Inspirerend interview kitesurf-talent Jamie Overbeek (14)

interview-kitesurfer-jamie-overbeek-kitefoil-hydrofoil
Interview met kitesurfer, eigenlijk kitesporter, Jamie Overbeek. "Ik hydrofoil al ongeveer 2,5 jaar."

Voor ons was kitesurfer Jamie Overbeek tot kortgeleden alleen bekend door zijn updates op facebook. Een rondje langs de velden gaf een heel ander beeld. Veel kitesurfers, jong en oud, kennen Jamie en zijn net als wij enorm onder de indruk van zijn kitesurf-talent. Jaloersmakend gewoon.

Jamie zijn kitesurf-talent is breed, dus niet alleen met de een twin-tip kitesurf-board kitesurfen maar ook longboardkiting, snowkiting, big air, airstyle en hydrofoiling.

KitesurfPro pakte de kans om Jamie te interviewen. En ja, als je een top kitesurfer spreekt met super veel passie voor de sport, ook al is hij 14 jaar oud, dan krijg je ook een top-interview over een jonge topsporter uit onze geweldige sport. Lees hoe hij allround wil blijven, over zijn gaafste en hoogste sprongen en zijn keuze om niet mee te trainen voor de kitesurf olympische spelen.

Wat doe je in het dagelijks leven?
“Tja. Ik ben 14 dus ga gewoon net als alle andere kids van mijn leeftijd naar school. Buiten school ga ik vaak vliegeren of landboarden op een veld bij ons in de buurt, verder game ik graag en chat ik graag met vrienden. Kitesurfen doe ik voornamelijk in de weekenden omdat we niet bepaald in de buurt van water wonen (Achterhoek). Wel krijg ik vanuit school de gelegenheid om de echte goede winddagen mee te pakken door gebruik te maken van een sporttalent regeling.”

Wel krijg ik vanuit school de gelegenheid om de echte goede winddagen mee te pakken door gebruik te maken van een sporttalent regeling.

Hoe ben jij met kitesurfen in aanraking gekomen?
“Het is eigenlijk begonnen op vakantie in Denemarken met een simpel twee-lijns vliegertje toen ik een jaar of zes was, gewoon op het strand. Toen ik 9 was kreeg ik een landboard cursus op Rømø een schiereiland in Denemarken met een heel groot getijdestrand, perfect voor landboarding. Dat pakte goed uit voor me, de school zag wel iets in me en zorgde dat ik in contact kwam met een sponsor, dat was Flysurfer. Hetzelfde jaar kreeg ik kitesurflessen in Schellinkhout. Begonnen ben ik met foil kites en na ca. 2 jaar kwamen daar ook tube kites bij. Eigenlijk vind ik alle disciplines leuk, longboardkiting, snowkiting, big air, airstyle, hydrofoiling met specialisme big air en loops.”

kitesurfen-jamie-overbeek-kitesurferbigair-ozone-2
“Sinds oktober 2019 vaar ik samen met mijn broer Sean Overbeek voor, en met materiaal van, Ozone kites.”

Met welke kitesurf-materiaal (merk, types etc.) vaar je?
“Sinds oktober 2019 vaar ik samen met mijn broer Sean Overbeek voor, en met materiaal van, Ozone kites. Ik vaar met foil kites zoals de Ozone Chrono V3 9.0 en 13.0 en de Ozone R1 V3 18.0, deze kites zijn ideaal voor het foilen maar ook voor airstyle en big air. Ik vaar ook met de Ozone Edge V10 (6.0, 7.0, 8.0 en 10.0) en de Ozone Enduro V2 9.0 (deze voor kiteloops op 14 meter lijnen en op hydrofoil voor kiteloops).”

We zagen je ook met een Levitaz kitefoil-board. Kan je daar wat over vertellen?
“Ik ben opinion leader voor Levitaz kitefoils uit Oostenrijk en vaar met het Exo 2020 freeride board, een 96 en 110 cm mast, Aspect 1 en 2 frontwing (big air wing) en Bionic stabilizer met 65 en 55 cm fuselage.”

Missen we nog iets?
“Ik wil me nu ook gaan richten op strapless freestyle en daar heb ik met hulp van Appletree surfboards een mooi Appletree Lukes Leaf board voor om hier mee te gaan trainen.
Ik ben brand-ambassador voor Global kiteapparel op de Shetland eilanden, als startup begonnen met kleding speciaal voor kitesurfers, die nu uitbreiden naar kites, boards, trapezes en accessoires van kleinere onafhankelijke merken. Global kite apparel zet zich in voor een goede balans tussen kitesport en respect voor de natuur. Als laatste word ik gesponsord door het Duitse Kite reisbureau Kitereisen.com, zij hebben het mogelijk gemaakt dat ik afgelopen februari 2 weken naar Zuid Afrika kon.”

Jamie is Zuid-Afrika dankzij kitesurf-reisbureau Kitereisen.com.
Jamie is Zuid-Afrika dankzij kitesurf-reisbureau Kitereisen.com.

Waar kitesurf je meestal?
“Mijn homespot is Workum in Friesland, daar hebben we een jaarplaats op de camping en zijn er bijna het hele jaar door ieder weekend. Dat is een rit van 400 km heen en terug vanuit de Achterhoek waar we wonen. Vanuit Workum bezoeken we spots als Mirns, Kornwerderzand, Medemblik, Enkhuizen, Lutjestrand, Petten en Wijk aan Zee. Meestal gaan wij eens per jaar naar Denemarken en kitesurfen daar in de omgeving van het Ringkøbing Fjord en Hvide Sande op zowel vlak water als zee. In Zuid-Afrika waren we op Langebaan en Blouberg, wat een echt unieke ervaring was.”

kitesurfer-jamie-overbeek-big-air-kitesurfen-boardoff
Grootste kick kitesurfer Jamie Overbeek? “Een hoge late backroll, boogie loop en kiteloop boardoff geven een echte adrenaline boost.”

Welke kitesurf-trick geeft je de grootste kick?
“Oei lastig kiezen, maar een hoge late backroll, boogie loop en kiteloop boardoff geven echte adrenaline boost maar ook dikke 20 meter+ sprongen en niet te vergeten kiteloop variaties op de hydrofoil.”

Wat is je gaafste kitesurf-ervaring?
“Kiten met storm Ciara begin dit jaar met 45 tot soms wel 60 knopen vlagen, dat was echt vechten maar wel beloond met een jump van 26,3 meter op vlak water in Workum.”

Wij waren ontzettend onder de indruk van de foto’s met het hydro-foilen. Hoe lang hydro-foil je al?
“Nu ongeveer 2,5 jaar. Ik ben begonnen met materiaal van Levitaz met de Element freeride setup en het Exo board. Ik ben vooral steeds beter met big air en loops met de foil.

Hoe verleidelijk een kans op de olympics ook is, ik ga voor wat ik echt leuk vind.

Heb je ambitie met het kitesurf-foilen?
“Ik ben gevraagd om mee te trainen voor de olympische spelen kitesurfen 2024, daar wordt hydrofoilen als race discipline een onderdeel. Helaas is dat niet mijn ding en wil mijn focus niet op 1 onderdeel leggen. Hoe verleidelijk een kans op de olympics ook is, ik ga voor wat ik echt leuk vind. Ik wil meer allround blijven en dingen proberen die nog niemand heeft gedaan zoals recent de eerste boogie loop op hydrofoil die is vastgelegd op video.”

kitesurfen-jamie-overbeek-kitefoil-hydrofoil-levitaz
Kitesurfer Jamie Overbeek: “Ik ben opinion leader voor Levitaz kitefoils uit Oostenrijk en vaar met het Exo 2020 freeride board, een 96 en 110 cm mast, Aspect 1 en 2 frontwing (big air wing) en Bionic stabilizer met 65 en 55 cm fuselage.”

Wanneer ga je hydro-foil kitesurfen wanneer met je twin-tip?
“Ligt meer aan de spot en de windrichting dan de wind. Ik foil nog tot 30 knopen op bijvoorbeeld Workum is dit bij ZZW de perfecte wind om hoog te gaan op foil maar met Pinksteren op Kornwerderzand hadden we NNO 18-23 knopen, wat genoeg was voor een jump van 18,2 meter. Voor big air foilen is het belangrijk dat je niet parallel aan de golf vaart maar hem schuin kunt snijden. Je kunt dan net als op zee de golf gebruiken als schans. Met de 18 meter. Chrono R1 V3 kan ik al foilen vanaf 6 knopen zelf wat freestyle en jumps lukken dan al. De windrange is echt heel groot.”

kitesurfen-jamie-overbeek-kitefoil-hydrofoil-ozone
“Twintip kan eigenlijk altijd met kites die variëren tussen 18 meter en 6 meter.”

“Twintip kan eigenlijk altijd met kites die variëren tussen 18 meter en 6 meter. Vanaf 10 knopen kan ik heerlijk airstylen met een 18 meter foil kite en wat oldschool tricks doen en vanaf 25 knopen wordt het knallen met een 8 meter Ozone Edge en ga ik voor dikke kiteloop sessies. Gaat het echt los en stormt het, telt maar één ding, zo hoog mogelijk gaan met een 7 of een 6 meter Ozone Edge.”

Ik zou het erg chill vinden om promo video’s te maken en ooit op de Red Bull Megaloop te staan en deel te mogen nemen aan de Red bull King of the Air.

Je hebt veel talent. Heb je plannen met het kitesurfen?
“Leuk te horen dank voor het compliment, voor mij is plezier hebben in wat ik doe het belangrijkst. Wat ik graag wil bereiken is doorstromen naar een internationaal team en op de mooiste en beste kitespots ter wereld mogen varen. Ik zou het erg chill vinden om promo video’s te maken en ooit op de Red Bull Megaloop te staan en deel te mogen nemen aan de Red Bull King of the Air (KOTA). Ook lijkt het me leuk mijn kennis te delen met andere kiters en clinics en lessen te geven.”

jamie-overbeek-droom-redbull-king-of-the-air-mege-challenge
Grootste kitesurf-ervaring kitesurfer Jamie Overbeek? “Kiten met storm Ciara begin dit jaar met 45 tot soms wel 60 knopen vlagen, dat was echt vechten maar wel beloond met een jump van 26,3 meter op vlak water in Workum.”

Wat is je levensmotto?
“Plezier hebben en heel blijven.”

Heb je tenslotte nog tips voor kitesurfers?
“Voor beginnende kiters, ga het water op als je in control bent en als het niet te druk is. Start op het water je kite en niet midden op het strand. Informeer naar de regels op de spot, kijk altijd goed om je heen zodat je jezelf en anderen niet in gevaar brengt en natuurlijk het belangrijkste, heb plezier!”

“Voor gevorderde kitesurfers, leer van elkaar en daag elkaar uit, niets mooier dan samen progressie te maken en voor het eerst een nieuwe trick te landen. Wacht op elkaar als je ziet dat iemand een trick of een sprong kan inzetten. Geef elkaar de ruimte, sprongen gaan vaak hoger en verder dan verwacht. Let op dat op elke spot alle levels door elkaar varen houdt rekening met iedereen dan blijft het veilig en leuk. Vanaf 35 knopen gewoon beuken, dan staan er toch geen beginners meer op.”

We sluiten af met wat super inspirerende kitesurf-filmpjes en weblinks van kitesurfer Jamie Overbeek om nog even na te genieten en hem te blijven volgen. We wensen Jamie alle goeds en succes toe!

Youtube kitesurf-filmpjes: 1, 2, 3, 4, 5
Youtube Channel Jamie Overbeek
Instagram Jamie Overbeek
Facebook Jamie Overbeek

2 reacties

  1. Zeker, was zelfs leuk om af te nemen en zelf na te lezen. Goede inspiratie hopelijk ook voor jonge kiteboys en -girls om er ook voor te gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde blogs en reacties

Wedstrijdkalender-Nederlandse-Kampioenschappen-kitesurfen Red Bull Megaloop
Interview big air kitesurfer Sean Overbeek met KiteusurfPro. Foto door Samuel Tome.
Hoeveel wind nodig kitesurfen