt te krijgen is.

Dacron gereduceerd en dus lichter

Dit jaar heb ze volgens mij de regel toegepast “less is more”. Daar mee wil ik zeggen dat de hoeveelheid dacron enorm gereduceerd is. Aan de wingtip is het dacron tot een uiterste minimum herleid wat ook het geval is aan de trailing edge. Dit maakt de kite lichter wat ten goede komt in low wind situaties

Eleveight kite met 3 standen

Ook dit jaar heeft de kite een verstelbare frontbridle die het tunen van je kite nog beter en breder maakt. Er zijn 3 settings mogelijk: tip, pivot en standaard. Ze hebben op de kite zelf een tabelletje aangebracht waar je kan zien welke setting je nodig hebt voor welk type van kitesessie.

Wat ook nog opviel

 • Wat me nog verder opviel aan de kite is dat deze een net is andere vorm heeft dan zijn voorganger, de Leading edge draait iets sneller naar achter weg. Ook zijn de aanhechtingspunten wat gewijzigd.
 • Zo liggen de 2 aanhechtingspunten voor de stuurlijnen, waar je kan kiezen “ meer bardruk” of “sneller draaien” iets dichter bij elkaar.
 • De aanhechtingspunten voor de bridles van de kite zijn ook iets verschoven tov van vorig jaar en het aanhechtingspunt zelf is nu vervaardigd uit een stukje dyneema lijn waar het de vorige jaren nog een soort lint/strap stof was.
 • Ten tijde van de Eleveight RS v5 review was de nieuwe Eleveight kite bar nog onderweg. Dit wegens vertraging in de levering vanwege transport problemen. Zodra deze binnen is hopen we hier ook nog onze bevindingen over te melden.

Eleveight RS v5 review – de vliegeigenschappen

 • In de lucht: tijdens de 2 testdagen hadden we een vrij stabiele wind die gemiddeld rond een 24knopen zat met wat stoten omhoog, ideaal voor mij om een 8m te testen.
 • Als je de kite uit de zak haalt voel je de 4 dubbele ripstop lekker kraken wat hoort bij een nieuwe kite.
 • Eens de kite in de lucht hangt merk je meteen dat dit echt een stijve en strakke kite is. De kite reageert goed op je stuurimpulsen en geeft je een goede feeback zodat je altijd weet waar je kite is. De kite vliegt zeer smooth en draait lekker snel.
 • Een loop trekken met deze kite gaat vlot en behoud tijdens een loop een goede contsante druk op de bar, die jezelf goed kan controleren.
 • De bardruk voelt lichter en aangenamer aan dan de vorige jaren. Ik heb niet graag een kite die de armen van je lijf sleurt en dat doet deze RS zeker en vast niet.
 • De kite is nog beter uitgebalaceerd tov vorige versies. Deze RS voelt veel speelser aan dan voorheen. Upwind varen met deze kite gaat als geen ander, ik heb ook het gevoel dat deze kite beter te depoweren is dan zijn voorgangers.
 • Als je wat overpowered vaart krijg je minder het gevoel dat je wat overpowered zit, de kite blijft minder doortrekken als je hem aan het eind van het windraam plaatst en de kracht is beter te controleren.
 • Windstoten vangt deze RS heel goed op, in mijn ogen beter dan zijn vorige versies waardoor deze RS je veel meer zelfvertrouwen geeft.
 • Jumpen met deze kite gaat als geen ander. De RS had altijd al een aangename lift en bij deze versie is dat nog net wat beter. De RS lift je heel smooth van het water en geeft je een aangenaam en goed te controleren airtime moment. Tijdens je sprong weet je altijd perfect waar de kite is.
Eleveight RS v5 review

Conclusie Eleveight kite review – Eleveight RS v5

Na amper 5 minuten met deze kite stond er een grote smile op mijn gezicht en die is gedurende de hele sessie niet meer verdwenen. De RS v5 is in mijn ogen een echt geslaagde versie. De kite is op alle vlakken verbeterd, dit op zowel looks, constructie als vliegeigenschappen. Ik had nooit gedacht dat een kite zoveel zou wijzigen/verbeteren tussen 2 versies. Deze Eleveight RS v5 is de kite waar ik komend jaar veel plezier mee ga beleven, ik kijk al uit naar mijn volgende sessies met deze kite.

2 reacties

 1. Hi Karel, nee geen cent en niet in aandelen ;-). Zoals we stellen hebben we de kite zelf niet getest dus dit is geen onafhankelijke review door KitesurfPro zelf. Als ik de kans krijg, zal ik hem zeker testen. Best was wat mij betreft niet verkeerd. Ook een aantal maal mee gevaren met niet 6 jaar zoals jij.

 2. Hoop wel dat je betaald wordt voor deze advertorial. Eleveight is lekker aan t pushen. Maar mijn advies is om ze links te laten liggen. Goede spullen bewijzen zichzelf wel. Ik heb 6 jaar met Best kites (Eleveight = Best voor die dat nog niet wist) gevaren en dat waren er 6 teveel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde blogs en reacties

North Orbit 2023 review
North Reach 2024 review
Review van de Decathlon boardbag