Wingsurf-les nemen of niet? Snel leren wingfoilen doe je zo

Wingsurf les

Wingsurfen jouw droom? De vraag of je wingsurf les moet nemen is dan een goede en terechte vraag. Het antwoord op deze vraag is niet zo makkelijk te geven en niet voor iedereen hetzelfde. Het hangt van een aantal zaken af. Wingsurf-les begint met wingsurfen maar de meesten willen uiteindelijk natuurlijk gaan wingfoilen. In dit blog een aantal overwegingen die je mee kan nemen bij het bepalen wingfoil-les te nemen of niet.

Kick-start met wingsurf-lessen

Uitproberen of uitje?

Het kan zijn dat je het wingen een keer wilt uitproberen onder begeleiding. Of dat je met je gezin of vrienden een gave ervaring op het water wilt beleven. Dan is wingsurf-les sowieso aan te bevelen en een heel gave ervaring. Je gaat dan onder begeleiding aan de slag.

Zo snel mogelijk wing surfer of wing foiler worden?

Als je zeker weet dat je er echt voor wilt gaan en geen tijd wilt verliezen, dan is wingsurf les zeker aan te bevelen. Je leert dan omgaan met het materiaal dat je waarschijnlijk later gaat aanschaffen. Een wing is echt wel even iets anders dan een kite of windsurf zeil. Zo geldt dit ook voor het wingsurf board en de foil. Daarbij luistert het bevestigen van de mast en de foil op de juiste positie nauw. Dit leer je liever onder begeleiding dan proefondervindelijk met je eigen wingsurf set.

Mijn eerste ervaring met wingsurfen. Bekijk meer op het youtube kanaal of mijn progressie blog.

Daarnaast zijn een tweetal vragen belangrijk om jezelf te stellen voor het bepalen of je wingsurf les nodig hebt of niet.

Vraag 1: Watersporter of niet?

Natuurlijk hoef je geen zeer actieve watersporter te zijn om te beginnen met wingsurfen. Het is een heel diverse watersport met voor ieder wat wils. Natuurlijk moet je kunnen zwemmen en enigszins een basisconiditie hebben. Als je al een vorm van surfen hebt beoefend en dit is niet al te lang geleden, dan heb je natuurlijk een voorsprong. Enerzijds omdat je gewend bent in het water te zijn. Anderzijds omdat je gewend bent om met een board om te gaan in het water.

Vraag 2: Windsporter of niet?

Wingsurfen c.q. wingfoilen doe je met de wing. Deze zet je in de wind om te kunnen wingsurfen c.q. wingfoilen. Elke ervaring met windsporten helpt je dus. Dus met een achtergrond in windsurfen, kitesurfen, parapenten, vliegeren, buggie kiten, blokarten, strandzeilen of zelfs ijssurfen of ijskiten heb je een streepje voor. Je begrijpt dat hoe wind in een zeil omgezet wordt in voorwaartse snelheid. Windsurfers en kitefoilers hebben de grootste voorsprong.

Geen ervaring, geen probleem

Heb je geen ervaring met windsporten, dan is dit ook geen probleem. Je zal echter in het begin iets meer ervaring op moeten doen om de principes van de wind te begrijpen en daar vaardig mee te worden.

Antwoord op vragen en conclusie

Kan je beide vragen met ‘ja’ antwoorden? Dan zou je kunnen overwegen geen complete wingsurf cursus te volgen maar te beginnen met een oefenles. Ook zou je dan kunnen overwegen samen met een buddy aan de slag te gaan zonder les te nemen. Kan je een van de vragen niet met ‘ja’ antwoorden, dan is ons advies wingsurf les te nemen.

Ervaring zonder wingsurf-les

Ik heb ervoor gekozen geen wingsurf-les te nemen toen ik aan mijn avontuur begon. Mijn ervaring met kiten, kitesurfen en een klein beetje windsurfen was aanwezig en actueel. Daarnaast huurde ik een set en ging ik direct bij het verhuurcentrum het water op. Na twee keer huren nam ik een jaarabonnement.

Het verhuurcentrum heeft mij in het begin goed geholpen en hield ook altijd een oogje in het zeil. Dat was fijn. Daarbij heeft de korte en bondige uitleg en tips van de mensen bij het verhuurcentrum mij telkens geholpen om wat basiszaken te begrijpen. Dit voorkwam onnodig zelf experimenteren en onveilige situaties. Ook versnelde het mijn leerproces. Zodoende heb ik officieel geen wingsurf les gehad maar wel veel hulp. Dit zou je kunnen beschouwen als een verkapte vorm van les. Verder had ik voor het kiezen van de juiste wingsurf set in het begin telkens hulp nodig.

Conclusie les nemen of niet

Zoals gesteld heb je een aantal vragen te beantwoorden voor het bepalen of wingsurf- c.q. wingfoil-les nemen verstandig is of niet. Mijn advies in alle situaties is om in ieder geval één proefles te nemen. Tijdens de wingsurf cursus proefles leer je de basics over het materiaal en de gebruiken. Daarnaast krijg je belangrijkste tips en vaardigheden aangereikt van een ervaren wingsurfer. Hiermee kick-start je je carriere als wingsurfer. Ook geeft de eerste les voldoende informatie over hoeveel lessen je eventueel nog zou willen gebruiken of nodig hebt. Bekijk het overzicht met wingsurf scholen. Lees daarnaast onze uitleg wingsurfen eens door. Deze staat inmiddels bomvol goede tips en zaken die belangrijk zijn om te weten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *